Gündem

'Çanakkale 1915 Köprüsü' için çalışmalar hızlandı

"Çanakkale 1915 Köprüsü" için Anadolu yakasındaki Lapseki'nin Şekerkaya mevkisi ile Avrupa tarafındaki Gelibolu'nun Sütlüce mevkisinde sondaj ve zemin etüdü çalışmalarına başlandı

27.10.2016 - Güncelleme : 27.10.2016
'Çanakkale 1915 Köprüsü' için çalışmalar hızlandı

ÇANAKKALE - Ercan Özçetin - Burak Akay

Dünyanın "en uzun aralıklı köprüsü" olma unvanını alacak "Çanakkale 1915 Köprüsü" için Anadolu yakasındaki Lapseki'nin Şekerkaya mevkisi ile Avrupa tarafındaki Gelibolu'nun Sütlüce mevkisinde sondaj ve zemin etüdü çalışmalarına başlandı.

Başbakan Binali Yıldırım'ın 18 Mart 2017'de temelinin atılacağını duyurduğu "Çanakkale 1915 Köprüsü", Trakya'dan Ege ve Akdeniz'e uzanan taşımacılık hattında Çanakkale'yi, Marmara Bölgesi'nde vazgeçilmez bir konuma taşıyacak.

Köprünün temeli atılmadan önce Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından alınan izinlerle bölgeye gelen şirketler, belirlenen noktalarda sondaj ve zemin etüdü çalışmalarına başladı.

Anadolu yakasındaki Lapseki ilçesinde 4 farklı yerde yapılacak çalışmalarda 50 metre derinliğe kadar inilecek.

Zeminden alınacak örnekler, jeoloji mühendislerince incelenerek etüt çalışması yapılacak. Şirketler hazırlayacakları raporları ilgili bakanlığa sunacak.

Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köprünün her geçen gün daha olgun hale gelmeye başladığını söyledi.

Köprü yapımının uzun yıllar konuşulduğunu ancak AK Parti hükümetleri döneminde ilk kez gerçek anlamda masaya yatırıldığını anlatan Yılmaz, artık her şeyin somutlaştığını ve köprünün hayal olmanın ötesine geçtiğini aktardı.

İki yakanın birbirine toplam uzaklığının 3 bin 860 metre olduğunu hatırlatan Yılmaz, köprünün iki ayağının açıklığının ise 2 bin 23 metre olacağını söyledi.

Yılmaz, köprünün 2023'te hizmete açılacağını vurgulayarak, "Toplam otoban uzunluğu ise bize gelen bilgilere göre 354 kilometre olacak. Yol, İstanbul Silivri'den başlıyor, Balıkesir'in Balya ilçesindeki otobanla birleşiyor. Bu tabii ki çok büyük bir proje, tamamlandığında bölgemizi çok geliştireceğine inanıyoruz." dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.