Dolar
32.34
Euro
34.88
Altın
2,219.46
ETH/USDT
3,571.20
BTC/USDT
70,699.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

FETÖ sanığı: Talimatlar 'ByLock'tan aktarılıyordu

Düzce'de, FETÖ soruşturmasında "etkin pişmanlık hükümleri"nden yararlanarak tahliye edilen eski öğretmen Y.E.A, FETÖ talimatlarının ByLock üzerinden aktarıldığını ve FETÖ kitaplarını evinizden atın' mesajının da 'ByLock'tan geldiğini söyledi.

Tayyib Hoşbaş  | 14.12.2017 - Güncelleme : 15.12.2017
FETÖ sanığı: Talimatlar 'ByLock'tan aktarılıyordu

Düzce

DÜZCE

Düzce'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında ihraç edilen öğretmen ve yargılandığı davada etkin pişmanlıktan yararlanan Y.E.A. tahliye edildi.

Düzce 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 1 Eylül'de çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname'yle (KHK) meslekten ihraç edilen tutuklu sanık Y.E.A, avukatı ve yakınları katıldı.

Y.E.A, savunmasında, örgütün gizli haberleşme programı "ByLock"un telefonuna sohbette bir arkadaşı tarafından yüklendiğini ve kendisinin bu programı kullandığını belirtti.

İstanbul'da çalıştığı dönemde katıldığı toplantılarda, M.P. isimli arkadaşı tarafından telefonuna "ByLock" programının yüklendiğini anlatan Y.E.A, şunları kaydetti:

"Bu şahıs, 'ByLock'u Google Store'den yüklenen ve 'global' yani sıkıntısız bir program olduğunu söyleyerek telefonuma yükledi. Beni 'Emre' kod adı ile programa aldılar, sohbetlerde de 'Birbirinizi ekleyin ve bu program üzerinden konuşun' dediler. Sohbetlerde ilk başta dini konular, ilmihal bilgisi, Fethullah Gülen'e ait kitaplar ve Risale-i Nur'dan kesitler okunurdu."

"AK Parti hükümet olmasın diye ikinci partiye oy atın"

Sanık Y.E.A, 7 Haziran seçimlerinden önce yapılan sohbetlerde "İstanbul'da oy kullananlar Hakan Şükür'e oy atsın" dendiğini aktararak, "ByLock programında bulunan Nihat Hoca, 'diğerleri de bulundukları bölgede 1. partinin rakibine oy atsın' dedi." diye konuştu.

Mahkeme Başkanı Ferhan Acar'ın "Bunun neden söyledi, hiç sorgulamadınız mı?" sorusu üzerine sanık Y.E.A, şu cevabı verdi:

"AK Parti'nin hükümet olmasını istemediler. Nedeni ise AK Parti'nin cemaate zarar verdiğini düşünüyorlardı, buna da inanmışlardı. Bundan dolayı AK Parti'nin yanında MHP ve CHP'ye oy atılması için baskı yapıldı. Bu sohbette ben 'İkinci parti Halkların Demokratik Partisi (HDP) de olsa, onlara mı oy atacağız?' dedim, onlardan da 'Evet' cevabı alınca o sohbetten sonra daha da gitmedim. Tüm ilişkimi kopardım. Aradılar, 'Yanlış anladın' dediler, ben yine de gitmedim. Hem o dönemde ailem 'Gitme o sohbetlere' diye bana baskı yapıyordu, ben de ayrıldım."

Sanık Y.E.A, Mahkeme Başkanı Acar'ın "ByLock"un detaylarını sorması üzerine, "Program üzerinden Fethullah Gülen'in gördüğü rüyalar, bunların yorumları, önemli gün ve gecelerin mesajları geliyordu. Aynı zamanda talimatlar da buradan aktarılıyordu. 'FETÖ kitaplarını evinizden atın' mesajı da 'ByLock' programından geldi." ifadesini kullandı.

Görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, sanığın anlattıklarının "etkin pişmanlık hükümleri" çerçevesinde değerlendirilmesini ve tahliyesine karar verilmesini istedi.

Sanığın, vermiş olduğu ifadeler doğrultusunda "etkin pişmanlık hükümleri"ni uygulayarak adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasağı şartıyla tahliyesine karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı eksik belgelerin tamamlanması için 8 Mayıs'a erteledi.

İddianameden

Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, KHK ile meslekten ihraç edilen öğretmen Y.E.A. hakkında "terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın