Dolar
32.37
Euro
34.97
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,540.50
BTC/USDT
69,963.00
BIST 100
9,071.45
Gündem

Çiftçilerin 'ortakları' görev başında

Iğdır'da çiftçiler biçerdöverlerle hasat yaparken yiyecek bulmaya çalışan leylekler hem yavrularını besliyor hem de tarım arazilerini zararlı haşerelerden temizliyor.

18.07.2017 - Güncelleme : 18.07.2017
Çiftçilerin 'ortakları' görev başında

IĞDIR - Bülent Mavzer

Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük tarım alanlarından Iğdır'da hasat yapan çiftçilere eşlik eden leyleklerin yavruları için yiyecek bulma mücadelesi ilgi çekiyor.

Sahip olduğu 118 bin 500 hektar tarım arazisiyle Doğu Anadolu Bölgesi başta olmak üzere birçok ilin sebze, meyve, tahıl ve hububat talebini karşılayan Iğdır'da çiftçilerin hummalı hasat çalışmaları sürüyor.

Yaklaşık 320 çeşit kuş türüne ev sahipliği yapan Iğdır'da, tahıllar biçerdöverle biçilirken nöbet bekleyen leylekler de dikkati çekiyor.

Tahıllar biçilirken ortaya çıkan böcek ve solucanlarla beslenen leylekler, yumurtadan çıkan ve henüz uçma yeteneğine kavuşamayan yavrularını da topladıkları küçük hayvanlar ve tahıllarla besliyor.

Biçerdöverin arkasında ayrılmayan leyleklerin yiyecek bulmak uğruna canlarını tehlikeye atması ve verdikleri mücadele ilginç görüntüler oluşturuyor.

"Tarım arazilerini zararlı böceklerden kurtarıyor"

Orman ve Su İşleri Iğdır Şube Müdürü Mete Türkoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgedeki leyleklerin bir süre önce yumurtadan çıkan yavrularına yiyecek bulmaya çalıştıklarını belirterek "Hasat başladığından bu tarafa biçerdöverlerin peşinde gezen leylekler, uçma yeteneğini yeni yeni kazanmaya başlayan yavruları için solucan ve yumuşakçaları toplamakla meşguller." dedi.

Kentin sembolü olan leyleklerin tarlalardan yiyecek toplamalarının faydalı olduğuna değinen Türkoğlu, şöyle devam etti:

"Leylekler çiftçinin bire bir dostu çünkü topraktaki bütün zararlı haşereleri, bitki kökleri için zararlı olan yumuşakçaları temizlemekle meşguller. Leylekler uzun gagalı olduklarından toprakta ulaşılması güç olan yerlerden bile zararlı olan yumuşakçaları çekerek alabiliyor. Bu da hem toprağın havalanmasını sağlıyor hem de tarım arazilerini zararlı böceklerden kurtarıyor."

"İzlemek büyük zevk veriyor, görülmeye değer "

Bayram Yılmaz da yoldan geçerken leyleklerin biçerdöverler peşindeki yiyecek bulma mücadelesini gördüklerini belirterek bu yiyecek bulma çabasını uzun süre izlediklerini söyledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.