Dolar
32.32
Euro
34.90
Altın
2,213.84
ETH/USDT
3,606.70
BTC/USDT
71,441.00
BIST 100
9,036.39
Gündem

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki: Sur'da rastgele yapılaşmaya izin verilmeyecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, terör mağduru bölgelerde zarar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirterek, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde rastgele yapılaşmaya izin verilmeyeceğini bildirdi.

29.05.2016 - Güncelleme : 29.05.2016
Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki: Sur'da rastgele yapılaşmaya izin verilmeyecek

ANKARA - YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ / BURCU ÇALIK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, görevi devralmasının ardından Bakanlıktaki ilk istişare toplantısını Sur, Silopi, Cizre gibi terörden zarar gören yerleşim yerlerinin tekrar inşası konusunda yaptı.

Özhaseki, terörden temizlenen yerlerde çalışmaların sürdürüldüğünü, bir kısmında da güvenliğin sağlanmasının beklendiğini söyledi.

"Rastgele bir yapılaşmaya izin veremeyiz"

Zarara uğrayan esnafla ilgili Sanayi ve Ticaret Bakanlığının, mağdur ailelerle ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının çeşitli çalışmalar yürüttüğüne değinen Özhaseki, şöyle devam etti:

"Bizi ilgilendiren tarafsa konutların yapılması, şehirlerin yeniden inşa edilmesi, buradaki zarar ziyana uğrayan insanların da mağduriyetinin giderilmesi birinci esas. Tek tek tespitler yapıldı, az çok yol haritamız belli oldu. Sur'da birinci derece koruma amaçlı imar planı var, bu uygulanacak. Çünkü Suriçi binlerce yıldır yaşayan, bin 200'den fazla tarihi eserin olduğu müthiş bir bölge. Orada rastgele bir yapılaşmaya izin veremeyiz."

"Çok önemli bir turizm destinasyon merkezi olacak"

Bölgede ilk olarak evleri yıkılmış, zarar görmüş kim varsa mağduriyetlerini gidereceklerini hatırlatan Özhaseki, şu ifadeleri kullandı:

"Hepsine gerekirse ev vereceğiz. Ufak tefek hasarlıların, hasarlarını ödeyeceğiz ve mağduriyetleri gidereceğiz. İkincisi orada bin 200 civarındaki tarihi eserin, camiden kiliseye, hanlardan hamamlara değişik sivil mimariye ait çeşitli örnekler var. Bunların hepsi tek tek restore edilip ayağa kaldırılacak, burası çok önemli bir turizm destinasyon merkezi olacak. Üçüncüsü orada UNESCO'nun da yakından takip ettiği imar koruma planı var."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın