Dolar
32.31
Euro
34.92
Altın
2,207.93
ETH/USDT
3,578.60
BTC/USDT
70,920.00
BIST 100
9,061.18
Gündem, 15 Temmuz Darbe Girişimi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak: Halk bunlardaki takiyyeyi gördü

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, "Türkiye'de tehdit olgusu uzun bir süre bitmeyecek. Bu örgüt (FETÖ) de IŞİD'den daha tehlikeli bir örgüt. Artık halk bunlardaki takiyyeyi gördü." dedi.

25.07.2016 - Güncelleme : 26.07.2016
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak: Halk bunlardaki takiyyeyi gördü

Ankara

ANKARA

Katıldığı bir televizyon programında Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi ve sonrasındaki sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, bu örgütle bağlantılı kişilerin deşifre edilmesi, cezalarının verilmesi ve temizlenmesi için her türlü adımın atılacağını vurguladı. 

Bu tür bir darbe girişiminin kesinlikle başarılı olamayacağını dile getiren Albayrak, Türk milletinin farkındalık düzeyi ve eşiğinin her geçen gün yükseldiğine şahit olunduğunu ve son yüzyılın en büyük kazanımının bu olduğunu ifade etti.

Albayrak, FETÖ'de şu anda ciddi bir çözülme yaşandığına dikkati çekerek, "Türkiye'de tehdit olgusu uzun bir süre bitmeyecek. Gelişip, büyüyen bir ülkeyiz, bundan rahatsız olan birileri mutlaka olacaktır. Öte yandan, dünyanın genelini tehdit altına alan, terörize olmuş bir iklimle karşı karşıyayız. Dünya her gün bir yeni terör saldırısıyla karşı karşıya. Bu örgüt de IŞİD'den daha tehlikeli bir örgüt. Ben bunu uzun bir süre söyledim. Artık halk bunlardaki takiyyeyi gördü. Olağandışı yöntemlerle bundan sonra siyaseti dizayn etmeye çalışmak milli değildir." ifadelerini kullandı.

Bakan Albayrak, yaşananlara daha önce müdahale edilebileceği yönündeki tepkilere ilişkin, "Devlet olarak daha önce müdahale hususunu nasıl takip ettiğimize tüm Türkiye şahit. Hukuk devletinde hukuki delillerle takip etmeniz gerekir." dedi.

"Herhangi bir uyarı almadık"

Darbe girişiminin yaşandığı gece Marmaris'te bulundukları otelde helikopter seslerini kendilerinin duyduğunu, herhangi bir uyarı almadıklarını anlatan Albayrak, şöyle devam etti:

"Bir uyarı yok. Biz onu kendimiz yönettik. Cumhurbaşkanımız kararlarını aldı, ferasetli duruşuyla durumu kendi yönetti. Güvenlik korumalarımız gerekli iletişimlere geçiyor, 3 helikopterin keşif için geldiğini görüyor. Teşkilatlar, bölgedeki insanların gelmesi, emniyet, gerekli hareketliliğe dayalı tedbirleri, hazırlıkları zaten yapıyorduk. Tüm senaryolar konuşuldu. Çok akılcı alt bir senaryo hazırladık ama helikopterlerin dönmesi ve buna ilişkin karar alınması başka bir şey. Biz onu gördük, hissettik Cumhurbaşkanımız kararı alarak farklı adım atma yönünde yürüdük.

TRT, Anadolu Ajansı ve bazı yerel basın organlarına biz bir açıklama yapıp içeriye girdik, fakat bu açıklamanın buralarda olan olaylardan dolayı daha sonra yayınlanamadığını öğrendik. Sonrasında da telefon üzerinden o efsanevi canlı yayınların yapıldığı süreç başladı. Dualarımız ve milletin duaları hepimiz korudu, bu anlamda sakin ve rahattık." 

"ABD'nin gerekli adımları atıp atmayacağına bakılıyor"

Albayrak, örgütün lideri Fetullah Gülen'in iadesiyle ilgili prosedürlerin yerine getirilmesi gereken bir süreç yaşandığını ve Dışişleri ve Adalet Bakanlarının dosyalarını tamamladıktan sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) gideceğini hatırlattı.

Gülen'in iadesi için artık ABD'ye sunulacak "kanıttan da fazlası var" diyen Albayrak, şöyle devam etti:

"Uzun yıllardır çalıştığımız dosyalar var. Amsterdam hukuk bürosuyla çok yoğun dosya paylaşımları oldu ama bugün artık başka bir yerdeyiz. Bu örgüt hakkında 79 milyon insanın hükmünü kesin olarak verdiği bir süreci yaşıyoruz. Türkiye toplumuyla ilgili bir süreçten bahsediyoruz. 79 milyon insanın uzun yıllar boyunca stratejik ortak olarak gördüğü bir milleti bundan sonrasında ABD'nin karşısına alıp almayacağı konusundaki bu süreç, basit bir davadan ziyade toplumsal bir olaya dönmüş durumda. Bundan sonrasında, gerekli adımları ABD'nin atıp atmayacağına bakılıyor artık. Çünkü yaverden tutun paşalara kadar birçok kişinin ifadeleri var, gerçekleşmiş olaylar ve itirafçılar var. Bu olay toplumun gözü önünde cereyan ettikten sonra hukuki olarak soru işareti uyandıracak bir durum olacağını düşünmüyorum. İki ülkenin menfaatine ne şekilde etki edeceği önemli."

"Tüm örgütlere karşı aynı duruşu sergilemek lazım"

Albayrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün CHP ve MHP ile görüşeceği, HDP ile görüşmeyeceğinin hatırlatılması üzerine, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımızın anamuhalefet ve Meclis'te bir çoğunluğu olan MHP dahil kadroyu toplantıya çağırarak birlik fotoğrafı mesajı verdiği bir resim var. Bu, terör örgütüne karşı. Bunlar darbeyle ülkeyi yıkmaya çalıştı. Öte yandan, Türkiye başka bir terör örgütüyle de mücadele ediyor. Şehitler verdi, veriyor. O örgütü bu örgütü ayırmadan, tüm örgütlere aynı duruşu sergilemek lazım. Bahsi geçen parti, diğer örgüte aynı duruşu sergiliyor mu bakmak lazım. Tüm vatandaşlarımız meydanlarda. Siyasi parti bayrağı yok. Farklı görüşlerden insanların el ve parmak hareketleriyle kendini gösterdiği durumlar var. İlk defa bu kadar güçlü bir şekilde millet olma şuurunu Türkiye tekrar yaşıyor. Bu resmin en büyük kazanımı bu. Cenab-ı Allah'a şükrediyorum. Her yaşadığımız kriz ve travma daha da birlik, beraberlik resmi vererek, siyaseten, ekonomik ve demokratik olarak daha da içine sindirerek, bu halkın kendi özgürlüğüne, demokrasisine verdiği önemi gösteriyor."

"Doğalgazda yapılacak indirimin oranı kesinleşmedi, çeşitli alternatif ve oranlar var"

Albayrak, kış gelmeden, doğalgazda ciddi bir indirim yapılacağını belirterek, "Yüksek fiyatlar döneminde tahkimlik olduğumuz İran ve Rusya ile süreç neticelendi ama hala rakamda mutabık kalınarak yansıtılması ve geri ödenmesiyle ilgili süreç tamamlanmadı. Bu süreç, kışa kadar tamamlanmasa bile biz halkımıza bir indirim olarak bunu yansıtacağız." diye konuştu.

Doğalgazda yapılacak indirimin oranının kesinleşmediğini dile getiren Albayrak, "Çeşitli alternatif ve oranlar var. Maksimum ne kadar yapabiliriz, bunun sürekliliğini nasıl sağlayabiliriz ? Türkiye ekonomisine, hane halkına, sanayiye, endüstriye bunun pozitif bir dönüş olarak yansıtılması ve bütçede enerji maliyetlerinin düşmesi için maksimumu yapmaya çalışıyoruz. İnşallah, kış gelmeden açıklayacağız." ifadelerini kullandı.

Albayrak, Türkiye'de darbe girişimi sürecine kadar ekonomide önemli adımlar atıldığını, enerji sektörünün önünü açacak yasal, yapısal düzenlemeler ve çalışmaların da tamamlandığını dile getirdi.

Muhabir: Nuran Erkul,Murat Temizer

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın