Dolar
32.32
Euro
34.88
Altın
2,195.88
ETH/USDT
3,579.70
BTC/USDT
70,686.00
BIST 100
9,003.35
Gündem

İçişleri Bakanı Ala: Terör örgütlerinin Türkiye'yi tehdit etmesine fırsat verilmeyecek

İçişleri Bakanı Ala, "Bizim hemen yanı başımızda terör örgütlerinin Türkiye'yi tehdit etmesine fırsat verilmeyecektir. Buna imkan sunan ortam ortadan kaldırılacaktır. Yapılan şey budur." dedi.

24.08.2016 - Güncelleme : 24.08.2016
İçişleri Bakanı Ala: Terör örgütlerinin Türkiye'yi tehdit etmesine fırsat verilmeyecek

ANKARA

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulunarak, soruları yanıtladı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin "Fırat Kalkanı" olarak ismini açıkladığı Suriye’nin kuzeyine yönelik harekatın kapsamı, süresi ve hedefleri hakkındaki değerlendirmelerine yönelik bir soru üzerine Ala, "Türkiye’nin kendi güvenliğini sağlaması bakımından alması gereken tedbirler var, şu anda yapılan da sabaha karşı 04.00’te başlayan operasyon da buna yöneliktir. Burada ılımlı muhalefeti destekleyen bir tavır var, bizim tavrımız, ılımlı muhalefeti Suriye’de destekliyoruz. Koalisyon güçleriyle birlikte karar alıp, orada icra ediyoruz. Dolayısıyla Cerablus'a yönelik yapılan da bu çerçevede değerlendirilmelidir." diye konuştu.

Cerablus’un, Karkamış ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Ala, "Orada DAEŞ başta olmak üzere, terör örgütleri yuvalanmıştır ama ana omurgasını DAEŞ oluşturmaktadır. Ülkemize çeşitli defalar saldırılarda bulundu, bu terör örgütleriyle genel olarak Türkiye mücadele etmektedir. Diyebiliriz ki adeta Türkiye terörle savaş halindedir ve dünyaya da saldırmaktadır terör örgütleri ama en fazla terör örgütleriyle, Suriye içerisindeki bu kaostan yararlanan bu örgütlerle, Türkiye mücadele etmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

"Terör örgütlerinin Türkiye'yi tehdit etmesine fırsat verilmeyecektir"

İçişleri Bakanı Ala, "Bu bölgede Türkiye'ye yönelik artık yakın tehlike değil açık, hazır tehlike söz konusudur. Dün 9 tane havan mermisi attılar Karkamış'a, bugün bir tane attılar, Türkiye bunlara seyirci kalamaz. Türkiye kendi sınırlarının güvenliğini sağlayacaktır, kendi vatandaşının güvenliğini sağlayacaktır. Bunun için gerekli olan faaliyetleri yapıyor, alması gereken inisiyatifi alıyor, bunu yaparken de uluslararası hassasiyeti ve ilişkileri dikkate alarak yapıyor büyük bir devlet olarak. Bu bakımdan bugün başlayan operasyonu da bu çerçevede değerlendirmek lazım ve orada bizim hemen yanı başımızda terör örgütlerinin Türkiye'yi tehdit etmesine fırsat verilmeyecektir. Buna imkan sunan ortam ortadan kaldırılacaktır. Yapılan şey budur." ifadelerini kullandı. 

"Karkamış ilçe merkezi ile 6 köydeki vatandaşlar daha güvenli bir yere alındı"

Türkiye’nin bu inisiyatifi alırken, kendi vatandaşlarının güvenliğine yönelik tedbirleri de aldığını belirten Ala, Karkamış ilçe merkezi ile 6 köydeki vatandaşların daha güvenli bir yere alınmasının sağlandığını bildirdi. 

Bakan Ala, "Bu çerçevede aldığımız inisiyatif bölgede devam etmektedir. Ne zamana kadar? Bu tehdit ortadan kalkıncaya kadar, sınırımızdaki bu terör tehdidi ortadan kalkıncaya kadar." dedi.

"Türkiye’nin en meşru hakkıdır, yetkisidir, bu çerçevede faaliyetleri devam etmektedir." ifadelerini kullanan Bakan Ala, şunları söyledi:

"Faaliyetlerin ana ekseni de bizim vazgeçilmezimiz de Suriye’nin toprak bütünlüğünün sağlanması ve oradaki vatandaşın arzularını yansıtan, onlarla birlikte olduğunu değerlendirdiğimiz ılımlı muhalefetin desteklenmesi ve koalisyon güçleriyle birlikte hareket edilmesidir, bu çerçevede faaliyetler yürütüyoruz. Kısa zamanda bunun ortadan kaldırılacağını düşünüyoruz."

"Türkiye'nin istikrarı hedef alınıyor"

"Darbe girişiminin ardından PKK ve DAEŞ gibi örgütler, Elazığ, Van, Bitlis, Diyarbakır, Şanlıurfa, Tunceli ve en son Gaziantep'te büyük bir katliam şeklinde saldırılar düzenledi. Bu saldırıların artmasını neye bağlıyorsunuz?" şeklindeki soru üzerine Ala, şunları söyledi:

"Bu bölgede, Türkiye dışında, meselelere vaziyet edebilen, burada başka haritaların ortaya çıkmasını engelleyebilecek güçte istikrarlı başka devlet kalmadı. O bakımdan Türkiye'nin istikrarı hedef alınıyor ve istikrarının zayıf düştüğünü düşündükleri bir anda çok daha fazla saldırıyorlar."

"RDX bir fabrikasyon patlayıcı"

Ala, Gaziantep'teki saldırıya ilişkin yeni bir bilgi olmadığını, saldırganın kimliğinin henüz belirlenemediğini söyledi.

Patlamayla ilgili daha önce yapılan açıklamalar çerçevesinde değerlendirmeler yapabileceklerine vurgu yapan Ala, "Patlayıcı RDX, bir fabrikasyon patlayıcı. Böyle olunca bu profesyonel bir yardım almış imajını da doğurur. RDX patlayıcı tipi genellikle profesyonel bir kurgunun olduğunu gösterir ama burada böyle midir, değil midir, daha sonraki soruşturmalar ortaya çıkaracaktır." ifadelerini kullandı.

'500 subay, 3 bin astsubay alacağız'

İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Bir akademi kurduk. TSK'ya yönelik bir üniversite kuruldu, Milli Savunma Üniversitesi. Biz Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi kurduk. Bu sene de öğrenciler alacağız. 500'e yakın subay, yani yeni alacağız ve subay olarak yetiştireceğiz. 500 subay alacağız, subay yetiştirmek üzere. 3 bin astsubay alacağız. 1 Ocak 2017'den itibaren de öğretime başlayacak. Biz bunları lise ve üniversite mezunu olanlardan alacağız." dedi.

Yeni KHK'lar olacak

Diplomatlar, valiler, hakim ve savcılara yönelik yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkıp çıkmayacağına ilişkin soru üzerine ise Bakan Ala, son Bakanlar Kurulu'nda da bunun değerlendirildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Tabi aldık, bundan sonra da bir değil, birkaç KHK daha çıkabilir, hazırlıklar ve değerlendirmelerle yeni düzenlemeler yapılıyor. Yakında bir tane daha çıkacaktır, onda da yine hem reformlara yönelik düzenlemeler hem ihtiyaç duyulan düzenlemeler hem de bu FETÖ terör örgütüyle mücadelede alınması gereken tedbirlere yönelik düzenlemeler olacaktır. Yine bu yapıya ait oldukları değerlendirilen ve ait olan bunların mensuplarının işlerine son verilmesi, memuriyetten çıkarılması, yani devletten temizlenmesine yönelik tedbirler alınacaktır. Olacak yani hepsine ilişkin, her KHK çıktığında bütün kurumlardaki bu temizliğe yönelik oradaki listeyi de görüyorsunuz."

"FETÖ haini general, verilen koordinatları vurmadı"

FETÖ'nün ihanetlerine ilişkin Bakan Ala, şöle konuştu:

"Çok önemli istihbarat verilmiş olmasına rağmen, sınır ötesinde işin gereğini yapmayan hain FETÖ elemanı terörist çıktı ortaya, bu kişi bu işlerin başındaki yani verilen koordinatları değerlendirmeyen kişi, çok önemli iki istihbaratı değerlendirmeyen kişi, o işin başında, o hareketin başında, o ikisi sonra Sayın Cumhurbaşkanımızı Marmaris'te almaya giden ve suikast için giden kişi general.

Bu FETÖ haini, verilen o koordinatların gereğini yapmadı, yani o koordinatlara hava operasyonu yapmadı, başka yerlere hava operasyonu yaptırdı ve o kişi de sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın bulunduğu yere oradaki kişilerle gidip operasyon yapmak için görevlendirilmiş kişi."

"ABD fazlasını biliyor"

Türkiye'nin ABD'den, Fetullah Gülen'in iade edilmesi talebinde bulunduğunu ve bu talebin gerekçelerine ilişkin herhangi bir şüphenin bulunmaması gerektiğini ifade eden Bakan Ala, şunları kaydetti:

"ABD bizim bildiğimizden fazlasını bilen bir yerdir. ABD'de oturuyor. Türkiye ile ABD pozitif ilişkileri olan, birlikte politika üreten, bir çok konuda iş birliği yapan ve yapmak zorunda olan iki büyük devlettir. Terör örgütünün başı nerede oturuyor? Yozgat'ta oturmuyor. Pensilvanya'da oturuyor. Neresi Pensilvanya? ABD'de bir eyalet. Düşünün bin Ladin'in Türkiye'de bir şehirde oturduğunu. Neyi konuşuyoruz? Ne delili arıyoruz? Burada hukuki süreçler kendi içinde devam eder. Ama bunda siyasal bir soru soruluyorsa, yani diplomatik soru, siyasal soru, hukuki soru, hangi açıdan sorarsanız sorun olay berraktır ama bazı prosedürler tamamlanacaktır. Dosyalar zaten gönderildi. Onlar prosedürdür, kararlılığı etkileyecek hususlar değildir. O prosedürlerin gereği yerine getirilmeli ve iki müttefik ülkenin birbirine karşı yapması gereken iş neyse o yapılmalıdır."

Muhabir: Enes Kaplan, Mümin Altaş, Kemal Karadağ, Fatih Çakmak, Sertaç Bulur, Yıldız Aktaş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.