Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,576.20
BTC/USDT
70,490.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

Halep'te öldürülen siviller için gıyabi cenaze namazı

Halep'te öldürülen siviller için yurt genelinde gıyabi cenaze namazı kılındı.

Murat Yolcu, Mutlu Hazer  | 02.12.2016 - Güncelleme : 02.12.2016
Halep'te öldürülen siviller için gıyabi cenaze namazı Fotoğraf: AA/Ensar Özdemir (Gaziantep'te Halep'teki sivillere yönelik saldırılara tepki gösterildi, hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.)

ISPARTA

Isparta'da Halep'te öldürülen siviller için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Mimar Sinan Camisi'nde, cuma namazının ardından Halep'te öldürülen siviller için kılınan gıyabi cenaze namazının ardından açıklama yapan Isparta Ülkü Ocakları Başkanı Akif Çapraz, Rusya ve İran'ın desteğini alan Esed rejiminin, her gün bir yeni katliama imza attığını söyledi.

Suriye Türkmenlerinin kültürel başkenti olan Halep'in, bu katliamlara en fazla tanıklık eden yerleşim yerlerinin başında geldiğini ifade eden Çapraz, dört aydır kuşatma altındaki Halep'te yaşanan zulme dünyanın tepkisiz kaldığını anlattı.

Bu cani saldırıların hedefinde Türkmenlerin olduğunu dile getiren Çapraz, "Ülkü Ocakları olarak yaşanan bu gelişmeleri yakından takip etmeye ve emperyalist dünya düzenine karşı Halep'in haykıran sesi olmaya devam edeceğiz. Ne Halep'ten ne de uğruna binlerce şehit verdiğimiz ve bedel ödemeye devam ettiğimiz vatanımızın bir karışından vazgeçmeyeceğiz. Türk varlığına karşı soykırım uygulayanlardan bu vahşetin hesabı sorulacak." dedi.

Muğla

Muğla'nın Milas ilçesinde Halep'teki saldırıda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

Hacı İlyas Camisi'ndeki gıyabi cenaze namazının ardından basın mensuplarına açıklama yapan Milas Ülkü Ocakları Başkanı Hayrettin Gönül, dünyanın çeşitli yerlerinde Türklerin zulüm altında olduğunu, son olarak da Halep'te saldırı altında kalanlar için cenaze namazı kıldıklarını söyledi.

Edirne

Edirne’de Cuma Namazı'nın ardından Eski Cami avlusunda toplanan cemaat, Halep'te yapılan katliamlarda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Cenaze namazının ardından dünya üzerinde zulüm gören tüm Müslümanlar için dua edildi.

Edirne Ülkü Ocakları Başkanı Taner Albayrak, namaz sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Halep’te büyük bir insanlık dramı yaşandığını belirterek, rejim güçlerinin binlerce Müslümanı şehit ettiğini söyledi.

Halep’te yaşanan katliamları derin bir üzüntüyle takip ettiklerini ifade eden Albayrak, binlerce Müslümanın şehit edildiğini, Haleplilerin büyük sıkıntılar çektiğini dile getirdi. Albayrak, Esed güçlerinin zalimce saldırmaya devam ettiğini belirterek, şöyle dedi:

"Doğru düzgün hastane kalmamış durumda. Yaralılara müdahale edilemiyor. Ölen şehitler defnedilemiyor, cenaze namazları kılınamıyor. Biz onların yanında olamıyoruz ama orada hayatını kaybeden kardeşlerimiz için kuran okutup, gıyabi cenaze namazı kıldık. Allah bütün Türk-İslam alemine yardım etsin. Allah tüm zalimleri perişan eylesin."

Kırklareli

Kırklareli'de de Hızırbey Camisi'nde cuma namazı sonrası Halep'te ölenler için sivil toplum örgütleri ile vatandaşlarca gıyabi cenaze namazı kılındı ve dua edildi. 

Ülkü Ocakları Kırklareli İl Başkanı Hakan Bozfırat, namazın ardından yaptığı açıklamada, Suriye’deki iç savaşta sivil halkın öldürülmesini nefretle kınadıklarını bildirdi. 

Halep’te zulme maruz kalan Müslüman soydaşlar için gıyabi cenaze namazı kıldıklarını ifade eden Bozfırat, ölenler için Allah’tan rahmet diledi.

Dünyadaki iç savaşların bir an önce bitmesini isteyen Bozfırat, "Cenab-ı Allah dünyanın muhtelif bölgelerinde zulme maruz kalan Müslüman ve soydaşlarımız bu zalimlerden noksan eylesin. Halep’te zalime maruz kalan soydaşlarımız için cenaze namazı kıldık. Cuma gününün yüzü suyu hürmetine bizleri inşallah hepimizi şefaatiyle nail eylesin."sözlerine yer verdi.

Gaziantep

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanlığı tarafından Hüseyin Paşa Camisi'nde cuma namazı sonrası, bazı sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri, vatandaşlar ile Halep'teki sivillere yönelik saldırılarda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Mehmet Nakşi Erat, Suriye'de yıllar boyunca insanlık dramı yaşandığını belirtti.

Suriye'de masum insanların hayatlarını kaybettiğini dile getiren Erat, "Halep'te masum insanlar küçük alana sıkışmış durumda. Mazlumların hayatlarının kaybedilmemesi için yetkililer bir an önce harekete geçmeli. Bu konuda ciddi bir şekilde adım atmalıyız. Suriye başta olmak üzere Myanmar, Yemen, Arakan ve diğer Müslümanlar için adımların atılması lazım. Bir milyona yakın Suriyeli insan hayatını kaybetti. İslam coğrafyasındaki Müslümanların bir araya gelerek birlik ve beraberlik içerisinde olması lazım. Emperyalist güçler hiçbir zaman çözüm noktasında bir arayış içerisinde olmayacaklardır. Çözüm ortadadır. Irkçılık ve mezhepçiliği bir kenara koyup, bu konuları oturup konuşmalıyız." dedi. 

Şanlıurfa 

Şanlıurfa'daki bazı STK temsilcileri Halep ve İslam coğrafyasında yaşanan olayları kınamak için basın açıklaması yaptı. 

Cuma namazı sonrası Dergah Camisi önünde toplanan STK temsilcileri, ellerindeki dövizler ve sloganlarla Halep'e yapılan saldırıları kınadı. 

STK temsilcileri adına basın açıklamasını okuyan Veysel Toprak, dünyanın, ekonomik ve siyasi olarak tarihin en zor dönemlerinden birini yaşadığını söyledi. 

Halep'te bombalar altında parçalanan çocukların, Şanlıurfa'daki, Trabzon'daki, Diyarbakır'daki çocuklardan bir farkı olmadığını belirten Toprak, şöyle konuştu: 

"Ortadoğu ülkeleri İslam sancağı altıda toplanmayı, yapılan her zulme ortak bir sada çıkarmayı başarmadıkları müddetçe ne Esed son zalim olacak, ne de Halep son mazlum olacaktır. Suriye halkının 5 yıldır yaşadığı zulmün Avrupa, Rusya ve ABD'nin güç savaşından öte bir anlamı var mı? İlgili ve yetkililere feryadımızdır, 4 aydan bu yana insani yardımın hiç ulaşmadığı Halep'e insani yardım koridoru acilen açılmalı ve gerekli yardımlar yapılmalıdır." 

Malatya

Malatya'da Halep'teki sivillere yönelik saldırılarda hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

HÜDA PAR Malatya İl Başkanlığı tarafından Tarihi Hacı Yusuf Taş Camisi'nde cuma namazı sonrası bazı sivil toplum kuruluşları üyeleri ile cami cemaati tarafından kılanan gıyabi cenaze namazında, Halep'teki sivillere yönelik saldırılarda hayatını kaybedenler, Arakan'daki Müslümanlar ve Adana'nın Aladağ ilçesindeki özel öğrenci yurdunda çıkan yangında hayatını kaybedenler için dua edildi. 

Kahramanmaraş

Halep'teki sivillere yönelik saldırılarda çok sayıda masum insanın hayatını kaybetmesi, Kahramanmaraş'ta yapılan basın açıklamasıyla kınandı.

Cuma namazı çıkışı Ulu Camii önünde toplanan vatandaşlar, ellerindeki dövizler ve sloganlarla Suriye rejimini ve müttefiklerini kınadı, şehitler için dua etti.

Kahramanmaraş Platformu Dönem Sözcüsü Yusuf Bülbül, yaptığı açıklamada, Halep'e 15 Kasım'dan beri rejim ve müttefikleri tarafından iki binden fazla hava saldırısı olduğunu, yedi binden fazla top atışı yapıldığını ve bu saldırılarda fırın ve hastane gibi yerlerin vurulduğunu söyledi.

Basın açıklamasına, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Uğur Dilipak, AK Parti İl Başkanı Ahmet Özdemir, AK Parti Genel Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Metin Doğan ve Baro Başkanı Vahit Bağcı ile diğer ilgililer katıldı.

Kilis

Kilis'te bir araya gelen Anadolu Gençlik Birliği üyesi bir grup öğrenci, Halep'teki sivillere yönelik saldırılara tepki gösterdi.

Cuma namazı sonrası 7 Aralık Üniversitesi Camisi önünde bir araya gelen öğrenciler adına konuşan Nurettin Taş, 6 yıldır Suriyelilerin dünyanın gözü önünde sistematik katliamlara, kıyımlara maruz kaldığını söyledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın