Dolar
32.34
Euro
35.17
Altın
2,161.68
ETH/USDT
3,415.30
BTC/USDT
65,564.00
BIST 100
8,718.11
Gündem

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türk milletinin tehditlere boyun eğmediğini en iyi Almanya bilir

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel'in Türkiye hakkındaki açıklamalarıyla ilgili, "Türk milletinin hiçbir tehdit ve şantaj karşısında boyun eğmediğini en iyi Almanya bilir." dedi.

20.07.2017 - Güncelleme : 21.07.2017
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Türk milletinin tehditlere boyun eğmediğini en iyi Almanya bilir

LEFKOŞA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 43. yıl dönümü çerçevesinde bulunduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'de (KKTC) Boğaz Şehitliği'ni ziyaretinde, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in Türkiye hakkındaki açıklamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Çavuşoğlu, Gabriel'in Türkiye'de teröre destek verenlerin ve casusluk suçlamasıyla tutuklananların serbest bırakılmasını talep ettiğini hatta Türkiye'ye bunun için süre verdiğini anımsattı. 

Çavuşoğlu, "Yani Türk yargısını hiçe sayan ve diplomatik nezaketten uzak bir yaklaşım ve üslupla böyle bir talepte bulunuyor." dedi.

Almanya'da 2000 ve 2007 yılları arasında 8’i Türk 10 kişiyi öldürmekle suçlanan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütü davasının yıllardır devam ettiğini hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'den ise bir gün içinde yargı kararı verilmesinin talep edildiğine dikkati çekti. 

Türkiye söylediğinde "yargı tarafsız, bağımsız, görevini yapıyor" denildiğini ancak Türkiye'ye gelince "derhal çıkartın" gibi bir tutumun bulunduğunu ifade eden Çavuşoğlu, bunun çifte standart olduğunu, Türkiye'nin bunu kabul etmediğini ve doğru bulmadığını söyledi.

"Türkiye'nin hiçbir tehdit ve şantaja boyun eğmeyeceğini en iyi Almanya bilir"

Türkiye hakkındaki seyahat ve yatırım uyarılarını hatırlatan Çavuşoğlu, bu konuları Gabriel ile Mart ayında görüştüklerinin belirtti. 

Gabriel'in "Türkiye'ye yönelik ekonomik tehditte bulunamayacaklarını ve iş adamları ve turistleri cezalandırmanın doğru olmadığını" söylediğini aktaran Çavuşoğlu, Türkiye'ye gelen 5 milyon civarındaki Alman veya Antalya'da yaşayan on binlerce Alman ile "Türkiye'ye gelip ajanlık yapan ya da teröre destek veren yani suç işleyen kişilerin" aynı kefeye konulamayacağını dile getirdi. Bakan Çavuşoğlu, konuşmasını, şöyle sürdürdü:

"Dolayısıyla Türkiye'ye yönelik bu tür tehditleri olgun ve ciddi bir devlete yakıştıramıyoruz. Esasen Berlin, Türkiye'yi ve Türkleri en iyi bilen başkenttir. Tarih boyunca tüm kurulan Türk devletlerinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Türk milletinin hiçbir tehdit ve şantaj karşısında boyun eğmediğini en iyi Almanya bilir, Berlin bilir. Dolayısıyla bu tehditlerin de şantajların da Türkiye'de karşılık bulmayacağını bilmesi gerekiyor."

Sorun varsa oturulup konuşulması gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, Türkiye'nin olaylara devlet ciddiyeti ile yaklaştığının altını çizdi.

Çavuşoğlu, "Yargımızın gereğini yapacağı konusunda kimseye söz söyletmeyiz. Bize bu yönde yapılan tehditleri de aynı devlet ciddiyetiyle değerlendirir ve bunun karşılığını da elbette veririz. Bakan Gabriel'in yargıya müdahale taleplerini reddetmem üzerine yaptığı hırçın açıklamalar da doğrusu iki ülkenin dostluğuna da müttefikliğine de sığmaz, birçok alanda yaptığımız iş birliğiyle de bağdaşmaz." diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, Almanya ve Türkiye'nin, aralarında tarihi bağlar bulunan müttefik ülkeler olduğunu ancak son dönemde Almanya'nın Türkiye ile ilişkilerinde ciddi gerginliklerin meydana geldiğini anlattı.

Bu gerginliklerin nedenlerinin çok iyi şekilde analiz edilmesi gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti olarak, teröre ve terör örgütlerine karşı ciddi mücadele veriyoruz. PKK, DHKP-C, PYD, YPG, FETÖ, DEAŞ terör örgütlerinin hepsiyle mücadele ediyoruz. Bu mücadelede binlerce şehit verdik." diye konuştu.

Terörle mücadelede hiçbir şekilde taviz vermelerinin mümkün olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, "PKK ve FETÖ köşeye sıkışmış durumda. İnlerine girdik, peşlerini bırakmıyoruz." dedi. 

Bakan Çavuşoğlu, bu iki örgütün sığındığı ana ülkenin dost ve müttefik bilinen Almanya olduğunu belirterek Almanya'nın devleti yıkmak isteyen örgütlere kendi topraklarında faaliyet göstermelerine izin verdiğini ve seyirci kaldığını kaydetti.

Almanya'nın bu örgütlerin ülkeden kaçan mensuplarına da kucak açtığına işaret eden Çavuşoğlu, "Özellikle ilettiğimiz taleplere, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya Başbakanı Angela Merkel'e ilettiği taleplere de her zaman şu cevapları vermişlerdir; '4 bin dosya var. Bağımsız yargı bunu takip ediyor. Sizin parlamentonuzu bombalayan teröristler, sizi yıkmak için faaliyet gösteren teröristler bizim için terör örgütü değildir' anlayışıyla hareket ediyorlar." ifadesini kullandı. 

'Bazı ülkelerin sınır dışı ettiği teröristler Almanya'ya sığınıyor'

Bazı ülkelerin sınır dışı ettiği teröristlerin Almanya'ya sığındığını belirterek Çavuşoğlu, "Almanya, Türkiye'ye karşı olan tüm teröristlerin, terör örgütlerinin yeniden faaliyete başladığı ana ülke oldu" diye konuştu.

Çavuşoğlu, Avrupa Birliği'nin verdiği sözü tutması gerektiğini vurgulayarak bugüne kadar imzaladıkları anlaşmaların yükümlülüklerinin yerine getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

Muhabir: Ecenur Çolak,Murat Demirci

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın