Dolar
32.38
Euro
34.97
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,525.30
BTC/USDT
69,725.00
BIST 100
9,063.91
Gündem

Fener Rum Patriği Bartholomeos İzmir'de ayin yönetti

Fener Rum Patriği Bartholomeos Aziz Vukolos Kilisesi'nde ayin yönetti. Aziz Vukolos Kilisesi'ndeki ayinde İzmir Başpapazı Kyrillos Sykis'in episkopos olarak atanması töreni gerçekleştirildi.

25.09.2016 - Güncelleme : 25.09.2016
Fener Rum Patriği Bartholomeos İzmir'de ayin yönetti

Izmir

İZMİR

Fener Rum Patriği Bartholomeos, İzmir'deki Aziz Vukolos Kilisesi'nde ayin yönetti.

Basmane semtinde yer alan Aziz Vukolos Kilisesi'nde düzenlenen ayinde İzmir Başpapazı Kyrillos Sykis'in episkopos olarak atanması töreni gerçekleştirildi.

Ayine Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yannis Amanatidis, Ankara Büyükelçisi Kyriakos Loukakis ile Yunanistan'dan çok sayıda din adamı ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Ayinde konuşan Bartholomeos, 1922 sonrası nüfusu azalan cemaatleriyle bir tarihi geleneği yaşatmaya çaba gösterdiklerini, bu çabalarının bazı yazılı ve sosyal medya kuruluşları tarafından rahatsız edici olarak yorumlandığını savundu.

Bartholomeos, şöyle konuştu:

"Son derece sınırlı sayıda kalmış topluluğumuzla büyük bir tarihi geleneği, mirası koruyamaya ve geliştirmeye çaba gösteriyoruz. Bu çabamız için rahatsızlığını ve endişelerini dile getiren bazı medya kurumlarına belirtmek isteriz ki ülkemizi, kimliğimizi en az sizler kadar seviyor ve sayıyoruz.

Bizlerin faaliyetleri kesinlikle siyasi değildir. Bilakis halklarla temas ederek iş birliğini, dayanışmayı kardeşliği ve yeni değerler yaratmayı hedefliyoruz. Bizler azınlık toplumları olarak bu değerleri yüceltmeye çalışırken neden birileri rahatsız olma ihtiyacı duymaktadır."

İzmir'in kozmopolit bir yapısı olduğunu, herkesin burada kardeşçe yaşadığını aktaran Bartholomeos, geçmişte kalmış tarihin sıkıntılı referanslarına bakarak ilerlemenin mümkün olmadığını, gelecek nesillere sevgi, barış ve dayanışmayı miras bırakmayı dilediklerini kaydetti.

Yunan kanalları canlı yayınladı

İzmir Ortodoks Cemaati Genel Sekreteri Atena Samoğlu ise Episkopos Kyrillos Sykis'in 3 yıl süren İzmir Başpapazlığı döneminde Denizden Haç Çıkarma töreni ve tarihi kiliselerde ayinler düzenlenmesi gibi konularda bir çok ilkin gerçekleştirildiğini belirtti. Samoğlu, dün düzenlenen ayinde ise Bartholomeos Samaras'ın İzmir Metropoliti olarak görevlendirildiğini ifade etti.

Türkiye'de ortodoksların ibadetlerini yerine getirme konusunda geçmişe göre daha iyi konumda olduklarını ifade eden Samoğlu, bunun barış ve kardeşliği yücelttiğini dile getirdi.

Türkiye'nin yanında Yunanistan adalarından çok sayıda ortodoksun ilgi gösterdiği ayini, bazı Yunan televizyon kanalları canlı olarak yayınladı.

Muhabir: Tolga Albay

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.