Gündem

Limanlardaki batık gemiler kaldırılacak

Mecliste görüşülen "torba yasa" tasarında yer alan düzenlemeyle, Türk limanlarında bulunan, tehlikeye ve çevre kirliliğine neden olan 150 batık ya da yarı batık gemi bulundukları yerden kaldırılacak.

13.10.2017 - Güncelleme : 13.10.2017
Limanlardaki batık gemiler kaldırılacak

TBMM - ALP ÖZDEN

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nda yer alan düzenleme, Türkiye limanlarında bulunan, tehlikeye ve çevre kirliliğine neden olan 150 batık ya da yarı batık geminin bulundukları yerden kaldırılmasına olanak sağlıyor.

Maddeyle ilgili bilgi veren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Birdal, Limanlar Kanunu’nda batık gemilerle ilgili bir düzenleme olduğunu ancak karaya oturmuş, yarı batık veya terk edilmiş, atıl durumda bulunan gemilerle ilgili herhangi bir düzenleme olmadığını anımsattı.

Limanlarda bu şekilde üzerinde haciz bulunan, seferden men kararı bulunan 150 civarında gemi bulunduğunu fakat bu gemilerin satışına ait bir mevzuat, özel düzenleme bulunmadığı için sıkıntılar yaşandığını belirter Birdal, "Gerek gemilerle ilgili hukuki sürecin devam etmesi gerekse gemiler üzerindeki takyidatların bulunması, kaldırma masraflarının yüksek olması nedeniyle, geminin işletmecisi, bu geminin kaldırılmasına çoğu zaman yanaşmamaktadır. Bu da limanlarımızda çoğu zaman tehlike oluşturmakta, yakıt sızıntısı nedeniyle çevre kirliliğine neden olmaktadır." dedi.

Birdal, bu olumsuz durumları bertaraf etmek için düzenlemenin hazırladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Düzenlemeyle, Türk siciline kayıtlı olan gemilerle ilgili, donatanına, kaptanına veya işletmecisine bildirimde bulunup, bu bildirim neticesinde gemisini oradan kaldırmaya veya nakletmeyen, batığıyla ilgili işlemleri yapmayan kişilerle ilgili bu verilen sürenin neticesinde herhangi bir işlem tesis edilmezse, Liman Başkanlığı bunu buradan kaldırmaya yetkili olacak.

batık ya da yarı batık olanlarla ilgili de artık bunlar hurda hükmünde olduğu için, bunun hurdasını açık artırmayla satıp, bunun bedelini bir hesapta bloke etmek ve ilgili haciz daireleri marifetiyle alacaklılarına bu hesaptan ödeme yapılmasına imkan sağlanacak. Burada asıl amaç, bu gemilerin, hem çevreye hem de liman sahasına vereceği olumsuz etkilerden kurtulmak."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.