Dolar
32.32
Euro
34.93
Altın
2,212.18
ETH/USDT
3,601.20
BTC/USDT
71,263.00
BIST 100
9,055.40
Gündem

'Binlerce yıl at üstünde yaşamış bir milletin torunlarıyız'

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, "Bizim ecdadımızı başarılı kılan, buralara kadar getiren sporlar güreş, cirit ve okçuluk olmuş. Biz binlerce yıl at üstünde yaşamış bir milletin torunlarıyız." dedi.

10.03.2017 - Güncelleme : 10.03.2017
'Binlerce yıl at üstünde yaşamış bir milletin torunlarıyız'

ERZURUM

Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, geleneksel sporların önemine değinerek, "Bizim ecdadımızı başarılı kılan, buralara kadar getiren sporlar güreş, cirit ve okçuluk olmuş. Biz binlerce yıl at üstünde yaşamış bir milletin torunlarıyız." dedi.

Atatürk Üniversitesi () 15 Temmuz Milli İrade Salonu'nda düzenlenen Doğu Anadolu Bölgesi Ata Sporları Federasyonu Genel Kurul ve Tanıtım Programı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Etnospor tanıtım filminin izletildiği programda, okçular ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan ok atışı yaptı.

Daha sonra konuşma yapan Erdoğan, Doğu Anadolu Bölgesi Ata Sporları Federasyonunun hayırlı olması temennisinde bulundu.

Erdoğan, geleneksel sporları yaşatmak için 4-5 yıldır çalıştıklarını söyleyerek, binlerce yıl Orta Asya'dan Anadolu'ya, Anadolu'dan da Avrupa'ya kadar ecdadın at binip, kılıç kuşanarak ok attığını ifade etti.

Ecdanın dünyada adaleti tesis etmek, zulme karşı durmak için ok attığına işaret eden Erdoğan, "Bizim ecdadımızı başarılı kılan, buralara kadar getiren sporlar güreş, cirit ve okçuluk olmuş. Biz binlerce yıl at üstünde yaşamış bir milletin torunlarıyız." ifadelerini kullandı.

"Bizim için ok atmak spordan çok daha öte bir terbiye ve inanç meselesidir"

Erdoğan, dünya tarihinde en iyi yayı imal eden, en iyi okçuluk sporunu icra edenlerin Türkler olduğunu anlatarak, şöyle konuştu:

"Atlarımızın hızı adeta okumuzun hızına dönüşmüş. Okumuzu gaza niyetine 'Ya hak' diye attığımız için hedefi vurmuşuz. Bizim sporlarımız inancımızla böylesine yakından irtibatlı. Bizim için ok atmak spordan çok daha öte bir terbiye ve inanç meselesidir. Bizim için güreşmek bir terbiye ve inanç meselesidir. Bizim için er meydanı mübarektir. Arkadan iş çevirmeyi, fitne fesatı bilmeyiz. Rakibimizi, düşmanımızı er meydanına çağırırız. Er meydanında hesaplaşır ve kucaklaşırız. Biz sporu bedeni dinlendirmek ve güçlendirmek için yaparız."

"Dünya bizim folklorumuzu izlemek, müziklerimizi dinlemek istiyor"

Erdoğan, geçmişte ecdadın ve tarihimizin rahvan koştuğunu sonra yavaşladığını anlatarak, şimdi yeniden rahvan koşmanın zamanı ve yeniden meydanlara çıkma, salavatları sıralama, rakipleri ardı sıra yenme vakti olduğunu söyledi.

Gençlere hitap eden Erdoğan, "Bağımsız olmamızın, kendi kimliğimizle geleceğimizi inşa etmemizin vazgeçilmez unsuru kendi kültürel değerlerimize sahip çıkmamızdır. Yani satranç oynanmasın, futbol oynanmasın asla demiyoruz. Bunlar, gençliğin gelişimi, fiziksel aktiviteleri için önemli bütün sporlar ancak futbolun yanında bizim güreşimiz hak ettiği yeri bulabilsin. Nitekim olimpiyatlarda madalya nereden geliyor, güreşten geliyor. Dünya bizim folklorumuzu izlemek, müziklerimizi dinlemek istiyor." şeklinde konuştu.

"Binicilik ve okçuluğa ilgi arttı"

Erdoğan, son günlerde ülkede okçuluğa ve biniciliğe ilginin arttığını belirterek, "Bunda Diriliş Ertuğrul dizisinin ciddi etkisi var. Bunu bir bilinçlenme harekatına dönüştürürsek o zaman işte amacımıza ulaşmış oluruz. Yani spordan yola çıkarak bütün bu gençliğin geleceğini bizim maneviyatımıza, bizim değerlerimize bağlı bir gelecek olarak inşa edebilirsek işte o zaman geleceğin Türkiyesi gerçek anlamda bağımsız, kendi kimliğiyle kararları verebilen bir Türkiye olacaktır."

AÜ Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ise Doğu Anadolu Bölgesi Ata Sporları Federasyonu Genel Kurul ve Tanıtım Programına ev sahipliği yapmaktan onur duyduğunu belirterek, "Yeni Türkiye'nin inşası ve medeniyetimizin aslına rücu ettiği öze dönüş sürecimizde gerekliliğini her daim hissettiğimiz geleneklerimizin ihyası için ata sporlarımız hayati önem arz etmektedir." dedi.

Muhabir: Muhammet Mutaf

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın