Dolar
32.32
Euro
34.88
Altın
2,195.88
ETH/USDT
3,579.70
BTC/USDT
70,686.00
BIST 100
9,003.35
Gündem

F-16'lar milli 'kit'le hedefe tam kilitleniyor

Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı F-16'lar, terör örgütlerine yönelik gerçekleştirilen hava harekatlarında, Türk mühendislerin ürettiği kitlerin yardımıyla hedefleri tam isabetle vuruyor.

30.11.2016 - Güncelleme : 30.11.2016
F-16'lar milli 'kit'le hedefe tam kilitleniyor

ANKARA - SİNAN USLU/SARP ÖZER

Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı F-16'lar, Fırat Kalkanı Harekatı ve bölücü terör örgütüne yönelik operasyonlarda kullanılan yerli donanımlar yardımıyla hedefi tam isabetle vuruyor. Yerli üretim Lazer Güdüm Kiti (LGK), kanat altından bırakılan klasik bombaları nokta vuruşu yapan akıllı mühimmatlara dönüştürerek atışlarda yüzde 100 başarı sağlıyor.

Terör örgütlerinin yarattığı tehdidi bertaraf etmek amacıyla Suriye'nin kuzeyine düzenlenen Fırat Kalkanı Harekatı'na noktasal hava harekatlarıyla katılan Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı savaş uçakları, Türk mühendisler tarafından tasarlanan "kit"le hedef isabet performanlarını artırdı.

Yerli imkanlarla üretilen LGK, bölücü terör örgütüne yönelik hava harekatlarına katılan F-16'ların kanat altlarından bırakılan klasik bombaları nokta atışı yapan akıllı mühimmatlara dönüştürüyor.

LGK, ASELSAN tarafından hazırlanan proje kapsamında Hava Kuvvetleri Komutanlığının belirlediği milli güdümlü mühimmat ihtiyacını kısa sürede ve düşük maliyetle karşıladı. Proje, akıllı mühimmat alanında dışa bağımlılıktan kurtulmak bakımından da önem taşıyor.

Dedektör, kart tasarımı ve algoritması ASELSAN'ın öz kaynaklarıyla geliştirilen sistemin elektrikli motoru ve ısıl pili ise TÜBİTAK SAGE tarafından tasarlandı. Yarı-aktif lazer arayıcı başlık, güdüm bölümü, ısıl pil, kanat tahrik sistemi ve arka kuyruk bütününden oluşan kit, atışlarda yüzde 100 başarı sağlıyor. F-16 uçağında başarıyla kullanılan LGK, düşük maliyet ve hızlı teslim avantajıyla Ortadoğu, Asya ve kuzey Afrika ülkeleri tarafından da yakından takip ediliyor.

Milli Savunma Bakanı Işık'tan inceleme

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, geçen hafta ASELSAN Gölbaşı Radar ve Elektronik Harp Teknoloji Merkezi'nde kurulan "Dinamik RF ve Anten Test Laboratuvarı"nın açılış töreninin ardından LGK'yı da incelemişti. Bakan Işık, Türk mühendislerce üretilen kitten özellikle terörle mücadele ve Suriye'nin kuzeyinde devam eden Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında etkin şekilde faydalanıldığını vurgulamıştı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın