Dolar
32.34
Euro
35.21
Altın
2,161.42
ETH/USDT
3,397.50
BTC/USDT
65,363.00
BIST 100
8,718.11
Gündem

Darbeci subaydan 'havan mühimmatı alın' emri

FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili Adana'da görülen davanın tanığı, 15 Temmuz gecesi darbeci subayın 'Havan mühimmatı alın' emri verdiğini söyledi.

Abdulkerim Satuk Buğrahan Topaloğlu  | 20.02.2018 - Güncelleme : 20.02.2018
Darbeci subaydan 'havan mühimmatı alın' emri

Adana

ADANA

Şırnak'ta, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili aralarında meslekten ihraç edilen dönemin 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Abdullah Baysar'ın da yer aldığı 21'i tutuklu 427 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesince sanık sayısının fazla olması nedeniyle Bölge Adliye Mahkemesindeki 375 kişi kapasiteli 420 metrekarelik mahkeme salonunda görülen duruşmaya, tutuklu 18 sanık ve avukatları katıldı.

Duruşmada, Şırnak Ağır Ceza Mahkemesinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla tanık olarak dinlenen R.A. 15 Temmuz gecesi Çakırsöğüt'te havan cephanecisi olarak görev yaptığını, o gece herkesin silah ve teçhizatıyla içtima alanında toplandığını söyledi.

Telefonların toplandığını ve aileleriyle konuşmalarına dahi izin verilmediğini belirten tanık R.A. şöyle devam etti:

"Telefonlarımızı ikinci tabur komutanı binbaşı Aykut Kara toplattı. Hatta 'telefonunu vermeyen olursa canını okurum' dedi. Ben cephaneci olduğum için 60'lık havan mühimmatı aldım. Benim mühimmatım her operasyonda yanımda olur. Binbaşı Aykut Kara (tutuklu sanık) 'iki kasa daha havan mühimmatı alın' emri verdi. Daha önceki operasyonlarda kasa halinde mühimmat almadık. Normal arazi görevlerinde bile bu kadar mühimmat almadık. Ayrıca bugüne kadar hiçbir operasyonda telefonlarımız toplatılmadı."

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinden SEGBİS aracılığıyla tanık olarak dinlenen Uzman Çavuş R.T. tabur içtima alanında kendilerine iki günlük görev olduğunu ve telefonlarının toplanarak çöp torbasına konulduğunu belirtti.

Kara'nın telefonların toplanması konusunda sıkı emir verdiğini vurgulayan tanık R.T: "Aykut Kara bize, 'Bu saatten sonra üzerinizde bozuk dahi olsa telefon olursa hayatınızı söndürürüm.' dedi. Tabur komutanı, 'Tabur buradan Cizre'ye kadar karayoluyla gidecek. Cizre'den ise havayoluyla gidecek.' dedi ve gerisini getirmedi. Bu konuşmadan sonra bize içtima alanında beklememizi söyleyerek, 'Bu alandan kimse ayrılmayacak. Gerekirse tuvaletinizi buraya yapacaksınız gene de bu alandan ayrılmayacaksınız.' diye emir verdi." ifadesini kullandı,

Hakkındaki tanık beyanlarına karşı söz alan tutuklu sanık Kara ise taburlarının gözaltına alınması sonrası darbe girişimi olduğunu anladığını iddia ederek, "Tanıklar benim emir verdiğimi iddia ediyor. Benim emrime uydularsa onlar da darbeci. Onlar değilse ben de darbeci değilim. Tahliyemi ve beraatimi istiyorum." dedi.

Duruşma diğer tanıkların dinlenmesi için yarına ertelendi.

Muhabir: Abdulkerim Satuk Buğrahan Topaloğlu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.