Gündem

Malta Türkiye'de büyükelçilik açıyor

AB dönem başkanlığını yürüten Malta'nın Ankara'da büyükelçilik açmasına yönelik çalışmalar kapsamında Malta Büyükelçiliği, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu bünyesinde Maslahatgüzar düzeyinde faaliyete geçti.

Meltem Bulur  | 25.04.2017 - Güncelleme : 25.04.2017
Malta Türkiye'de büyükelçilik açıyor

Ankara

ANKARA - MELTEM BULUR

Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını yürüten Malta'nın Ankara'da büyükelçilik açmasına yönelik çalışmalarda önemli aşama kaydedildi. Gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından Malta Büyükelçiliği, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu bünyesinde Maslahatgüzar düzeyinde faaliyete geçti.

Diplomatik kaynaklar, Malta Dışişleri Bakanlığının George Grech'i yakın zamanda Ankara'ya Maslahatgüzar olarak atadığını bildirdi. Grech'in 24 Nisan'dan geçerli olmak üzere Ankara'da 6 aylığına göreve başlamasının öngörüldüğünü belirten kaynaklar, Malta’nın çok yakında Ankara’ya bir büyükelçi de atayacağını, hatta atanacak ismin Malta tarafınca belirlendiğini ve bunun için Türk tarafından mutabakat istendiğini, onay sürecinin devam ettiğini anlattı.

Kaynaklar, Malta'nın Türkiye'de büyükelçilik açmasının, diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 50. yıl dönümüne denk gelmesinin ayrıca önem taşıdığını ifade etti.

Ankara'da Malta Büyükelçiliğinin, esasen AB üyesi olan Malta ile her alanda gelişmekte olan ikili ilişkilere ve son dönemde ivme kazanan üst düzey ziyaretlerin artırılmasına katkıda bulunacağına işaret eden kaynaklar, Başbakan Binali Yıldırım'ın 16-17 Şubat'ta Malta'yı ziyaret etmesiyle de Türkiye'den Malta'ya bu düzeyde ilk resmi ziyaretin gerçekleştiğini hatırlattı.

Türkiye ile Malta arasındaki diplomatik ilişkiler 1967'de başladı. Malta'nın İstanbul Başkonsolosluğu 14 Nisan 2009'da, Türkiye'nin Valetta Büyükelçiliği de aynı yıl 8 Ekim'de faaliyete geçti.

Malta'yla birlikte Ankara'daki büyükelçilik sayısı 127'ye çıkacak.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.