Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,568.40
BTC/USDT
70,275.00
BIST 100
9,137.90
Gündem, arşiv

Hac kuraları çekildi

2013 yılı hac kuraları Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in katılımıyla Ankara'da çekildi. Kuraları izlemek için çekilişin yapıldığı salona gelen hacı adayları büyük heyecan yaşadı.

28.03.2013 - Güncelleme : 28.03.2013
Hac kuraları çekildi

ANKARA

2013 yılı hac kuraları Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in katılımıyla Ankara'da çekildi.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığının konferans salonunda gerçekleştirilen törendeki konuşmasında, bu yıl hac vazifesini yerine getirmek için 1 milyon 372 bin kişinin müracaat ettiğini söyledi.

Kabe'ye her yıl 74 bin kişiyi gönderme şansına sahip olduklarını belirten Görmez, sıraya konulması durumunda bu rakamın ancak 20 yılda eritilebileceğine dikkati çekti.

7 yıl hac sırası bekleyenlere 2014'te kura yok

Görmez, geçen yıl hacı adaylarına bir vaadi olduğunu belirterek, şöyle devam etti: ''2007'den itibaren, yani katsayılı kura sisteminin başladığı andan itibaren üst üste 7 yıl müracaat edip, ki o 7'nci yıl bu yıl, buna rağmen kurada ismi çıkmayanları bir sonraki yıl yani 2014 yılında hiç kuraya tabii tutmadan hepsini götüreceğiz inşallah.

Bu sayı bu sene itibariyle 120 bin. Bunun asgari 30 bini inşallah bu sene kuradan ismi çıkacak ve gidecek. Geriye 90 bin kalacak. Türkiye'ye şimdiden ilan edelim bu 90 binin 70 binini yine kendi içinden bir kurayla inşallah kurasız olarak göndereceğiz. Geriye eğer kalırsa 20 bin onu da 2015'te göndereceğiz, böylece verdiğimiz bu vaadi yerine getirmiş olacağız. Bir ek kontenjanda alabilirsek gelecek yıl 7 sene üst üste müracaat etmiş bütün kardeşlerimizi hacca götürmüş olacağız"

Hac ölmek için yapılan bir ibadet değil

Bazı kişilerin hasta oldukları halde hatta büyük tedavi gördükleri halde ısrarla müracaatta bulunduklarını anımsatan Görmez, ''Hatta içlerinden 'gider mübarek topraklarda vefat ederim' diyorlar. Ben istirham ediyorum, bunu yapmayın. Hac ibadeti ölmek için yapılan bir ibadet değil hayat bulmaya gidilen bir ibadettir'' diye konuştu.

En yaşlı hacı adayı 110 yaşında

Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdür Vekili Ergün Yücel de kuraya katılanlardan 738 bin 444'ünün kadın 633 bin 787'sinin erkek olduğunu bildirdi.

Yücel, kura tarihi itibarıyla Diyarbakır'dan 110 yaşındaki Hatice Tayyarcan'ın en yaşlı, Ankara'dan 44 günlük Zeynep Hilal Kılınç'ın de en küçük hacı adayı olarak belirlendiğini bildirdi.

Kesin kayıtların 8-19 Nisan arasında yapılacağını belirten Yücel, ''Belirtilen sürede dolmayan kontenjanlara kura sırası gözetilerek 25 Nisan-3 Mayıs arasında yeni kayıtlar yapılacaktır'' dedi.

Yücel, kura sonuçlarının bugün saat 20.00'den itibaren internetten yayımlanacağını da duyurdu.  Konuşmaların ardından Görmez, kura çekimini başlattı. 

Hacı adaylarının heyecanı           

Kuraların başlamasıyla isimlerini görmek için dikkat kesilen hacı adaylarından kutsal topraklara gitme imkanını yakalayanlar, büyük mutluluk yaşadı. Hacı adayları sevinçlerini hem yanlarındaki yakınlarıyla paylaştı hem de akrabalarını arayarak müjde verdi.  

44 günlük hacı adayı

Kuraları izlemek için salona gelenler arasında 44 günlük olduğu belirtilen Zeynep Hilal Kılınç da vardı. Annesi Ayşe Nur ve babası Ahmet Kılınç ile salona gelen Zeynep bebek, hacı adaylarının ilgi odağı oldu. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın