Dolar
32.34
Euro
35.14
Altın
2,158.90
ETH/USDT
3,376.10
BTC/USDT
64,737.00
BIST 100
8,718.11
Gündem, 15 Temmuz Darbe Girişimi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Antalya'da: Şimdi restorasyon zamanıdır, yaraları tamir etme günüdür

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu,şimdi Türkiye'yi yeniden inşa etme ve darbe girişiminin kalıntılarını temizleme zamanı olduğunu belirterek, "Şimdi restorasyon zamanıdır, yaraları tamir etme günüdür." dedi.

Ayşe Yıldız  | 31.07.2016 - Güncelleme : 31.07.2016
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Antalya'da: Şimdi restorasyon zamanıdır, yaraları tamir etme günüdür Fotoğraf AA: Ayşe Yıldız

Antalya

ANTALYA

Antalya Cumhuriyet Meydanı'nda, 15 Temmuz akşamından bu yana vatandaşların sürdürdüğü "demokrasi" nöbetine, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Vali Münir Karaloğlu, AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, AK Parti Antalya milletvekilleri de katıldı.

Bakan Çavuşoğlu ve beraberindekiler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ATV ve A Haber'de canlı yayınlanan açıklamalarını izledi. Çavuşoğlu, ardından İl Emniyet Müdürlüğüne ait polis helikopteri, meydanın üzerinden alçak uçuş gerçekleştirerek, katılımcıları selamladı.

Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, Türk ve Rus bayraklarıyla meydandaki demokrasi nöbetine katılan Ruslara teşekkür ederek, Rusların darbe girişiminden bugün ellerinde bayraklarıyla vatandaşlara destek verdiğini söyledi.

Rusya ile Türkiye arasında yaşanan uçak düşürme hadisesinden sonra yaşanan kriz zamanında da Rus vatandaşları ziyaret ederek, her şeyin güzel olacağını, yoluna gireceğini söylediğini anlatan Çavuşoğlu, Avrupalıların, Batılıların çifte standardına, iki yüzlülüğüne ilişkin, akıl vermeye çalışanların, Türkiye'nin patronu gibi davranmaya kalkışanların, Türkiye'yi ikinci sınıf bir ülke gibi görmeye çalışanların hepsine gereken cevabı verdiklerini, vermeye de devam edeceklerini vurguladı.

Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye'yi ve Türk milletini kimseye ezdirmeyiz, bu büyük milletin, onların verdiği destekle sizlerin dualarıyla göğsümüzü gere gere her yerde savunuruz. Daha önce uçak düşürme hadisesinden önce, 'Rusya ile ilişkilerinizi neden bozdunuz, düzeltmeniz de fayda var' diyordu. Şimdi ise aynı kişiler, 'Türkiye, Rusya ile ilişkilerini düzeltti, Türkiye Batı'ya sırtını mı çeviriyor, acaba yön mü değiştiriyor?' Kardeşim sana hesap mı vereceğim, ben istediğim ülkeyle ilişkilerimi düzeltirim. Hangi ülkeyle hangi uluslararası örgütle ilişkilerimi nasıl, hangi düzeyde geliştireceğimi sana mı soracağım? Sen benim patronum musun? Türkiye, özgür bağımsız bir ülkedir, her politikasında olduğu gibi dış politikasını da hür iradesiyle belirler. Adam olursan seninle de iyi ilişkiler kurarız ama hainleri desteklersen, Türkiye'deki darbe girişiminin başarısız olmasından üzüntü duyarsan, bu milletin büyüklüğünden ve dirayetinden rahatsız olursan, o zaman seninle ilişkilerimiz de farklı olur. Bu kadar açık, net konuşuyoruz."

9 Ağustos'ta Saint Peterburg'a gideceklerini ve Rusya ile ikili zirveyi gerçekleştireceklerinin altını çizen Çavuşoğlu, daha fazla Rus misafiri Antalya'da ağırlamak için çalışmaları sürdürdüklerini belirtti.

Çavuşoğlu, o gece darbeyi püskürttüklerini vurgulayarak, "Şimdi restorasyon zamanıdır, yaraları tamir etme günüdür. Şimdi birlik, beraberlik zamanıdır. Nasıl bu meydanda hep berabersek, Türkiye'yi yeniden inşa etme ve bu darbe girişiminin kalıntılarını temizleme, büyük Türkiye ve hedeflerine ulaşan bir Türkiye yapmak için her zamankinden fazla, gece gündüz çalışmamız lazım." dedi.

"Uzaktan bize ders vermeye çalışmayın"

Çavuşoğlu, darbenin başarısız olmasına üzülenlerin Türkiye'ye nasıl başka darbe vurabiliz hesabını yaptıklarını dile getirerek, "Onlara bir bir tavsiyem var. Sakın Türk milletini nasıl sindirebiliriz çalışmalarını yapmayın çünkü bu millet korkmaz, sinmez. Tankın karşısına göğsünü geren, paletlerin altına yatan ve acımasız saldırılara karşı 'şehit oluyorum' diye meydanlara koşan Türk milletini hiçbir güç, hiçbir oyun sindiremez, boşuna bunun hebasını yapmayın." diye konuştu.

Hiçbir gücün Türk milletini yolundan çeviremeyeceğini belirten Çavuşoğlu, önümüzdeki süreçte atacakları adımlar olduğunu, ordudan, askeriyeden, yargıdan, Dışişleri Bakanlığından hainleri temizleyeceklerini, kanunlar çerçevesinde, hukukun üstünlüğünde ne gerekiyorsa onun yapılacağını söyledi.

En ağır şekilde darbe girişiminin hesabını soracaklarını anlatan Çavuşoğlu, "Bunu sorarken de AB imiş, Avrupa Konseyiymiş, yok Birleşmiş Milletlermiş, yok diğer örgütlermiş, onlara şunu söylüyoruz. Bir sorunuz varsa sorun, bir bilgi almak istiyorsanız buyurun, gelip ziyaret etmek istiyorsanız buyurun ama uzaktan ahkam kesmeyin, uzaktan bize ders vermeye çalışmayın, bizi engellemeye çalışmayın. Siz ne derseniz deyin bunların hesabını soracağız." dedi.

Muhabir: Ayşe Yıldız

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın