Gündem

BM Genel Sekreter Yardımcısı Acharya: Fakirliğin azaltılması için hiçbir ülkeyi geride bırakmamak gerekiyor

BM Genel Sekreter Yardımcısı Acharya, "Fakirliğin azaltılması için hiçbir ülkeyi geride bırakmamak gerekiyor. Açlığı bertaraf edemezsek, dünya çapında sürdürülebilir kalkınmaya ulaşamayız." dedi.

Ayşe Yıldız  | 28.05.2016 - Güncelleme : 28.05.2016
BM Genel Sekreter Yardımcısı Acharya: Fakirliğin azaltılması için hiçbir ülkeyi geride bırakmamak gerekiyor

Antalya

ANTALYA

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve ve Az Gelişmiş Ülkeler, Denize Kıyısı Olmayan Ülkeler ve Küçük Ada Devletleri Yüksek Temsilcisi (UN-OHRLLS) Gyan Chandra Acharya, "Fakirliğin azaltılması için hiçbir ülkeyi geride bırakmamak gerekiyor. Bizler fakirliği ve açlığı bertaraf edemezsek, dünya çapında sürdürülebilir kalkınmaya ulaşamayız." dedi.

Belek'te düzenlenen BM En Az Gelişmiş Ülkelere Yönelik İstanbul Eylem Programı'nın Yüksek Düzeyli Kapsamlı Ara Dönem Gözden Geçirme Toplantısı kapsamında "Parlamenter" etkinliği düzenlendi.

Az gelişmiş ülkelere yönelik kapsayıcı çalışmalar yapıldığını vurgulayan Acharya, söz konusu ülkelerin gelişmesi ve kalkınmasının sağlanması için işbirliğinin desteklenmesi gerektiğini anlattı.

Türkiye'nin, Dünya İnsani Zirvesi'nin başarılı geçmesine vesile olduğuna dikkati çeken Acharya, şunları kaydetti:

"En az gelişmiş ülkelerin kalkınmasına yönelik parlamenterler de kendi içinde kalkınmada programlarını getiriyorlar. Parlamenterlerin de buna müdahil olması, kalkınma hedeflerine ulaşmamız gerekiyor. Fakirliğin azaltılması için hiçbir ülkeyi geride bırakmamak gerekiyor. Bizler fakirliği ve açlığı bertaraf edemezsek, dünya çapında sürdürülebilir kalkınmaya ulaşamayız. Güçlü bağların eylem planlarını ulusal düzeyde yapmak gerekiyor."

"Parlamentoların kritik bir işlevi vardır"

AK Parti Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider de parlamenterler olarak İstanbul Eylem Programı'nın uygulanması konusunda kendilerine özel bir sorumluluk yüklendiğini ifade etti.

Ulusal düzeyde sahiplenmeyi güçlendirmek amacıyla sivil toplum örgütleri ve özel sektör temsilcilerinin diyalog ve işbirliğine katkıda bulunmak gerektiğine değinen Gizligider, "Parlamentoların kritik bir işlevi vardır. Kalkınma ortakları ve en az gelişmiş ülke parlamento temsilcileri olarak bir araya gelerek görüş, tecrübe ve bilgi paylaşımında bulunmamız dünya ölçeğinde daha adil bir bölüşümün ortaya çıkması ve insani krizlerin, dramların önlenmesi bakımından oldukça önemlidir." diye konuştu. 

Muhabir: Ayşe Yıldız

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın