Gündem

Göbeklitepe'nin dikili taşları takıya dönüştü

Şanlıurfa'da bir takı tasarım ustası, dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi Göbeklitepe'deki kazılarda ortaya çıkarılan yabani hayvan figürlü "T" biçimli dikili taşlardan esinlenerek kehribar takılar tasarladı.

20.07.2017 - Güncelleme : 20.07.2017
Göbeklitepe'nin dikili taşları takıya dönüştü

ŞANLIURFA

Şanlıurfa'da bir takı tasarım ustası, dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi Göbeklitepe'deki kazılarda ortaya çıkarılan yabani hayvan figürlü "T" biçimli dikili taşlardan ilham alarak kehribar kolyeler tasarladı.

Kent merkezine 18 kilometre mesafedeki Örencik Mahallesi yakınlarında bulunan ve ilk kez 1963'te İstanbul ve Chicago üniversitelerinden araştırmacıların yüzey çalışmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe'deki kazılar 54 yıldır sürüyor.

Kazılarda ortaya çıkarılan eserler, Şanlıurfalı 36 yaşındaki takı tasarım ustası Nihat Yıldırım da ilham kaynağı oldu. Yörenin önemli simgelerinden biri haline gelen Göbeklitepe'deki "T" biçimli dikili taşlardan esinlenen Yıldırım, kehribar kolyeler yaptı.

"Şanlıurfa ile özleştirerek böyle bir figür yapmaya çalıştım"

Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 25 yıldır takı tasarlayıp ürettiğini söyledi.

Daha çok sipariş üzerine çalıştığını ve yöreye özgü simgelerin takılarını ürettiğini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:

"Burada 12 bin yıllık geçmişi olan Göbeklitepe var. Son yıllarda iyice tanınmaya başlandı. Ben de bunu Şanlıurfa ile özleştirerek böyle bir figür yapmaya çalıştım ve güzel oldu. Çevreden çok olumlu tepkiler aldım. Yaptığım takıları Şanlıurfa Müzesi'ndeki standda sergiliyorum. İnşallah Göbeklitepe figürlü kolyeleri de orada yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunacağız. Amacımız kentimizi tanıtmak ve müşterilerimizi memnun etmek."

Muhabir: Halil Fidan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.