Dolar
32.41
Euro
35.09
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,565.00
BTC/USDT
70,745.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

Karı-koca diş hekiminin FETÖ'den yargılanmasına başlandı

FETÖ elebaşı Gülen'in "diş doktoru" olduğu iddiasıyla haklarında 15'er yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Ali İlker Baştan ile eşi ve iş ortağı doktor Esma Kuriş Baştan'ın yargılanmasına başlandı.

16.02.2017 - Güncelleme : 17.02.2017
Karı-koca diş hekiminin FETÖ'den yargılanmasına başlandı

İSTANBUL

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan, haklarında 15 yıla kadar hapis talebiyle dava açılan diş hekimi Ali İlker Baştan ile eşi ve iş ortağı Esma Kuriş Baştan'ın yargılanmasına başlandı.

FETÖ'nün 'diş hekimi'ne dava açıldı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Ali İlker Baştan ile eşi tutuksuz sanık Esma Kuriş Baştan ve avukatları katıldı.

Duruşmada savunmasını yapan Ali İlker Baştan, üzerine atılı FETÖ üyeliği suçlamasını kabul etmediğini belirterek, eşiyle diş hekimi olduklarını söyledi.

"Fotoğraf fotomontaj" savunması

Baştan, iddianamede suçlandıkları konunun birinin de terör örgütü ele başı Fetullah Gülen'le çekilmiş bir fotoğraf olduğunu dile getirerek, söz konusu fotoğrafın bir gazetenin fotomontajı olduğunu ve yapılacak incelemeyle bunun ortaya çıkacağını kaydetti.

"Zekeriya Öz'ün kızı hastam"

Baştan, kliniğinin en üst katındaki hasta bekleme alanında FETÖ soruşturması kapsamında firari konumundaki eski savcılar Zekeriya Öz ile Celal Kara ile basketbolcu Enes Kanter'in fotoğraf çektirmesine ilişkin iddianamede kendisine yöneltilen suçlamaların olduğunu belirterek, Öz'ün kızının kendisinin hastası olduğunu aktardı.

Kara ve Kanter'in de Öz'le birlikte kliniğine bir kez geldiklerini ve söz konusu fotoğrafı da kliniğinin en üst katındaki hasta bekleme yerinde çektirdiklerini dile getiren Baştan, bu kişilerin fotoğraf çektirdiklerini görmediklerini, kendisinin de bu karede olmadığını ifade etti.

Tutuksuz Sanık Esma Kuriş Baştan da FETÖ'yle hiçbir bağı olmadığını savunarak, beraatini istedi.

Mahkeme heyeti, avukatların da savunmasını tamamlamasının ardından sanık Ali İlker Baştan'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Olayın geçmişi

FETÖ lehine sosyal medyada paylaşımlarda bulunan NBA oyuncusu Enes Kanter, meslekten ihraç edilen örgütün firari eski savcıları Zekeriya Öz ve Celal Kara ile çekildiği fotoğrafı geçen yıl Twitter'dan yayımlamıştı. Bu paylaşımının ardından kısa bir süre sonra haklarında yakalama kararı çıkarılan Öz ve Kara, Gürcistan üzerinden yurt dışına kaçmıştı.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimin ardından söz konusu fotoğrafın ait olduğu yere dair ihbarı değerlendiren polis, fotoğrafın Üsküdar Çengelköy'deki Özel Vizyonnet Ağız ve Diş Kliniği'nin balkonunda çekildiğini tespit etmesi üzerine kliniğin sahibi Ali İlker Baştan ile eşi ve ortağı doktor Esma Kuriş Baştan gözaltına almıştı.

Söz konusu kliniğin örgüt tarafından kullanıldığı ve Ali İlker Baştan'ın Gülen'in diş doktoru olduğu iddia edilerek, her iki şüpheli de çıkarıldığı hakimlikçe tutuklanmıştı. Esma Kuriş Baştan ilerleyen süreçte tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

Muhabir: Murat Paksoy-Murat Kaya-Muhammed Enes Can

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.