Gündem

Cinayetler 'bilimin' ışığıyla aydınlatılıyor

Adli Bilimciler Derneği Başkanı Hancı, Türkiye'de artık delilden sanığa gidildiğini, sanıktan delile ulaşma kavramının kaybolduğunu belirterek "Türkiye 2001 yılındaki bir kriminal olaydan sonra adli tıp konusunda ciddi gelişme kaydetti" dedi.

Fatih Mehmet Kürkçü  | 21.02.2018 - Güncelleme : 21.02.2018
Cinayetler 'bilimin' ışığıyla aydınlatılıyor

Samsun

SAMSUN - FATİH MEHMET KÜRKÇÜ

Adli Bilimciler Derneği Başkanı ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Hancı, AA muhabirine, cinayetlerin aydınlatılması, cinayet, kaza ve felaket kurbanlarının kimliklerinin tespit edilmesinde Türkiye'nin geldiği noktayı değerlendirdi.

Türkiye'nin 2001 yılında yaşanan iş adamı Üzeyir Garih cinayetinden sonra kriminal olayların aydınlatılmasında ciddi gelişme kaydettiğine dikkati çeken Hancı, günümüzde cinayetlerin aydınlatılmasında adli tıp, biyoloji, bilişim, toksikoloji, diş hekimliği, patoloji ve muhasebe gibi 120 farklı alanın kullanıldığını belirtti.

"Bilimi kullanan her zaman başarılı olur"

Ülkede son 15 yılda jandarma ve emniyet bünyesindeki uzman ekiplerin, araç ve gereçleriyle olayların aydınlatılmasında önemli başarılar elde ettiğini dile getiren Hancı, olay yerindeki çalışmalarda Türkiye'nin başarısının dünya çapında olduğunu anlattı.

"Türkiye artık delilden sanığa gidiyor. Sanıktan delile kavramı kayboldu." diyen Hancı, şöyle devam etti:

"Türkiye 2001 yılındaki bir kriminal olaydan (Üzeyir Garih cinayeti) sonra adli tıp konusunda ciddi gelişme kaydetti. Artık tamamen en yetkin araçlarla en yetkin kişilerle en gelişmiş cihazlarla ve bilimsel yöntemlerle sonuca gidiyoruz. Bilimi kullanan her zaman başarılı olur. Şu an emniyet olsun jandarma olsun sahil güvenlik olsun hepsi bilimi kullanıyor. Bilimden yararlandığı için bizim cinayetleri ve diğer adli olayları çözme oranımız çok arttı. Adli Tıp Kurumumuz kendini çok geliştirdi. Adli tıp uzmanlarımız hemen hemen her ilde var. Eskiden bu sayı çok azdı. Bunların sayısı arttı. Emniyet ve jandarmanın cinayet masaları güzel çalışıyorlar. Bunların ortak koordine çalışması çok önemli. Ancak artık yeni ara birimleri oluşturmak zorundayız."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.