Dolar
32.33
Euro
34.86
Altın
2,211.03
ETH/USDT
3,579.10
BTC/USDT
70,692.00
BIST 100
9,017.99
Gündem

KDK'ye çocuk menülerindeki oyuncaklarla ilgili başvuru

Kamu Denetçiliği Kurumu, "hazır yemek restoranlarında ürünlerin yanında çizgi film karakterlerinin oyuncaklarının verilmesinin, çocukların yiyecek içecek tercihlerini etkilediğini" ileri süren vatandaşın başvurusunu inceleyecek.

15.01.2018 - Güncelleme : 01.02.2018
KDK'ye çocuk menülerindeki oyuncaklarla ilgili başvuru

ANKARA - Sefa Şahin/Nadir Alperen Yurtoğlu

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), hazır yemek (fast food) restoranlarında ürünlerin yanında verilen promosyonların çocukların yiyecek içecek tercihlerini etkilediğini savunan vatandaşın başvurusunu inceleyecek.

KDK'den yapılan yazılı açıklamaya göre, bir vatandaş "fast food" restoranlardaki yiyeceklerin yanında çocuklara çizgi film karakterlerinin oyuncaklarının verilmesiyle ilgili kuruma başvuruda bulundu.

Çocukların küçük yaşta "fast food" olarak adlandırılan yemek kültürüne alışmasında özellikle zincir halinde faaliyet gösteren firmaların rolünün büyük olduğunu kaydeden başvurucu, çocuk menüleri yanında sevilen çizgi film kahramanlarının oyuncaklarının verilmesinin, yaşları sebebiyle bu oyuncaklara olan zafiyeti kullanılan çocuklara "fast food" yeme kültürünü aşıladığını belirtti.

Başvurucu, promosyonlarla çocukların hem küçük yaşta sağlıksız beslenmelerine neden olunduğunu hem de gelecekte bu yemek kültürüne alışmış bir birey olarak bu kültürün sadık müşterileri haline gelmelerine yol açıldığını ifade etti.

Promosyonların engellenmesi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığına başvurduğunu ancak cevap alamadığını bildiren başvurucu, KDK'den oyuncak sebebiyle "fast food" ürünlerin tercih edilmesinin çocuklar açısından hak ihlali oluşturduğunun tespitine ilişkin karar verilmesini istedi.

Başvuru üzerine KDK, gerekli inceleme ve araştırmaya başladı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın