Dolar
32.38
Euro
35.09
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,572.30
BTC/USDT
70,968.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

'Esas bedeli Kürt kökenli vatandaşlarımız ödüyor'

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, "Terör olaylarında esas bedeli Kürt kökenli orada yaşayan vatandaşlarımız ödüyor. Silahın, ateşin olduğu ortamda vatandaşımızın mağduriyetini yaşıyoruz" dedi.

07.10.2015 - Güncelleme : 08.10.2015
'Esas bedeli Kürt kökenli vatandaşlarımız ödüyor'

ANKARA

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, AA Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Müezzinoğlu, "terör olaylarının sağlık hizmetlerine etkisine" yönelik soru üzerine, terör olaylarında en ağır bedeli Güneydoğu'daki Kürt kökenli vatandaşların ödediğini söyledi.

Vatandaşın sağlık hizmetine ulaşmada sorun yaşadığını belirten Müezzinoğlu, "Ateş var, silah var, molotofkokteyli var, mayın döşenmiş yollar var, kazılmış yollar var. Dolayısıyla vatandaşın sağlık hizmeti alımında, sorunu engeli vatandaşa yaşatan bir terör örgütü var" diye konuştu.

Sağlık hizmeti sunanların yaşadığı sorunlara da dikkati çeken Müezzinoğlu, "29 ambulans ekibimiz zaman aman alıkonuldu. Hemşiremiz, ambulans şoförümüz, doktorumuz katledildi. Ambulanslarımız roketatarla, molotofkokteyliyle ve kurşunlanmayla hasar gördü ama biz hasarları çok konuşmak istemiyoruz. Önemli olan insan ve insana hak ettiği hizmeti verebilmek. Biz oradaki insanımıza hak ettiği hizmeti vermekte silahın olduğu, ateşin olduğu, yolların mayın döşendiği veya ulaşımın engellendiği ortamda vatandaşımızın mağduriyetini yaşıyoruz" dedi.

"Diyaliz hastaları provokatif olarak medyaya veriliyor"

Zor şartlarda hizmet verdiklerini ancak bunu aksatmamaya çalıştıklarını dile getiren Müezzinoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Diyaliz hastaları zaman zaman provokatif olarak medyaya veriliyor. Cizre'de geçtiğimiz ay bir hafta süresince sokağa çıkma yasağı uygulandı ama biz 66 diyaliz hastamızı evlerinden alarak o zor koşullarda bir kısmı Silopi'de, bir kısmı Şırnak merkezde yatırarak tedavilerini hiç aksatmamak için elimizden geleni yaptık. Güvenli bir ortam olmadığı için yaklaşık bin 500 acil çağrıya gidemediğimizi, güvenli ortam sağlandığında bunlara ulaştığımızı ifade etmek isterim."

Dünya Sağlık Örgütüne "terör" mektubu

Bakan Müezzinoğlu, terör olaylarına ilişkin yurt dışındaki sağlık örgütlerini de bilgilendirdiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Terör olaylarında esas bedeli Kürt kökenli orada yaşayan vatandaşlarımız ödüyor. Bu sabah itibarıyla Dünya Sağlık Örgütü Başkanı'na, Avrupa Bölge Başkanı'na, bizim sağlık hizmeti sunucularımızın dinamikleri ve terör dolayısıyla yaşadıkları zorlukları, terör dolayısıyla mağduriyet yaşayan vatandaşlarımızın mağduriyetlerini yazan bir mektup yazdım ve imzaladım. Ankara'daki büyükelçilere de bu anlamda terörden dolayı sağlık hizmetlerinin engellenmesi nedeniyle, o bölge insanımızın mağduriyetlerini dile getirdik."

"ALO 191 kesintisiz hizmet veriyor"

Uyuşturucuyla Mücadele Eylem Planı dahilinde yapılan uygulamalara ilişkin bilgi veren Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Bize gelen kısmında ALO 191 danışma ve destek hattında uyuşturucu tereddüdüyle ilgili her konuyu aile, 24 saat kesintisiz bildirebilir. 30 uzmanımız, bin 100 çalışanımızla 24 saat kesintisiz ALO 191'den hizmet veriyor. Şu an 22 bin 981 çağrı aldık, muhtemelen bugün bu rakam 23 bin kişiye ulaşmıştır. Her an işte 'Çocuğumda şunu gözlemliyorum, ne yapabilirim', bilgi, sırrını da koruyarak bilgi vermek isteyenin kesinlikle tereddüdü olmamalı ki onunla ilgili herhangi bir bilginin bizden bir başka yere sızması veya onun bu bilgi dolayısıyla herhangi bir sıkıntı çekmesi söz konusu olmayan bir sistemi kurguladık."

"Sağlıklı Bir Türkiye İçin 1 Milyon Bisiklet Projesi"

Daha sağlıklı bir yaşam için "Sağlıklı bir Türkiye için 1 Milyon Bisiklet Projesi"ni başlattıklarını kaydeden Müezzinoğlu, "Birileri bisiklet sahibi olsun diye değil bir kültüre dönüşsün diye o projeyi başlattık. Yerel yönetimlerin bisiklet yolu yapması lazım. Onun için dedik ki '1 kilometre bisiklet yolu yapan yerel yönetimimize bin adet, 5 kilometre yapana 5 bin adet, 10 kilometre yapana 10 bin adet bisiklet vereceğiz'. Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Bu projeyi kendi himayelerine aldılar. Bundan sonra il ziyaretlerine gittiğimde bakacağım, bisiklet yolları var mı yok mu. Varsa sorun değil, yoksa belediye başkanlarımızla oturup bu konuyu konuşacağım" ifadesini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.