Gündem, 15 Temmuz Darbe Girişimi

Darbeci albaydan emniyet müdürüne 'sen ve adamların teslim olun' emri

İstanbul'daki "ana darbe" davasında tanık olarak ifade veren Esenler İlçe Emniyet Müdürü Dağdeviren, Kurmay Albay Sadık Cebeci'nin kendisine, "Ordu yönetime el koymuştur, sen ve adamların teslim olun." deyip telefonu yüzüne kapattığını söyledi.

18.12.2017 - Güncelleme : 18.12.2017
Darbeci albaydan emniyet müdürüne 'sen ve adamların teslim olun' emri

İSTANBUL

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, 6 general ve 17 subayın bulunduğu, 9'u firari 14'ü tutuklu 24 sanığın yargılandığı İstanbul'daki "ana darbe" davasının 14. duruşması, tanıkların ifade vermeleriyle sürüyor.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısında yer alan binadaki büyük salonda yapılan duruşmada ifade veren tanık Albay İbrahim Güler, olay tarihinde 3. Kolordu 23. Motorlu Piyade Tümen Komutanlığı Kurmay Başkan Vekili olduğunu söyledi.

Hasdal Kışlası'ndaki asıl işinin İstihbarat Şube Müdürlüğü olduğunu belirten Güler, 15 Temmuz'da Tümgeneral Kemal Başak'ı uğurladıktan sonra kışladan ayrıldığını ve evine gittiğini ifade etti.

"Defol git, buradan emir çıkmaz"

Evindeyken ailesiyle sohbet ettiğini ve saat 22.00 sıralarında bir albay tarafından kendisine gelen telefonla darbe girişiminden haberdar olduğunu dile getiren Güler, "Telefon konuşmasının ardından televizyonu açtım ve köprüdeki askerleri gördüm. Nöbetçi amiri aradım ve neler olduğunu sordum. 'Komutanım araştırıyoruz, durum çok karışık. Herhangi bir kimseye ulaşmış değiliz.' dedi. Bunun üzerine şoförümü çağırdım ve kışlaya gittim." diye konuştu.

Güler, kışlaya gittiğinde nöbetçi amirin, eski Albay Müslüm Kaya'nın içeride olduğunu söylediğini belirtti.

Harekat Merkezi'ne gittiğini ve kendisine sıkıyönetim direktifi geldiğinin söylendiğini dile getiren Güler, "Aldım direktifi okumaya başladım, 25-30 sayfaydı. Daha ilk sayfasında Meclis ve Hükümetin görevini yapmasını engellemeye yönelik bilgiler vardı. O sırada farkına varmadım ama daha sonra gördüm ki metni imzalayan şahıs yetkisi olmayan kişiydi. 'Bu metni bir yere gönderdiniz mi, yayınladınız mı?' diye sordum. Hiçbir yere göndermediklerini söylediler. Ben de hiçbir yere yollamamaları talimatını verdim." ifadelerini kullandı.

Bölük komutanıyla görüştüğünü ve herkesin kışlaya gelmesi için emir verdiğini söyleyen Güler, bu sırada eski Albay Müslüm Kaya ile eski Üsteğmen Mustafa Kemal Kütahya'nın sıkıyönetim emrini istediklerini ama kendisinin "Defol git, buradan emir çıkmaz." dediğini belirtti. 

"Ordu yönetime el koymuştur, sen ve adamların teslim olun"

Duruşmada tanık olarak ifade veren Esenler İlçe Emniyet Müdürü Cihat Dağdeviren de 15 Temmuz akşamı 22.00-00.00 saatleri arasında genel asayiş uygulaması yaptıklarını ve bu sırada her perşembe günü yapılan asayiş toplantısından da tanıdığı 47. Motorize Piyade Alay (Metris Kışlası) Komutanı Kurmay Albay Sadık Cebeci'nin kendisini arayarak, "Ordu yönetime el koymuştur, sen ve adamların teslim olun." deyip telefonu yüzüne kapattığını söyledi.

İlçe emniyet müdürlüğüne yönelik herhangi bir müdahale yapılabileceğini düşündüğünü ve bu kapsamda, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu'yu arayıp iş makinelerini istediğini, siyasi partilerin ilçe başkanlarını ve müftülüğü arayıp halkın ilçe müdürlüğünün önüne gelmesini istediğini belirtti.

Etraftaki kapıların da zillerine basarak insanları emniyet müdürlüğünün önüne davet ettiğini anlatan Dağdeviren, "Saat 23.00'ten sonra vatandaşlar, ilçe emniyet müdürlüğü önünde toplanmaya başladı. O sırada halka megafonla hitap ettim ve 'Ordu içerisindeki bir kısım FETÖ'ye ait kişilerin teşebbüsü olduğunu ama hep birlikte direnerek bunu bertaraf edeceğimizi' söyledim. O sırada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın havalimanına geleceğinin öğrenilmesi üzerine bir kısım vatandaş ilçe emniyet müdürlüğü önünde dururken bir kısım vatandaş ise havalimanına gitmek için Birlik Köprüsü üzerine yürümeye başladı." şeklinde konuştu. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın