Dolar
32.38
Euro
34.92
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,572.70
BTC/USDT
70,840.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından ILO kararı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 106. ILO Konferansı'nda Türk-İş temsilcisinin delege olarak bildirilmesine 107. konferansta en çok üyeye sahip kamu çalışanı konfederasyonunun delegeliğiyle devamına karar verdi.

24.05.2017 - Güncelleme : 25.05.2017
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından ILO kararı

ANKARA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO)106. Uluslararası Çalışma Konferansı'nda Türk-İş Konfederasyonu temsilcisinin delege olarak bildirilmesine, 107'nci konferansta ise en çok üyeye sahip kamu çalışanları konfederasyonunun delegeliğiyle devam edilmesine karar verildiği açıklandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ILO'nun her yıl yapılan genel konferanslarına hükümet, çalışan ve işveren kuruluşlarıyla katılım sağlandığı hatırlatıldı.

Açıklamada, Bakanlık tarafından, 1952'den bu yana yapılan uluslararası çalışma konferanslarına çalışanları temsilen en çok üyeye sahip Türk-İş temsilcisinin delege olarak bildirildiği ve Türkiye çalışan kesimini ILO'da Türk-İş'in temsil ettiği ifade edildi.

En çok üyeye sahip konfederasyonun bu yıl ilk defa değiştiği ve Memur-Sen'in bu konuma geldiği aktarılan açıklamada, bu nedenle Bakanlıkça, süregelen teamüllere uygun olarak taraflara bir yazı yazıldığı ve konfederasyonlar arasında bir uzlaşma sağlanamaması halinde delegeliğin Memur-Sen'e ait olacağının belirtildiği ve katılımcı listesinin istendiği kaydedildi.

Yazının taraflara tebliğinden sonra basında yer alan itirazları üzerine ilgili konfederasyonların 15 Mayıs 2017'de görüşleri alınmak üzere toplantıya davet edildiği anımsatılan açıklamada, bu süreçte tarafların tamamıyla görüşüldüğü ancak konfederasyonlar arasında tam bir uzlaşı sağlanamadığı ifade edildi.

Çalışan delegesinin tespitinde dönüşümlü temsil

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Konfederasyonların bir kısmı Türk-İş'in 2017 yılında çalışanları temsilen delege olarak ILO Konferansı'na katılımını desteklerken, bir kısmı da taraflar arasında uzlaşma sağlanamaması halinde teamüllere uygun hareket edilerek en çok üyeye sahip konfederasyonun ülke çalışanlarını temsil etmesi uygulamasının doğru olduğunu ancak sosyal diyalog anlayışının bir gereği olarak çeşitli ülkelerde uygulanan dönüşümlü temsilin ülkemizde de dikkate alınmasını, yaşanan süreçte dönüşümlü sistemin hayata geçirilmesi için bir fırsat olarak kullanılması gerektiğini ifade etmişlerdir.

Bakanlığımız tarafından konfederasyonların görüşleri çerçevesinde yapılan değerlendirmede, ülkemizde çalışan kesimi temsil eden sendikaların işçi ve kamu çalışanları sendikaları olmak üzere iki büyük gruptan müteşekkil olmaları dikkate alınarak, Uluslararası Çalışma Konferansı'nda çalışan kesimini temsil edecek delegenin, 2017 yılından itibaren en çok üyeye sahip işçi ve kamu çalışanları konfederasyonlarından birer yıl arayla dönüşümlü olarak belirlenmesine, konferansa katılacak çalışan delegesinin tespitine yönelik dönüşümlü temsilin işçi konfederasyonları ile başlatılmasına, bu kapsamda, 106'ncı Uluslararası Çalışma Konferansı'nda Türk-İş Konfederasyonu temsilcisinin delege olarak bildirilmesine, 107'nci Konferansta ise en çok üyeye sahip kamu çalışanları konfederasyonunun delegeliği ile devam edilmesine karar verilmiştir."

Muhabir: Merve Yıldızalp

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın