Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,570.50
BTC/USDT
70,400.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: ABD'nin iddiası art niyet yoksa bilgisizlik ve cahillikten kaynaklanıyor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'li yetkililerin darbeci generallerin tasfiyesinin DAEŞ'le mücadeleye zarar vereceği iddiasıyla ilgili, "Türkiye'nin asker kapasitesini bunlarla sınırlı tutmak art niyet yoksa bilgisizlik ve cahillikten kaynaklanıyor." dedi.

29.07.2016 - Güncelleme : 29.07.2016
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: ABD'nin iddiası art niyet yoksa bilgisizlik ve cahillikten kaynaklanıyor

ANKARA

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, yabancı basın mensuplarına yönelik Bakanlıkta gerçekleşen toplantıda, soruları yanıtladı.

Bir basın mensubunun, Amerikalı bazı komutanların Türkiye’deki darbe girişiminin ardından ihraç edilen bazı askerlerin kendileriyle iyi ilişki ve iletişim içinde olan askerler oldukları ve bu kişilerin tasfiyesinin Türkiye-ABD’nin terörle mücadelede yürüttükleri ortak işbirliğine zarar verebileceği açıklamasını hatırlatması üzerine Çavuşoğlu, bu değerlendirmeyi "saçma" bulduğunu söyledi. Türk ordusunun sadece içine sızmış, asker kıyafetli darbecilerden ibaret olmadığını dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"DAEŞ, PKK ve diğer terör örgütleri ile mücadele kapasitesine sahip olanlar sadece onlar da değildir. ‘Sadece bu paralel yapıya mensuplar DAEŞ ile mücadele ediyor’ derlerse biz bunu şiddetle reddederiz. Öyle değerlendirmeleri doğru bulmuyoruz.

‘Ordu içinde bu kadar temizlik yapıldı, ordunun kapasitesi zayıfladı mı veya DAEŞ, diğer terör örgütleriyle mücadele kapasitesi zafiyet gösterir mi?’ diye sorarlarsa biz onlara şunu söyleriz, ‘Tam tersi ordunun içindeki bu çürükleri temizlediğimiz zaman ve tüm beyninde, planlarında, darbe girişimi yapmak olan kişiler ayıklandığı zaman ordumuz daha güvenilir, dinamik, temiz ve daha etkili olur mücadelesinde.”

ABD’yle DAEŞ’e karşı mücadelede ortak adımlar atıldığını belirten Çavuşoğlu, Türkiye’nin hiçbir zama iki ülke arasındaki mutabakatlara aykırı davranmadığını belirtti.

Çavuşoğlu, “(FETÖ'nün darbe girişimine katılan askerler için) Bizim adamlarımız derlerse bu zaten saçmalıktır. Darbe yapanlar eğer ABD askerlerinin adamıysa o zaman zaten ülkedeki birçok insanlar tepki gösteriyor. Bu tepki de artar. Bu açıklama eğer sizin söylediğiniz gibiyse saçmadır. Türkiye’nin DAEŞ’le mücadele, PKK ve diğer örgütlerle mücadele konusunda askerimizin kapasitesini sadece bunlarla sınırlı tutmak da, art niyet yoksa bilgisizlik ve cahillikten kaynaklanmaktadır. O nedenle bu açıklamayı eğer doğruysa talihsiz ve saçma buluyoruz.”

'Paralel yapıya mensup hakim ve savcılar biliniyordu'

Çavuşoğlu,15 Temmuz darbe girişimi sonrası devam eden temizlik sürecinin siviller ya da masum insanlara yönelik bir operasyon olmadığını belirtti.

Çavuşoğlu, söz konusu kişilerin, paralel yapıyla olan bağlantıları, yapıya sağladıkları finansal destek ve diğer aktivitelere katılımları nedeniyle haklarında birçok yasal işlemin devam etmekte olduğu bilgisini paylaşarak şöyle devam etti:

“Herkes, ‘2 bin 700’den fazla hakim ve savcının listesi önceden hazır mıydı?’ diye sordu. Evet yargı içerisinde de paralel yapıya mensup hakim ve savcılar biliniyordu. Hatta bunlara karşı diğer görüşten olan sağ, sol, milliyetçi, muhafazakar tüm gruplar bir araya gelerek HSYK seçimine girdiler ve seçimi az bir farkla kazandılar. Bu kişiler de biliniyordu. Şimdi herkes diyor ki ‘niye bu kişiler tutuklandı? Bu kişilerle ilgili de normal yasal işlemler devam ediyordu. HSYK’nın kendi çalışmaları vardı. Ama bu darbe girişiminden sonra hemen harekete geçmek elzem oldu.”

Gazetecilerle ilgili olarak devam eden kovuşturmalara da değinen Çavuşoğlu, “Bu kişiler de yine aynı terör örgütüne mensup yayın organlarında görev yapan, sadece gazetecilik faaliyeti değil, daha önceki birçok davada 3’üncü şahıslar aleyhine delillerin üretilmesi dahil paralel yapıya hizmet eden birçok faaliyette bulunan kişilerdir.” diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığındaki tasfiyeler

Bakanlıktan ihraç edileceklerle ilgili gelişmeler konusunda da bilgi veren Çavuşoğlu, bu yapıya dahil olduğuna dair bilgi edindikleri 88 kişinin bakanlıkla ilişkilerini kestiklerini söyledi.

Bu süreçte paralel yapı ve onların imamları ve üst düzey yöneticileriyle yakın ilişki içinde olan ya da temasta olan kişileri de tespit ettiklerini dile getiren Çavuşoğlu, kurunun yanında yaşın da yanmasını istemediklerini vurguladı. Referanslar ve gelen ihbarların komisyon tarafından titizlikle incelendiğini anlatan Çavuşoğlu, gelecek dönemde çalışmalarını sürdürerek bu yapıda kişileri bakanlıktan uzaklaştıracaklarını kaydetti. ​

Çavuşoğlu, İncirlik Hava Üssü'ndeki komutanın ABD’den sığınma talebinde bulunduğu yönündeki iddiaların sorulması üzerine, İncirlik’teki kişinin darbe girişiminde önemli bir rol oynadığını hatırlattı. Mevlüt Çavuşoğlu, bu kişinin sığınma talebinde bulunduğunu ama bu talebin kabul görmediğini öğrendiklerini anlattı.

Bakan Çavuşoğlu, ayrıca, Kuveyt’teki o dönemki askeri ataşenin Suudi Arabistan üzerinden kaçmaya çalıştığını ancak bu kişinin kendilerine teslim edildiğini, Afganistan’daki iki generalin Dubai üzerinden kaçmaya çalıştığını ve yakalanarak Türkiye’ye teslim edildiklerini kaydetti. 

Muhabir: Meltem Bulur,Ayşe Sarıoğlu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
ABD
Bu haberi paylaşın