Dolar
32.37
Euro
35.10
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,557.40
BTC/USDT
70,773.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

KCK'nın Türkiye mali alan sorumlusuna 22,5 yıl hapis istemi

Terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan, aralarında KCK'nın "Türkiye mali alan sorumlusu" Yılmaz'ın bulunduğu 6 sanık hakkındaki iddianame, sanıkların sözde "vergi" adı altında topladıkları parayı PKK'ya aktardığı bildirildi.

16.10.2017 - Güncelleme : 16.10.2017
KCK'nın Türkiye mali alan sorumlusuna 22,5 yıl hapis istemi

DİYARBAKIR

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan Murat Yılmaz, Mehmet İpek, Mirza Vedat Çiftçi, Murat İpek, Selahaddin Çap ve Mehmet Adil Çiftçi hakkında hazırlanan iddianame, 10. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde güvenlik güçlerince Çağdaş ve Yolçatı mahallelerindeki dağlık ve kırsal alanda terör örgütü PKK'ya yönelik gerçekleştirilen operasyonda dokümanlar ele geçirildiği bildirildi.

Dokümanlarla ilgili inceleme yapıldığı belirtilen iddianamede, "Dokümanlarda şüphelilerin terör örgütü adına kişi ve şirketlerden sözde 'vergilendirme' adı altında para topladığı, örgüt adına şirket kurdukları, kurdukları şirketler adına belediye ihalelerine girdikleri, örgüt adına para toplayan ve örgüte yardım ve yataklık yapan diğer kişi ve şirketlerin bilgilerinin olduğu tespit edilmiştir." ifadelerine yer verildi.

İddianamede tutuklu sanıklardan Yılmaz'ın, PKK/KCK terör örgütü adına kişi ve şirketlerden para toplayarak örgüte finans temin ettiği aktarıldı.

Yılmaz'ın terör örgütünün sözde "HPG mali komitesi"nde faaliyet yürüttüğü ifade edilen iddianamede, şunlar kaydedildi:

"PKK/KCK terör örgütü ve oluşumları ile irtibat halinde olan Yılmaz'a örgüt mensupları tarafından hukuki anlaşmazlıklarla ilgili sorunların çözümü için görev verilmiştir. PKK/KCK terör örgütünün sözde 'gücünü' kullanarak, belediyelerde ruhsat gibi sorunları çözmeye çalışmıştır. Terör örgütü adına iş takipçiliği yapan, çevresine 'görevli' olduğunu söyleyerek faaliyet yürüten şüpheli, suçun cezai müeyyidesinin ağır olduğunu bildiğinden kısa ve öz beyanlarla inkar yolunu seçmiştir. Lice kırsalında ele geçirilen dokümanlarda örgütün raporunda Yılmaz'ın maliyeye baktığı tespit edilmiştir. Fotoğraf teşhis tutanağında örgütün mali alanına bakan kişi olduğu teşhis edilmiştir. Başka bir soruşturmada yer alan bir kişi de Yılmaz'ın 'HPG maliyesi' adına çalıştığını beyan etmiştir."

PKK adına 2 dükkan ve 100 bin lira para almış

İddianamede, terör örgütü üyelerine rapor niteliğinde yazılan belgede sanıklardan Mehmet İpek'in, Keresteciler Sanayi Sitesi yapımında örgüt adına 2 dükkan istediği ve 100 bin lira para aldığının kayıt edildiği belirtildi.

Sanığın örgüt adına iş takipçiliği yaparak para topladığı aktarılan iddianamede, şöyle denildi:

"Şüpheli bu eylemi PKK/KCK terör örgütünün hiyerarşik yapısı içerisinde hareket ederek örgütün amacı doğrultusunda gerçekleştirmiştir. Dosyada mevcut, örgüte hitaben yazılmış sözde 'özeleştiri' mahiyetindeki yazılı dökümanlardan, para toplama eyleminin PKK/KCK terör örgütünün bilgisi dahilinde gerçekleştirildiği anlaşılmıştır."

PKK adına şirket kurmuşlar

İddianamede dosyanın diğer sanıklarından Murat İpek'in terör örgütü PKK'nın "yerel maliyesi"nde görevli olduğu, örgüt adına şirket kurduğu ve iş takipçiliği yaptığı, örgüte gelir olarak görülen ve değeri "20 milyon" olarak yazılan merkez Yenişehir ilçesi Üçkuyular semtindeki arazinin imarını açtırdığı kaydedildi.

Murat İpek'in, kurduğu şirketler ile belediyelerden örgüt adına ihaleler aldığı, bu ihalelerden örgüte para aktardığı kaydedilen iddianamede, sanığın terör örgütüne en fazla finans desteği sağlayan kişilerden olduğunun anlaşıldığı, İpek'in bu eylemi terör örgütünün hiyerarşik yapısı içerisinde, örgütün amacı doğrultusunda gerçekleştirdiği bildirildi.

Etkisiz hale getirilen teröristlerin üzerinden çıkan dokümanlarda sanıklardan Mirza Vedat Çiftçi'nin Sur İlçe Ziraat Odası Başkanlığına örgütün desteklemesine rağmen seçilemediği bilgisinin yer aldığı belirtilen iddianamede, "Şüpheli, örgütün desteğiyle 2017'deki seçimlerde ise başkanlığa seçilmiştir. Terör örgütüne para vermek maksadıyla mali birimlerle irtibata geçerek kırsalda görüşmeler yaptığı ve her ay örgüte 150-200 bin lira verebileceği tespit edilmiştir." denildi.

Arazi anlaşmazlığını çözmesi için görevlendirilmiş

İddianamede, sanık Selahaddin Çap'ın PKK/KCK terör örgütü ve oluşumları ile irtibat halinde olduğu, arazi ve hukuki anlaşmazlıklarla ilgili sorunların çözümü için kendisine görev verildiği kaydedildi.

Çap'ın, 12 sayfalık örgütsel dokümanda üçüncü kişilerle aracılık yaparak terör örgütü PKK adına para istediği belirtilen iddianamede, arazi anlaşmazlığının çözümü için Kandil'e giderek terör örgütü yöneticileriyle görüştüğü bilgisi yer aldı.

İddianamede, sanıklardan Mehmet Adil Çiftçi'nin "Hebun" kod ismini kullanarak, PKK/KCK terör örgütünün sözde "mali komitesi"nde faaliyet yürüttüğü ve örgüt mensuplarınca hukuki anlaşmazlıklarla ilgili sorunların çözümü için kendisine görev verildiği ifade edildi.

Teröristlerin birbirleriyle görüşmelerinde telefon kullanmadıklarının tespit edildiği kaydedilen iddianamede, kullandıkları takdirde şifreli-kodlama yöntemini kullandıkları, iletişimlerini çoğu zaman deşifre olmamak için yüz yüze, kurye ile iletilen küçük notlar ve mektuplarla yaptıkları bilgisine yer verildi.

İstenilen ceza

İddianamede, tutuklu sanıklardan KCK'nın "Türkiye mali alan sorumlusu" Murat Yılmaz hakkında "silahlı terör örgütünü kurma ve yönetmek" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis, Mehmet İpek, Mirza Vedat Çiftçi, Murat İpek, Selahaddin Çap ve Mehmet Adil Çiftçi hakkında ise "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Muhabir: Aziz Aslan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın