Dolar
32.33
Euro
35.07
Altın
2,223.10
ETH/USDT
3,562.60
BTC/USDT
70,775.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

Çankaya Köşkü'nde ağaç zararlılarıyla mücadele

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, Çankaya Köşkü ile Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki ağaçlarda bulunan zararlı böceklerle biyolojik metodlarla mücadele ediliyor.

28.05.2017 - Güncelleme : 28.05.2017
Çankaya Köşkü'nde ağaç zararlılarıyla mücadele

ANKARA

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Çankaya Köşkü ve Başbakanlık Resmi Konutu'ndaki ağaçlarda bulunan "On İki Dişli Kabuk Böceği" ile mücadele kapsamında hem karınca nakli yapıldı hem de "feromon" adı verilen kimyasal maddenin kullanıldığı tuzaklar hazırlandı. 

"On İki Dişli Kabuk Böceği" tarafından dış çevreye salgılanıp özel bir reaksiyon meydana getiren ve aynı tür fertleri tarafından hissedilen "feromon" ile böcekler tuzaklara çekilerek yakalanıyor.

Tabiatı kirletmeyen ve insan sağlığını tehdit etmeyen "feromon" maddesi, yerden 1,3 metre yükseklikte, ağaçlar arasına 15 metre mesafede yerleştirilen 41 tuzağa konuldu.

Ağaç zararlılarıyla mücadele kapsamında, biyolojik metodlarda etkin olarak kullanılan kırmızı orman karıncaları da ilgili alanlara nakledildi. Kırmızı orman karıncaları sayesinde zararlılarla mücadelenin yanı sıra toprağın havalanması, drenajın iyileştirilmesi ve tohumların taşınması da sağlanıyor.

"Biyolojik mücadele metodunu kullanıyoruz"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, konuyla ilgili değerlendirmesinde, şunları kaydetti:

"Zararlı böcekler ülkemizde ormanların sağlığını ciddi manada tehdit ediyor. Biz de tabiattaki diğer canlılara zarar vermemek ve insan sağlığı üzerinde olumsuz herhangi bir tesir oluşturmamak adına biyolojik mücadele metodunu kullanıyoruz. Bu metodu nasıl Çankaya Köşkü'nde uygulayıp başarılı bir netice elde ediyorsak, taşradaki ormanlarda da aynı şekilde uygulayarak başarı sağlıyoruz. Bu tür çalışmalarımıza bundan sonra da devam ederek orman varlığımızı korumayı sürdüreceğiz."

Muhabir: Sefa Şahin

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın