Gündem

'Hedefimiz ortak bir gelecek inşa etmek'

Habitat Derneği Başkanı Hazır, "İMECE Projesi yalnızca Suriyelileri değil tüm mültecileri ve Türk vatandaşlarını kapsıyor. Hedefimiz ortak bir gelecek inşa etmek." dedi.

05.12.2017 - Güncelleme : 05.12.2017
'Hedefimiz ortak bir gelecek inşa etmek'

ANKARA - Ayşenur Sağlam

Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacı sayısının 3,5 milyona yaklaştığına dikkati çekerek, sığınmacıların ülke ekonomisine dahil olup istihdama katkı sağlamaları amacıyla geliştirdikleri İMECE Projesi hakkında bilgi verdi.

Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği ile yürüttükleri proje kapsamında, 14 ilden yaklaşık 120 Türk, sığınmacı ve göçmeni bir araya getirdiklerini bildiren Hazır, Suriyelilerin girişimcilik potansiyellerini ortaya çıkararak, onları ülke ekonomisinin parçası haline getirmek için çalıştıklarını söyledi.

"Projeye, 2 milyon liranın üzerinde bütçe ayrıldı"

Proje ortaklarının her takvim yılı sonunda değerlendirme toplantısı yaptığını ve gelecek yıl için mültecilerin faydasını gözeten etkinlikler oluşturduğunu anlatan Hazır, şöyle konuştu:

"1997'den beri gençlerin kapasitelerini geliştirmek ve uluslararası ortaklıklar kurmak adına birçok proje ve program geliştiren bir dernek olarak bu kriz karşısında inisiyatif alma ihtiyacını duyduk. İMECE programı, 'Suriye Mülteci Krizinin Etkilerini Hafifletmek için Türkiye'deki Ulusal Kurumların Desteklenmesi' projesi kapsamında Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse ediliyor. Projeye, 2017 yılı için 2 milyon liranın üzerinde bütçe ayrıldı. Bu yıl 4 bin 613 katılımcıya ulaştık. Proje yalnızca Suriyelileri değil tüm mültecileri ve Türk vatandaşlarını kapsıyor. Hedefimiz ortak bir gelecek inşa etmek."

Mültecilerin kayıtlı ekonomiye katılımlarının desteklenmesi ve çalışma izinleri konusunda danışmanlık hizmeti verdiklerine işaret eden Hazır, "Bugüne kadar geçici koruma altındaki 139 Suriyelinin çalışma izni alma süreci, derneğimiz tarafından desteklenerek kayıtlı istihdama dahil edildi. Yıl sonuna kadar toplamda 5 bin kişiye ulaşarak, 100 yeni girişime hibe desteği sağlamayı amaçlıyoruz. Bununla birlikte 80 yeni işletmenin kuruluşunu destekleyerek 300 kişiye istihdam sağlamayı hedefliyoruz." diye konuştu.

"Suriyeliler tarafından kurulmuş 6 bin 500 şirket var"

Derneğin Genel Koordinatörü Başak Saral da "mesleki beceri geliştirme", "girişimcilik", "i̇stihdam desteği" ve "sosyal uyum" olarak dört ana başlıkta sınıflandırdıkları programın temel olarak Türkiye'ye gelen sığınmacıların ve göçmenlerin, kişisel beceri, deneyim ve ilişkilerinin ekonomiye kazandırılması üzerine yoğunlaştığını ifade etti.

Türkiye'de şu anda Suriyeliler tarafından kurulmuş 6 bin 500 şirket olduğuna dikkati çeken Saral, kayıtlı ekonomiye dahil olmamış işletmelerin büyümesi ve Türkiye ekonomisine destek vermesi için çalıştıklarını aktardı.



Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.