Dolar
32.38
Euro
35.03
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,579.60
BTC/USDT
70,886.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

'Kartlar yeniden dağıtılırken oturup beklemeyeceğiz'

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi, "Irak'ta ve Suriye'de kartlar yeniden dağıtılırken oturup beklemeyeceğiz. Bir araya gelip güçlü bir şekilde istikrar oluştururken milletimizin hakkını Irak'ın toprak bütünlüğü içinde alacağız." dedi.

21.02.2018 - Güncelleme : 21.02.2018
'Kartlar yeniden dağıtılırken oturup beklemeyeceğiz'

GAZİANTEP

Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşad Salihi, Irak'ta 12 Mayıs'ta yapılacak genel seçime ilişkin, "Irak'ta ve Suriye'de kartlar yeniden dağıtılırken oturup beklemeyeceğiz. Bir araya gelip güçlü bir şekilde istikrar oluştururken milletimizin hakkını Irak'ın toprak bütünlüğü içinde alacağız." dedi.

Salihi, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Yurtdışındaki Türkler ve Akraba Toplulukları Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenlenen Ortadoğu'nun Geleceği ve Irak Türkmenleri Konferansı'nda, Ortadoğu'da halen büyük güçlerin savaşının devam ettiğini belirtti.

Suriye ve Irak'ta suların halen durulmadığını dile getiren Salihi, "Irak'taki referandumdan sonra yaşananlar hepimizin gündemindeydi. O gün nelerin yaşandığını herkes biliyor. IŞİD'in bıraktığı kötü miras ve verdiği zarar, halen üzerimizde dolanıyor. Bu yüzden Irak Türkmenleri olarak varoluş mücadelemizi sürdürüyoruz. Bugün Türkmenler, Irak'ta varlıklarını yeniden kanıtlamaya ve kaybettiği hakları kazanmaya çalışıyor. IŞİD belası, 10 binlerce Türkmen'in bulunduğu yerleri terk etmesine neden oldu. Bu bölgelerden kaçmak zorunda kaldı. Bu insanların bir kısmı ülkelerine dönüyor. Ama halen çoğu zor şartlar altında mücadele ediyor." diye konuştu.

Salihi, 12 Mayıs'ta Irak'ta genel seçimin yapılacağını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Bu seçim, önceki seçimlerden daha önemli. Kerkük'te Türkmenlerin varlığını göstermek zorundayız. Kerkük'te Türkmenlerin çok güçlü olduğunu göstermek zorundayız. Önceki seçimlerde büyük hileler yapılıyor, insanlar birden fazla oy kullanıyordu. Ölmüşler ya da doğmamış çocuklar oy kullanıyordu. Türkmenler ise türlü türlü yöntemlerle engelleniyordu. Bu tür sorunların bir çoğu aşıldı ya da aşılmaya çalışılıyor. Türkmenlerin de bu konuda seçmen kimliklerini alması lazım. Biz Irak Türkmen cephesi olarak, seçimde uygun ittifaklarla kazanıp milletimizin hakkını korumak için temsil edilmek isteriz. Bunun için de Türkiye'de yaşayan Türkmenlere de büyük işler düşüyor. Üzerine düşenleri yapmaları gerekiyor."

"Türkiye'nin bu operasyonu meşrudur"

Türkmenlerin Ortadoğu'daki en önemli unsurların başında geldiğini ifade eden Salihi, şöyle devam etti:

"Bulunduğumuz her yerde güvenilir insanlar olduk. Bu bizlerin ezileceği anlamına gelmiyor. Yeni dönemde Irak'ta ve Suriye'de kartlar yeniden dağıtılırken oturup beklemeyeceğiz. Bir araya gelip güçlü bir şekilde istikrar oluştururken, milletimizin hakkını, Irak'ın toprak bütünlüğü içinde alacağız. Türkiye'nin terörle mücadele kapsamında başlattığı, Zeytin Dalı Harekatı'nı Türkmenler olarak canı gönülden destekliyoruz. Türkiye'nin bu operasyonu meşrudur. Terörle mücadele açısından çok önemlidir. Fırat Kalkanı bölgesinde ve Zeytin Dalı Harekatı'yla Türkmenlere yeni bir ışık doğuyor." 

Muhabir: Özkan Beyer

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.