Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sipariş üzerine Türkiye'ye not vermeye kalkıyorlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sipariş üzerine kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'ye not vermeye kalkıyorlar. Kusura bakmasınlar, bunların hiçbirisi Türkiye için geçerli değil." dedi.

20.10.2016 - Güncelleme : 20.10.2016
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sipariş üzerine Türkiye'ye not vermeye kalkıyorlar

ANKARA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen İzmir ve Kocaeli Şehir Hastaneleri Proje Finansman Töreni'ndeki konuşmasına başlarken, finansman anlaşmasının hayırlı olması dileğinde bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şehir hastanelerimizin açılışlarına inşallah önümüzdeki aydan itibaren başlıyoruz. 2019 yılına kadar tüm hastanelerimizi hizmete almayı planlıyoruz. Tabi burada mesele şu, biz öyle hastaneler inşa edelim, kuralım ki buralarda benim vatandaşım hastaneye girdiği zaman hastanenin içinde, dışarıda, şurada, burada sedyelerin üzerinde dolaşmasın. Çocukluğumuzda hastanelere gittiğimiz zaman sedyeler üzerinde bir binadan başka bir binaya, bir yerde bakıyorsunuz sabah doktor sizi muayene ediyor, ondan sonra röntgen için bir başka binaya geçiyorsunuz, oradan bir başka binaya geçiyorsunuz, hep bunları yaşadık bu ülkede. Ama 'Artık bu böyle devam edemez' dedik, bunun bitmesi lazım. Girdiği zaman oradan her şey bitmiş olarak vatandaşım çıkmalı. İşte şimdi bu hamdolsun birçok hastanede başarıldı ama bunun daha da geliştirilerek devamının mücadelesini veriyoruz. Bu projelerin altında yatan gerçek bu." 

İzmir ve Kocaeli gibi iki önemli şehrin şehir hastanelerinin 1,1 milyar dolarlık dış finansmanının yaklaşık 637 milyon dolarlık bölümüne ilişkin anlaşmanın imzalarına şahitlik edeceklerini vurgulayan Erdoğan, "Projenin yüzde 5 ortağı da olan 'General Electric' firması yetkilileri mart ayında ve geçtiğimiz ay Amerika'da yaptığımız görüşmelerde verdikleri sözleri tuttukları için ben de kendilerine şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum." dedi.

Yatırım bedeli 1,4 milyar dolar olan projenin finansmanının 1,1 milyar dolarının dış krediyle, kalanının öz kaynakla karşılandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kocaeli Şehir Hastanesi'nin bin 180 yatağa sahip olacağını ve 6 ayrı hastaneden teşekkül edileceğini, İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi'nin ise 2 bin 60 yatağa sahip olacağını, 6 ayrı bloktan oluşacağını bildirdi.

"Siyasi değerlendirmelere değil, reel duruma bakıyorlar"

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mevcut projeler daha ziyade dış kaynakla finanse ediliyor, finansman özel sektörü eliyle sağlandığı için kredi derecelendirme kuruluşlarının siyasi saiklerle açıkladığını notlardan da asgari düzeyde etkileniyor. Yine söylüyorum, sipariş üzerine kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'ye not vermeye kalkıyorlar. Kusura bakmasınlar, bunların hiçbirisi Türkiye için geçerli değil. 

Piyasanın gerçek oyuncuları siyasi değerlendirmelere değil, reel duruma bakıyor. Öyle olduğu için de bu tür projelerde hiçbir finansman sıkıntısı çekilmiyor. Yüksek büyüme potansiyeliyle istikrar ve güven ortamını titizlikle korumasıyla Türkiye, yatırım yapılabilir bir ülke olduğunu her fırsatta gösteriyor. Bugün de işte bu gerçeğin tezahürlerinden birini yaşıyoruz."

Bu şekilde Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada söz sahibi olacağını kaydeden Erdoğan, bu yatırımların Türkiye'yi dünyada en ileri 5 sağlık merkezinden biri haline getirmesini hedeflediklerini bildirdi. 

Hastanelerde görevli 141 bin doktor bulunduğunu, tıp fakültelerinde ise 71 bin öğrencinin eğitim aldığını aktaran Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bunu daha da artırmanın gayreti içerisindeyiz. Bunlar için de farklı uygulamaları getirmek suretiyle, doktor yetiştirme noktasında inşallah çok daha gayretli olacağız ve çok daha bu işteki üretimimizi insan unsuru noktasında artıracağız. Yardımcı sağlık personeli olmak için eğitim görenlerin sayısı 100 binin üzerindedir. Türkiye her alanda olduğu gibi sağlık alanında da 2023 hedeflerine ulaşmak için kararlı adımlarla yürümeye devam etmektedir. Bütün bunları söylerken elbette ülkemizin içinde bulunduğu coğrafyanın zorluklarını, bunlardan kaynaklanan sıkıntıları göz ardı ediyor değilim. Burada özellikle batıdaki bazı kesimlerin almadıkları, anlamak istemedikleri husus şudur, Türkiye bu zorluklara rağmen, gündemindeki projeleri hayata geçirebilecek, ekonomik programlarını uygulayabilecek güce sahip bir ülkedir. Dört bir yanımızda savaş da olsa, kriz de olsa, biz kendi hedeflerimize odaklanmış bir şekilde yolumuza devam ediyoruz, edeceğiz. Elbette bu potansiyele kolay ulaşmadık. Geçmişte pek çok krizler yaşayarak, tökezleyerek kendimize bir yol açtık. Özellikle son 14 yıldır sıkı sıkıya sahip çıktığımız güven ve istikrar ortamı sayesinde iç ve dış kaynaklı her türlü sarsıntıya karşı güçlü savunma refleksleri geliştirdik. Eğer bu güçlü savunma reflekslerimiz olmasıydı, bu sıkıntının boyutu çok daha büyük olurdu."

"Faizle muhabbetim yoktur" 

Erdoğan, çok daha önemli bir oranı paylaşmak istediğini ifade ederek, "Benim biliyorsunuz faizle muhabbetim yoktur. Faize düşmanım çünkü onu bir sömürü aracı olarak görüyorum. Göreve geldiğimizde faiz harcamalarının vergi gelirine oranı yüzde 85,7 seviyesinden yüzde 13'e düştü. Peki bu yeterli mi? Bu bile bize yeterli değil. Bunun daha da düşmesi lazım." diye konuştu. 

"Kurumlarımız uluslararası yatırımcılara yardımcı olmaya hazırdır" 

Erdoğan,  Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansının uluslararası kuruluşlara güven vermesi açısından doğrudan başbakana bağlı olduğunu anımsatarak, şunları kaydetti:

"Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansımız başta olmak üzere tüm kurumlarımız uluslararası yatırımcılara yardımcı olmaya hazırdır ve onların her zaman yanındadır. Önümüzdeki ay Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansımız, Türkiye'deki Amerikalı şirketlerin CEO'larını Amerikan medyası ile bir araya getirerek ülkemiz gerçeklerini kendileriyle paylaşmalarını sağlayacaktır. Türkiye'nin potansiyelini gören, bu ülkeye inanan, bu millete güvenen herkese kapımız da gönlümüz de sonuna kadar açıktır." 

Muhabir: Enes Kaplan, Yıldız Aktaş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.