Dolar
32.37
Euro
34.97
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,536.50
BTC/USDT
69,878.00
BIST 100
9,145.20
Gündem

Eva Savelsberg: Bir çeşit cennet portresi çiziliyor'

Avrupa Kürt Çalışmaları Merkezi Direktörü Savelsberg, "Avrupa'daki gazeteleri okursanız, PYD ve YPG'nin elindeki bölgelerin cennet gibi bir yer olduğunu görürsünüz ama gerçek bunun tam tersi." dedi.

Sinan Polat  | 24.06.2016 - Güncelleme : 24.06.2016
Eva Savelsberg: Bir çeşit cennet portresi çiziliyor'

Ankara

ANKARA 

Diplomasi Muhabirleri Derneği mensuplarıyla bir araya gelen Almanya merkezli Avrupa Kürt Çalışmaları Merkezi Direktörü Eva Savelsberg, PYD'nin çocukları silah altına almasına karşı yürüttükleri "Savaş bahane değil" isimli kampanya hakkında bilgi verdi.

Merkez olarak Suriye'de Kürtlerin yaşadığı bölgelerde yaşanan insan hakları ihlallerini yakından takip ettiklerini anlatan Savelsberg, 2011'e kadar söz konusu bölgelerde yaşanan insan hakları ihlallerinin failinin rejim olduğunu ancak 2012'den sonra işlenen suçların baş sorumlusunun PYD ve YPG olduğunu söyledi.

"Bir çeşit cennet portresi çiziliyor"

Karar alma pozisyonunda olan ABD'lilerin Avrupalılara oranla PYD'nin ve YPG'nin kimler olduğu konusunda bilgisiz olduklarını ifade eden Savelsberg, görüştükleri kişilerin "Suriye'de DAEŞ'e karşı savaşmamız gerekiyor. YPG ile öyle ya da böyle işbirliği yapmamız gerekiyor. Suriye'de DAEŞ'e karşı destekleyeceğimiz başka etkili bir grup yok." dediklerini aktardı. 

PYD saflarında savaşan pek çok insanın baskıyla PYD'ye katıldığını kaydeden Savelsberg, "Kürtlerin yaşadığı bölgelerde daha büyük bir savaş ya da bombardıman yaşanmamışken nüfusun yüzde 50'den fazlasının, gençlerin ise yüzde 80'inin göç etmiş olmasının yapılan insan hakları ihlallerinin de bir göstergesi." diye konuştu.

Savelsberg, "Eğer Avrupa'daki gazeteleri okursanız, PYD ve YPG'nin elindeki bölgelerin, kadın erkek eşitliğinin olduğu, insan haklarının gözetildiği, bir çeşit cennet gibi bir yer olduğunu görürsünüz ama gerçekte bunun tam tersi doğru." diye konuştu.

"PYD konusunda ABD içinde görüş ayrılığı var"

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Dış İlişkiler Sorumlusu Siamend Hajo da kendilerini Kürtlerin tek temsilcisi gören PYD'nin sadece Suriye için değil Türkiye ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi için de büyük bir tehlike olduğunu vurguladı ve örgütün hiçbir şekilde gücü paylaşmak niyetinde olmadığını söyledi.

PYD'nin silahlandırılması konusunda ABD Dışişleri Bakanlığı ile Pentagon arasında görüş ayrılığı bulunduğunu ileri süren Hajo, politikalarını kabul ettirmek konusunda iki kurum arasında yaşanan çekişmeyi Pentagon'un kazandığını aktardı. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın