Gündem

Hendekler Tosun ile aşılıyor

Uzaktan kumandayla 5 kilometre öteden yönetilebilen zırhlı kepçe "Tosun", meskun mahallerde ortaya çıkan hendek ve barikatların aşılmasında görevini başarıyla yerine getiriyor.

Mustafa Çalkaya  | 20.05.2017 - Güncelleme : 20.05.2017
Hendekler Tosun ile aşılıyor

Ankara

ANKARA - Mustafa Çalkaya

Best Grup Savunma Sanayi Ticaret Genel Koordinatörü Yavuz Yeldan, Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF) sergilenen "Tosun"un tamamıyla yerli üretim olduğunu söyledi.

Zırhlı kepçenin üretiminde Çukurova Makina İmalat ve Ticaret AŞ ile ortak çalıştıklarını belirten Yeldan, aracın öne çıkan özelliğinin uzaktan kumandayla yönetilmesi olduğunu vurguladı.

Yeldan, Yüksekova, Nusaybin ve Sur'da yaşanan olaylardan sonra böyle bir araca ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Ortaya çıkan hendek ve barikatların aşılmasında çok büyük zorluklar yaşandı ve bundan kaynaklanan bir taleple biz bu aracı tasarladık. Hızlıca üretimini tamamladıktan sonra söz konusu bölgelerde kullanılmak üzere kolluk kuvvetlerimize teslim ettik. Zırhlı kepçeler şu anda görevini başarıyla yerine getiriyor." diye konuştu.

5 kilometreye kadar operatörsüz gidebiliyor

Aracın uzaktan kumandalı olmasının büyük kolaylık sağladığına dikkati çeken Yeldan, "Antenlerin birbirini gördüğünde 5 kilometreye kadar aracımız operatörsüz gidebiliyor. Antenler birbirini görmediğinde yani meskun mahal içinde bazı engellerin, evlerin olduğu durumlarda ise yaklaşık 1 kilometreye kadar aracımız operatörsüz görev yapabiliyor. Bu araçlar ilk önce zırhsız olarak çıktı ve çok büyük kayıplarımız oldu. Zırhladık bu seferde RPG roketatar tehdidine maruz kaldılar. Bunu da engellemek için biz aracımızı operatörsüz göndermeye karar verdik." diye konuştu.

Zırhlı kepçenin mayın tehdidi olan bölgelerde de kullanılacağını anlatan Yeldan, mayın tespit cihazının araca monte edilebilmesi için Ar-Ge çalışmaları planladıklarını kaydetti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın