Dolar
32.33
Euro
34.92
Altın
2,214.90
ETH/USDT
3,577.50
BTC/USDT
71,220.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

Felçli köpek su borusu ve kovayla hayata tutundu

Parkta yaralı halde bulunan ve arka ayakları felçli olan 4 aylık sokak köpeği, götürüldüğü hayvan barınağında su borusu ve pazar arabası tekerleğiyle yapılan düzenek sayesinde yaşama bağlandı.

18.11.2017 - Güncelleme : 18.11.2017
Felçli köpek su borusu ve kovayla hayata tutundu

İSTANBUL - Nurettin Coşkun

Bahçelievler'de parkta yaralı halde bulunan ve arka ayakları felç olan yavru köpek, yoğurt kovası, su borusu ve pazar arabası tekerleği kullanılarak yapılan basit düzenek sayesinde hayata tutundu.

Bahçelievler'de evinin yakınındaki parkta yaralı halde bir yavru köpek gören Berrin Oğur'un haber vermesi üzerine belediye ekipleri, köpeği bulunduğu parktan alarak, Bahçelievler Belediyesi Sokak Hayvanları Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'ne götürdü.

İlk muayenesinde bel omurlarında kırık tespit edilen Belçika kurt kırması cinsi 4 aylık köpeğe, ilaç tedavisi uygulandı. "Reks" adı verilen köpekte ilk 15 günlük tedaviye kısmi yanıt alınmasına rağmen, tam iyileşme sağlanamayınca barınakta görevli Veteriner Hekim Tayfur Göksun, basit bir protez tasarlayarak barınaktaki işçilere bunun yapılıp yapılamayacağını sordu.

Çizimi alan barınak çalışanları Deniz Kizir ve Ethem Keçe, evde buldukları plastik su borusu, yoğurt kovası ve eski bir pazar arabasından sökülen iki tekerlekle düzeneği yaparak, bunu Reks'e taktı.

Düzenek sayesinde rahatça yürüyebilen, beslenebilen ve oynayabilen Reks, kısa sürede barınağın maskotu haline geldi. 

"Çok cana yakın bir köpek"

Sürünmesi nedeniyle Reks'in arka patilerinde deri yaralanmaları şekillenmeye başladığını dile getiren Göksun, şöyle devam etti:

"Çözüm aramaya başladık, 'ne yapabiliriz?' diye. Çok cana yakın bir köpek. Sosyal medyadan da gördüğüm kadarıyla bir proje çizdim. Arkadaşım Deniz Bey'e söyledim, 'Bunu yapabilir miyiz?' diye. Bu basit çeşme borusundan ve tekerden ibaret olan bir sistem. Protezdeki kova da yoğurt kovası. Bunları arkadaşımız benim çizdiğim şekilde bir araya getirdi. İlk kullanışımızda size anlatamayacağım kadar Reks de biz de bir mutluluk yaşadık. İki haftadır hür şekilde geziyor, koşuyor, besleniyor, oynuyor. Biz de bundan mutluluk duyuyoruz. Artık hayata tutundu. Reks bizim maskotumuz oldu. Reks'i sahiplenmek isteyen çok sayıda hayvansever var ancak biz vermiyoruz."

"2-3 ay sonra protezi yenileyeceğiz"

Göksun, Reks'te iyileşme ümidi bulunduğunu ancak sürecin uzun olduğunu belirterek, "Reks, o günden bugüne biraz basar hale geldi. Şu anda 4 aylık. Muhtemelen 2-3 ay sonra protezi yenileyeceğiz." diye konuştu.

Türkiye'de hayvanlar için protez üretiminin çok gelişmediğini söyleyen Göksun, bu nedenle kendi imkanlarıyla protez yaptıklarını ifade etti. Göksun, yaptıkları protezi yenilerken aynı malzemelerin biraz daha büyüğünü kullanacaklarını kaydetti.

"Yapmamız yaklaşık yarım saat sürdü"

Düzeneği hazırlayan işçilerden Deniz Kizir de yaklaşık bir ay önce Veteriner Hekim Göksun'un talebi üzerine protez hakkında arkadaşı Ethem Keçe ile fikir alışverişinde bulunduğunu anlatarak, "Biz elimizden geldiği kadarıyla su tesisat borularıyla ve yoğurt kovasıyla bunu yaptık. Bunu yapmamız yaklaşık yarım saat sürdü. İki teker vasıtasıyla bu hale getirdik. Tekerlekler pazar arabasının tekerlekleri, kova da yoğurt kovası." ifadelerini kullandı.

Kizir, Reks'in düzenek sayesinde gayet mutlu olduğunu kaydederek, bu durumun kendilerini de mutlu ettiğini söyledi. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın