Gündem

İran'dan Van'a iki ayda 50 bin turist geldi

Van'da Kapıköy Sınır Kapısı'ndaki yenilikle birlikte tatilini Türkiye'de geçirmek isteyen İranlıların kente ilgisi de arttı.

Özkan Bilgin  | 06.03.2017 - Güncelleme : 06.03.2017
İran'dan Van'a iki ayda 50 bin turist geldi

Van

VAN - ÖZKAN BİLGİN

Van'da Kapıköy Sınır Kapısı'ndaki yenilikle birlikte tatilini Türkiye'de geçirmek isteyen İranlıların kente ilgisi de arttı.

İran sınırındaki Kapıköy Sınır Kapısı'ndan ocak ayında 17 bin, şubat ayında 33 bin 500 yolcu giriş yaptı. Bu sayının İran'da mart ayında kutlanan 13 günlük Nevruz Bayramı boyunca daha da artması bekleniyor.

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, AA muhabirine, sınır kapısında yaşanan yoğunluğa yönelik bazı tedbirler alındığını söyledi.

Önlemler çerçevesinde yolcuların giriş ve çıkışlarını kolaylaştırmak adına pasaport kontrol peronlarının 2'den 4'e çıkarıldığına dikkati çeken Çiftçi, yapılan koordineli çalışma ile yaşanacak yoğunluğa karşın sınır kapısına hem polis hem de gümrük personeli takviyesi yapıldığını kaydetti.

Kapıköy Sınır Kapısı'ndaki modernizasyon çalışmalarını ağustos gibi tamamlamayı hedefllediklerini belirten Çiftçi, "Yapılan yenilikler sonrası hedefimiz Kapıköy Sınır Kapısı'nı 7 gün 24 saat açık tutmak. Bu kapsamda artık sınır kapımızı hem ticari araçlara hem de uluslararası taşımacılığa açacağız inşallah. Bu durum Van ve bölge ekonomisine çok ciddi katkı sağlayacak." ifadesini kullandı.

"Otellerde yer kalmadı" 

İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ ise ülkelerindeki nevruz tatili dolayısıyla İranlıların 14 Mart'tan itibaren Van'a daha da yoğun şekilde gelmeye başlayacaklarını dile getirdi. 

İranlıların bölgenin "can suyu" olduğunu ve Van esnafının yüzünü güldürdüğünü ifade eden Aktuğ, şunları kaydetti:

"Turizm, 50 kapıya açılan bir sektördür. Herkes bundan faydalanıyor. Kentimize Avrupalı, Amerikalı gelmiyor. Gelen İranlıları Van'da tutma çabası içinde olmalıyız. Taksici 60 lira yerine 100 lira alırsa, otelci 150 liralık odayı 200 liraya satarsa bunlar Karadeniz'i, Akdeniz'i daha fazla tercih eder. Van'da esnafından tüccarına kadar herkesin onların memnuniyetini sağlamak için üzerine düşeni fazlasıyla yapması gerekiyor. Çünkü turizm bir pazarlama işidir. İyi pazarlarsanız, iyi satarsınız. Bugün İranlı Van'a gelmezse hakikatten ticariden tutun, turizme kadar her şey felç olur. Şu an otellerde kalanların yüzde 90'ı İranlıdır. Otellerde yer kalmadı. Alışveriş yapanların büyük bölümü İranlı. Bunu iyi kullanmak lazım."

İran'dan Van'a bir günde 3 bin 174 yolcu giriş yaptı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Doğu Anadolu Bölge Müdürü Mehmet Çelebi de Kapıköy Sınır Kapısı'nda İranlı misafirlerin pasaport işlemlerinin seri bir şekilde yapıldığını anlattı.

Sınır kapısında yolcu giriş ve çıkışlarındaki artışlara karşın herhangi bir aksaklığın yaşanmadığını vurgulayan Çelebi, İran gümrüğünden kaynaklanan aksaklıklar konusunda da görevlilerle görüşmeler yapıldığını bildirdi.

Çelebi, gerek pasaport gerekse gümrük peronlarında alınan tedbirlerle 1 Mart'ta sınır kapısından 3 bin 174 yolcunun giriş yaptığını, bu rakamın da rekor olduğunu belirtti.

"Tam kapasite çalışıyoruz"

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe de daha nevruz tatilinin başlamamasına rağmen Van'da gözle görülür bir yoğunluk yaşandığına değindi.

Sınır kapısından giriş yapan İranlıların sadece Van'ı değil, diğer kentleri de ziyaret ettiğini anlatan Özgökçe, şunları söyledi:

"Esnafımızdaki yoğunluk acentelerimize de yansıyor. Bizler de tam kapasite çalışıyoruz. İranlı misafirlerimizi bu kentte tutmak istiyoruz. Zaten bunun için de ilgili kurumlar ve yetkililerle sık sık görüşme sağlıyoruz. Bu insanlar ülkemize alışverişe ve eğlenmeye geliyorlar. Özellikle yemek kültürümüzü çok seviyorlar. Burada para harcıyorlar. Ülkemize döviz bırakıyorlar. Bu da sevindirici bir olay."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.