Gündem, 15 Temmuz Darbe Girişimi

Kazanlı 'kahraman' unvanını coşkuyla karşıladı

Ankara'nın Kazan ilçesinin adının "Kahramankazan" olarak değiştirilmesi, FETÖ'nün darbe girişimine karşı kritik bir mücadele veren binlerce Kazanlının "kahramanlığını" tescillerken, Kazanlılar da bu değişikliği gurur ve coşkuyla karşıladı.

26.10.2016 - Güncelleme : 21.03.2017
Kazanlı 'kahraman' unvanını coşkuyla karşıladı Fotoğraf:AA/ Mehmet Ali Özcan

ANKARA - Melike Kınacı,Nuğman Göktaş

Ankara'nın Kazan ilçesinin adının "Kahramankazan" olarak değiştirilmesi, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine karşı kritik bir mücadele veren binlerce Kazanlının "kahramanlığını" tescillerken, Kazanlılar da bu değişikliği gurur ve coşkuyla karşıladı.

Kazan'ın isminin "Kahramankazan" olarak değiştirilmesine ilişkin teklif, dün akşam TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek kanunlaştı. Kazanlılar kararın ardından büyük mutluluk yaşadı.

Kazan'da, darbe girişimini engellemeye çalışırken gazi olan ve tedavisi süren Cafer Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Temmuz gecesi arkadaşlarıyla birlikte Akıncı Hava Üssü'nde cuntacılarla mücadele ettiklerini söyledi.

Darbe girişiminin en kritik noktalarından biri olarak kabul edilen ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın yanı sıra kuvvet komutanlarının rehin alındıktan sonra götürüldükleri Akıncı'da 9 arkadaşını şehit verdiğini ve kendisinin de yaralandığını belirten Akın, "İlçenin adının Kahramankazan olması bizi ayrıca gururlandırdı. Kazan'a gerçekten yakışıyor kahramanlık. Bizim de bu kahramanlık unvanının alınmasına faydamız olduğu için çok mutluyum." ifadelerini kullandı.

"Bizim bütün derdimiz, demokratik hakkımızı kullanıp, uçakların kalkmasını önlemekti"

Kazanlı Ali Yıldıztepe de o gece vatan ve demokrasi mücadelesi için kadın erkek, yaşlı genç binlerce vatandaşla birlikte Akıncı Üssü'ne, darbeci uçakların kalkmasını engellemeye gittiklerini anlattı.

"Kazan halkı, gerekli direnci gösterdi." diyen Yıldıztepe, "Herkes oradaydı. 'Vatanı olmayan bir insan ne işe yarar' diye birlikte bir tepki gösterdik. Ancak önemli olayların Akıncı'da olduğunu bilmiyorduk. Tabiri caizse biz 'eşek arısı kovanına çomak sokmuşuz' ama bunu sabah öğrendik. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının orada derdest edildiğini bilmiyorduk. Bizim bütün derdimiz, demokratik hakkımızı kullanıp, uçakların kalkmasını önlemekti."diye konuştu.

Hiç kimse oraya 'Kazan, Kahramankazan olsun' diye gitmedi. Tabii bu direnişin böyle bir şeyle taçlandırılması gerekliydi. Hükümetimiz de bunu yaptı. Allah razı olsun. Vatana, millete, Kazanımıza hayırlı olsun."

"Sanki bütün kahramanlığı biz yapmış gibi olduk"

Kazanlı, 63 yaşındaki Müzekkir Karaoğlu ise darbe girişimi gecesi Kazan'da çok sayıda vatandaşın yaralandığını, bunların büyük çoğunluğunun basına dahi yansımadığını savundu.

Kazan'a Kahramankazan isminin verilmesinden memnun olduklarını dile getiren Karaoğlu, şöyle devam etti: "Sanki bütün kahramanlığı biz yapmış gibi olduk. Türkiye'nin her tarafında aynı kahramanlığı gösterdiler, biz bunu beklemiyorduk. Fakat olduğu da iyi oldu. Vatan ve millet sevgisi, demokrasiye sahip çıkma açısından bu durum millete daha çok güven verir. Zaten bizim yapımız böyle. Yunan bile şuraya kadar gelmiş de yine kaçmamışız. Nenem anlatır, toplar gürül gürül ötermiş sabaha kadar. Onlar askere çorap örer, aş hazırlarmış. Kaçıp gitmemişiz yani."



Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.