Dolar
32.35
Euro
34.92
Altın
2,221.73
ETH/USDT
3,555.50
BTC/USDT
70,817.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

Düzce'deki FETÖ/PDY davasında karar

Eski Düzce İl Jandarma Komutanı Albay Güvenir'in de aralarında bulunduğu 4'ü tutuklu 10 sanıktan 5'i beraat etti, 5 sanığa "terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 ila 8 yıl 9 ay arasında değişen hapis cezaları verildi.

Tayyib Hoşbaş  | 23.11.2017 - Güncelleme : 23.11.2017
Düzce'deki FETÖ/PDY davasında karar

Düzce

DÜZCE

Düzce'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 4'ü tutuklu 10 sanığın yargılandığı davada 5 sanık beraat etti, 5 sanık "terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 ila 8 yıl 9 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

Düzce 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya, meslekten ihraç edilen tutuklu sanıklar eski Düzce İl Jandarma Komutanı Albay Bilal Güvenir, astsubay Ali Eke, diş hekimi Selim Baştürk, Mahmut Yıldırım, tutuksuz sanıklar, yakınları ve avukatlar katıldı.

Sanık Güvenir, savunmasında ne ailesinin ne de kendisinin FETÖ ile bir bağının bulunmadığını öne sürdü.

Meslek hayatı boyunca ve 15 Temmuz darbe girişiminde FETÖ ile mücadele ettiğini ileri süren Güvenir, "Meslek hayatım boyunca adliyelere onlarca suçlu getirdim, bunları deliller ışığında yaptım. Şu an ise hakkımda somut delil bulunmadan yargılanıyorum. Telefonumda ByLock olduğu iddia ediliyor. Hazırlatılan ve mahkeme heyetine sunulan bilirkişi raporunda ByLock kullanmadığım açıktır." diye konuştu.

Darbe girişiminde, kentte oluşabilecek herhangi bir ayaklanmaya karşı etkin mücadele ettiğini ve askerleri kışladan çıkarmadığını savunan Güvenir, şunları söyledi:

"O akşam, 23.37'de anayasaya aykırı sözde darbe bildirisi kapsamında beni telefonla arayanlar hakkında rapor tuttum, ifade verdim. Şu an müebbet hapis cezası ile yargılanıyorlar. Hakkımda somut delil yokken yargılanmam doğru değil. 15 Temmuz akşamı, kışladan hiçbir askeri çıkarmadım, suç işlemedim. Bu örgütün şehirlerde yapmaya çalıştığı kargaşa ortamının oluşmaması için vali ve belediye başkanıyla hareket ettim."

Duruşmada savunma yapan diğer tutuklu ve tutuksuz sanıklar da örgüte üye olmadıklarını, şifreli haberleşme programı "ByLock"u kullanmadıklarını ileri sürerek, tahliye ve beraatlarını talep etti.

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuksuz 5 sanığın beraatına hükmetti.

Tutuklu sanıklar Selim Baştürk'ün 8 yıl 9 ay, Mahmut Yıldırım'ın 7 yıl 6 ay, Bilal Güvenir'in 5 yıl 21 ay 18 gün ve etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan Ali Eke'nin 5 yıl hapsine ve tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, meslekten ihraç edilen hemşire tutuksuz sanık Suadiye Baştürk'ü 5 yıl hapis cezasına çarptırarak, tutuklanmasına hükmetti.

Mahkeme heyeti ayrıca sanık Bilal Güvenir'in, ceza miktarı ve tutuklu bulunduğu süre göz önünde bulundurarak, adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağı şartıyla tahliyesini kararlaştırdı.

Muhabir: Tayyib Hoşbaş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın