Gündem, 15 Temmuz Darbe Girişimi

Komiser Yardımcılığına Geçiş Sınavındaki FETÖ izi 2014'te tespit edildi

FETÖ'nün, 2009, 2010, 2011 ve 2012 yıllarındaki Polislikten Komiser Yardımcılığına Geçiş Sınavlarıyla emniyetteki yapılanmasını sürdürme çabaları, 2014'te hazırlanan bir raporda gözler önüne serildi.

30.05.2017 - Güncelleme : 30.05.2017
Komiser Yardımcılığına Geçiş Sınavındaki FETÖ izi 2014'te tespit edildi

ANKARA - Orhan Onur Gemici

Emniyet Genel Müdürlüğünce 2011 yılında yapılan Polislikten Komiser Yardımcılığına Geçiş Sınavında Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) usulsüzlüğüne ilişkin Ankara Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen operasyonun soruşturma aşamasında, 2014 yılında birer mülkiye ve polis başmüfettişinin hazırladığı raporun da etkili olduğu öğrenildi.

Söz konusu rapor, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca 2011 Polislikten Komiser Yardımcılığına Geçiş Sınavına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında dün Ankara merkezli 43 ilde düzenlenen ve hakkında gözaltı kararı verilen 101 şüpheliden 69'unun yakalandığı operasyonun da dayanaklarından biri oldu. 2014'te hazırlanan raporun, operasyonun soruşturma sürecinde bilirkişi raporları ve diğer delillerle birlikte değerlendirildiği öğrenildi.

100 sorudan 13'ü iptal edildi

Rapora göre, 2010 Komiser Yardımcılığı Kursu Sınavları (Polislikten Komiser Yardımcılığına Geçiş Sınavı), 2009'da olduğu gibi imzalanan protokol doğrultusunda Milli Eğitim Bakanlığına yaptırıldı. Ancak sınavdaki 100 sorudan 80'ini hazırlayan Polis Akademisi Başkanlığının 13 sorusu, açılan 186 dava sonucunda idari yargı kararıyla iptal edildi.

Hak etmedikleri menfaat  sağlandı

Aynı yıl sınav sonucuna göre bin aday başarılı olurken, iptali sağlayan yargı kararından sonra 94 aday daha başarılı hale gelerek bir sonraki yılın kursuna katıldı.

Yargı kararından önce kursa katılan ancak kararla başarısız duruma düşen ve "kazanılmış hak" gerekçesiyle kursa devam ettirilen 94 adaya ise soru iptalinden sonra düzenlenen listede başarısız oldukları belirtilmesine rağmen hak etmedikleri menfaat sağlandı.

Emniyet Genel Müdürlüğüne, iptal edilen sorulara ilişkin şikayet dilekçelerinin gelmesi üzerine 2011 ve 2012'de yapılacak sınav sorularının Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanması talimatı verildi. Ancak bu yıllarda hizmet satın alma yoluyla yine Polis Akademisinden soru temin edilme yoluna gidildi.

2011'de yapılan sınavın sorularından 19'u hatalı soru sayılıp başarı sıralamasına karşı açılan 174 dava sonucunda idari yargı tarafından iptal edilirken, iptallerin ardından 85 aday hak etmedikleri halde kursa çağrıldı.

Yine 2012'de sorulan sorulardan 5'i hatalı soru sayılıp başarı sıralamasına karşı açılan 47 dava sonucunda idari yargı tarafından iptal edilirken, bu kez 17 aday hak etmedikleri halde kursa çağrıldı.

Standartların üzerinde soru iptali

Raporda, gerek idare gerekse idari yargı nezdinde itirazlar sonucunda ÖSYM standartlarının çok üzerinde soru iptalleriyle karşılaşıldığı ve bu durumun sınav güvenliğine gölge düşürdüğüne dikkat çekildi.

Emniyet Hizmetleri Sınıfı Personelinin Rütbe Terfileri ve Değerlendirme Kurullarının Çalışmalarına İlişkin Yönetmelikte öngörülen sınav yaptırılabilecek kurumlardan ÖSYM'nin dikkate alınmadığı ve yönetmelikte sınav yaptıracak kurumun soru hazırlaması usulünün bulunmadığı belirtildi.

Emniyet Genel Müdürlüğüne ilgili protokollerle sınavın en iyi şekilde ve sorunsuzca gerçekleştirilmesi için gerekli özeni gösterme yükümlülüğünün verildiği ancak sınavların düzenli bir şekilde yapılamadığı ve hak etmeyen kişilerin kursa çağrıldığı vurgulandı.

Bu nedenle eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı M.D.K, eski Eğitim Dairesi Başkanları M.Ç. ve M.V, eski Eğitim Dairesi Başkan Yardımcısı R.Ü, eski İnsan Kaynakları Şube Müdürü T.K, eski İnsan Kaynakları Şube Müdürlüğü Bürolar Amirleri M.H. ve H.Ü. ile eski İnsan Kaynakları Şube Müdürlüğü Büro Amiri İ.İ.D. hakkında 4483 sayılı kanun gereğince soruşturma izni verilmesi gerektiğine işaret edildi.

Usulüne aykırı ek süre verilmesi

Rapora göre, Emniyet Genel Müdüründen alınan onaya istinaden Milli Eğitim Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasında imzalanan 15 Şubat 2012 tarihli protokole göre ilgili bakanlığa yaptırılan sınava, duyurularda belirtilen 20 Şubat-2 Mart 2012 tarihlerinde 11 bin 182 aday başvuruda bulundu.

Ancak protokolle düzenlenen müracaat sürelerinin usulüne aykırı davranılarak, Eğitim Dairesi Başkanı yerine başkan yardımcısı imzalı ve Milli Eğitim Bakanlığına hitaplı bir yazı ile verilen ek müracaat süresi, normal sürelerin bitiminden 14 gün sonra başladı.

Raporda, duyurulan tarihlerde müracaatlarını yapmayanların haklarını kullanmamış olduklarının varsayılması gerektiği, ek süre tanınmasının sınavların ciddi şekilde yapılmasına gölge düşürecek olduğu, zamanında müracaatlarını yapanların sınavı kazanabilme oranlarına olumsuz etki yapacağı, ek sürede başvuranlara yersiz fayda sağlandığı, ek sürenin Emniyet Genel Müdürünün onayı alınmadan ve protokole aykırı verildiği tespitleri yer aldı.

Söz konusu işlemleri gerçekleştirenlerin eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı A.P, eski Eğitim Dairesi Başkanı M.V, eski Eğitim Dairesi Başkan Yardımcıları A.D. ve R.Ü, eski İnsan Kaynakları Şube Müdürü T.K, eski İnsan Kaynakları Şube Müdürlüğü Bürolar Amiri M.H, eski İnsan Kaynakları Şube Müdürlüğü Büro Amiri İ.İ.D. olduğu ve bunlar hakkında 4483 sayılı kanunun ilgili maddesi gereğince soruşturma izni verilmesi gerektiği kaydedildi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın