Dolar
32.39
Euro
35.05
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,542.90
BTC/USDT
70,081.00
BIST 100
9,142.30
Gündem

Körfezin 'gerdanlığı' açılıyor

İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osmangazi Köprüsü'nün açılışı yapılıyor.

30.06.2016 - Güncelleme : 30.06.2016
Körfezin 'gerdanlığı' açılıyor

İSTANBUL

İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osmangazi Köprüsü'nün açılış töreni başladı.

Osmangazi Köprüsü'nün Dilovası kesiminde düzenlenen törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan helikopterle geldi. 

Başbakan Binali Yıldırım Erdoğan'ı karşılarken, Erdoğan ve Yıldırım alana birlikte yürüdü. 

Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek, Nurettin Canikli, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci ve vatandaşlar katıldı. 

Tören alanına dev ekranlar yerleştirilirken, köprüye iki dev Türk bayrağı asıldı. Vatandaşlara da Türk bayrakları dağıtıldı.

İşçi ve vatandaşlara iftar

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 30 Mart 2013'te Yalova Altınova Hersek şantiyesinde düzenlenen törenle temeli atıldıktan sonra yaklaşık 39 ayda tamamlanan köprü, 252 metre kule yüksekliğine, 35,93 metre tabliye genişliğine, bin 550 metre orta açıklığına ve 2 bin 682 metre uzunluğa sahip.

Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada bulunan köprü, İzmit Körfezi'ne yeni bir silüet kazandırdı.

Kuş türlerinin yaşadığı "Hersek Lagünü" için kavis verilen Osmangazi Köprüsü, bu özelliğiyle de tabiata ve biyolojik çeşitliliğe verilen önemi gösteren önemli yapılar arasında yer aldı.

İzmit Körfezi'nin gerdanlığı olarak nitelendirilen köprüde, 8 bin işçi çalıştı.

Işıklandırılmasıyla estetik bir görüntü oluşturan köprünün göründüğü Karamürsel, Dilovası, Körfez ve Gebze ilçeleri cazibe merkezi haline geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, açılış töreninin ardından işçi ve vatandaşlarla iftar yapacak.

Kenan Sofuoğlu, 400 kilometre hız rekoru denemesi yaptı

Körfezin iki yakasını birleştiren köprünün açılışında milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu, 400 kilometre hız rekoru denemesi yaptı.

İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek, toplam yatırım bedeli 9 milyar dolar olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan köprü sayesinde İzmit Körfezi 4 dakikada geçilebilecek.


İzmit Körfezi 4 dakikada geçilebilecek

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu (İzmit Körfez Geçişi ve bağlantı yolları dahil), 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğunda olacak İzmit Körfezi'nde otomobille mevcut yol kullanılarak 2 saate yakın süren güzergah, köprü sayesinde 4 dakikada geçilebilecek.

Otoyolun tamamının, mevcut devlet yoluna göre mesafeyi 95 kilometre kısaltacak olmasının sağlayacağı avantajlar fizibilite çalışmalarında hesaplanırken, 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresinin 3-3,5 saate inmesi ve karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörüldü.

Muhabir:Şengül Oymak,Kadir Yıldız,Şahin Oktay-Sefa Mutlu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın