Dolar
32.37
Euro
35.00
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,552.70
BTC/USDT
70,158.00
BIST 100
9,101.22
Gündem

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Şii-Sünni perspektifininde İran’a sorumluluk düşüyor

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Ne Sünnilere Şiilik adına, ne de Şiilere Sünnilik adına zulüm yapılmalıdır. Bu perspektifi doğru oturtmamız gerekiyor. İran'ın burada büyük sorumluluğu var." dedi.

20.04.2017 - Güncelleme : 20.04.2017
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Şii-Sünni perspektifininde İran’a sorumluluk düşüyor

ANKARA

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve İran Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen "Kuzey Afrika, Türkiye ve İran'da Süreklilik ve Değişim" konulu programda yaptığı konuşmada, terör meselesini, sadece DEAŞ ve El Kaide gibi terör örgütleriyle sınırlamanın büyük bir yanılma olduğunu vurguladı.

Bugün PKK ve Suriye kolu olan PYD, YPG, DHKP-C, FETÖ gibi terör örgütlerinin de bir gerçek olduğuna işaret eden Kalın, Türkiye'nin aynı anda bu terör örgütlerine karşı mücadele ettiğine dikkati çekti.

Özellikle batılı toplumların buradaki çifte standartlı yaklaşımlarının sorgulanması gerektiğini vurgulayan Kalın, "Yani batılı toplumlara saldırmadığı zaman terör örgütleri, adeta terör örgütü bile kabul edilmiyor. PKK, Türkiye'ye saldırdığı için PYD, YPG Suriye'de, Suriye halkına-Suriye Kürtlerine dahi zulüm yapıyor orası üzerinden Türkiye'ye saldırdığı için çok önemsenen bir terör örgütü haline gelmeyebiliyor." diye konuştu.

Şii ve Sünni çatışması

Mezhep meselesine de değinen Kalın,  "Bugün ne Sünnilere Şiilik adına zulüm yapılmalı, ne Şiilere Sünnilik adına zulüm yapılmalıdır. Bu perspektifi doğru bir şekilde oturtmamız gerekiyor. Özellikle İran'ın burada büyük bir sorumluluğu olduğu kanaatindeyim." değerlendirmesinde bulundu.

Mezheplerin birer gerçek olduğunu belirten Kalın, "Bunları yadsımamıza gerek yok, imkan da yok. Ama bu farklılıklarımızla beraber nasıl yaşayacağımıza dair siyasi ve ahlaki sorumluluğumuzu mutlaka kuşanarak hareket etmek durumundayız." dedi.

Kalın, "Şii ve Sünni Müslümanların bir kere aynı kitaptan aynı peygamberden aynı itikattan aynı inançtan beslendiklerini yeniden hatırlamaları gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Ben kendi özünde Şii ve Sünni Müslümanların çatışmak zorunda olmadığına inanıyorum, bunu biliyorum." diyen Kalın, şu veya bu siyasi gerekçelerle özellikle ulus devlet çıkarlarını öne çıkartarak, mezhep kimliği etrafında yürütülen çatışmalara artık son verilmesi gerektiğini söyledi.

"Terörü İslam ülkelerindeki bir sorun olarak takdim etmek kabul edilemez"

İbrahim Kalın, "Terörü sadece İslam ülkelerinde yaşanan bir sorun olarak takdim etmeye çalışmak, günümüzün aslında Avrupa merkezli, Batı merkezli tek yönlü bakış açısının tezahürlerinden biridir. Bugün Amerika'da, Avrupa toplumlarında 'yerel şiddet' olarak geçen ve aslında bildiğimiz düpedüz terörizm olan şiddet olaylarını görmezlikten gelmek ve terörün sadece bir şekilde İslam toplumlarında ortaya çıktığını, Ortadoğu kültürlerinin terörü beslediğini iddia etmek, kabul edilebilir bir tez değildir." şeklinde konuştu.

Kalın, konuşmasında Suriye konusuna da değinerek şunları kaydetti:

"Suriye konusunda bir çözüme doğru adım atabilmek için bizim elbette İran'la da, Rusya'yla da konuşmamız gerekiyor ama özellikle kendi halkına karşı bu kadar savaş suçu işlemiş, kimyasal silah kullanmış, yüz binlerce insanı da konvansiyonel silahlarla öldürmüş bir rejimin orada varlığı Suriye'nin geleceğini ne istikrara ne barışa ne de huzura kavuşturamaz, bu gerçeği görmemiz gerekiyor"

Aşırıcılık ve terörizm sorunlarının dünyadaki bütün ülkeleri tehdit eder bir boyuta ulaştığını ifade eden Kalın, "Dolayısıyla terörle mücadele edeceksek bunu da küresel bir perspektifle, iş birliğiyle yapmak durumundayız." dedi.

Muhabir: Esin Işık, Enes Kaplan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın