Gündem

'Karadeniz adeta palamut kaynıyor, bu kadarını beklemiyorduk'

İlkadım Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Alver, "Karadeniz adeta palamut kaynıyor. Bol olacağını tahmin ediyorduk ancak bu kadarını beklemiyorduk." dedi.

Semih Yüksel  | 25.09.2016 - Güncelleme : 25.09.2016
'Karadeniz adeta palamut kaynıyor, bu kadarını beklemiyorduk'

Kastamonu

KASTAMONU - SEMİH YÜKSEL

Samsun'da faaliyet gösteren İlkadım Su Ürünleri Kooperatifi'nin başkanı Atalay Alver, balık avı sezonunun önceki yıllara göre çok daha iyi ve bereketli geçtiğini belirterek, "Karadeniz adeta palamut kaynıyor. Bol olacağını tahmin ediyorduk ancak bu kadarını beklemiyorduk." dedi.

Karadeniz'de teknesiyle palamut avına çıkan Alver, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Eylül'de başlayan sezonun, balıkçıların ve balıkseverlerin yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Palamutta bolluk olduğunu dile getiren Alver, son 2 haftada teknelerin kıyıya tonlarca balıkla döndüğünü, bu durumun sürmesini beklediklerini anlattı.

Bu sezon özellikle palamudun balıkçıları şaşırttığına işaret eden Alver, "Son birkaç sezondur palamut pek çıkmadı. Olanlar da beklentilerini karşılamadı. Bu sezon ise Karadeniz adeta palamut kaynıyor. Bol olacağını tahmin ediyorduk ancak bu kadarını beklemiyorduk. Sularımızda çinekop da kendini göstermeye başladı, bu bolluğun işareti. Hamside ise henüz bir netlik yok. Önümüzdeki günlerde belli olacak. Henüz sezonun başı ve başlangıç çok güzel. Gırgır ve trol teknelerinin avları bereketli şekilde yürüyor. Allah tüm balıkçı camiasına bereketli ve bol avlar nasip etsin." diye konuştu.

"Avlanmaya kapalı trol sahaları yeniden gözden geçirilmeli"

Alver, balıkçıların Karadeniz'deki avlarında hiçbir sıkıntısı olmadığına dikkati çekerek, yalnızca avcılığa kapalı trol sahalarının yeniden açılmasını istediklerini söyledi.

Mevcut balık sahalarının teknelere dar geldiğini ifade eden Alver, "Yalnızca Samsun yöremizden 100 parça teknemiz var, gırgır ve trol ağırlıklı çalışan. Her sene bu avcılık faaliyetleri sürüyor. Avlanan balıkçı sayısı çok ancak avlandığımız sahalar dar. Doğu Karadeniz'de tam ilerleyemiyoruz, batıda ise bazı yerler yasak durumda." değerlendirmesinde bulundu.

Trol avcılığına kapatılan sahaların yeniden incelenmesini talep eden Alver, şunları kaydetti:

"Karadenizli balıkçılar olarak yetkililerimizden sadece sahalarımızın genişletilmesini istiyoruz. Samsun'da 100-150 takım dar bir yere sıkıştık kaldık. Doğu Karadeniz'de, Ordu ve Giresun'un 7-10 mil açıklarında ava kapatılan trol sahaları var. Bu sahalar yeniden incelesin ve uygunsa avcılığa açılsın. Yani tarlada ürün var, hasat alanının genişlemesi gerekiyor. Sektörün rahatlaması için buna ihtiyacımız var."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.