Dolar
32.32
Euro
34.88
Altın
2,195.43
ETH/USDT
3,581.60
BTC/USDT
70,649.00
BIST 100
9,008.22
Gündem

Meclis 'Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme'de yeni adımlar atacak

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Katırcıoğlu, "Somut adım olarak Meclis Strateji Başkanlığımız, hazırlanacak strateji belgesine toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme ve bununla ilgili adımları koyacak." dedi.

20.06.2017 - Güncelleme : 20.06.2017
Meclis 'Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme'de yeni adımlar atacak

TBMM - Yıldız Aktaş

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme konusunda örnek çalışmalar gerçekleştiren İspanya'ya ziyaretleri sonrası Meclis Strateji Başkanlığının hazırlayacağı strateji belgesine toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemeyi ve bununla ilgili adımların konulacağını bildirdi.

Katırcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KEFEK'in 1-6 Haziran'da, Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme konusunda örnek çalışmalar gerçekleştiren İspanya'ya çalışma ziyaretinde bulunduğunu, politika ve çalışmaların nasıl uygulandığını, sonuçlarıyla birlikte incelediğini anımsattı.

Meclis ve senatoda cinsiyet eşitliğini sağlamaya yönelik çalışmalar ve kanunların etki analizlerinin yapılması hakkında bilgilenme fırsatı yakaladıklarını belirten Katırcıoğlu, İspanya'da Meclis dahil olmak üzere, merkez teşkilat ve yerel teşkilatta kurulmuş olan eşitlik birimlerinde, kadın erkek fırsat eşitliğini sağlamaya yönelik raporlama ve denetim mekanizmalarının kurulduğunu ifade etti.

İspanya'da eşitlik birimlerinin fırsat eşitliği sağlama noktasında, aralarında veri paylaşımını da sağlayan bir ağ kurulduğunu, bunun da çalışmalara hız kazandırdığını dile getiren Katırcıoğlu, kadın erkek fırsat eşitliğini sağlamaya yönelik hukuki altyapının sağlam temellere oturtulduğunu söyledi.

İspanya'da yasal altyapı oluşturulsa bile mevzuatın uygulanmasına yönelik yöntem arayışlarının devam ettiğini anlatan Katırcıoğlu, bu ülkede anne olmaktan kaynaklanan iş hayatı ile ev hayatı dengesinin sağlanması gibi ciddi sosyal problemle karşılaştıklarını aktardı.

"İspanya'da kadına yönelik şiddet önemli bir sorun"

Devletin çalışan kadını destekleyecek sosyal politika argümanlarının yetersiz olduğunu vurgulayan Katırcıoğlu, "Maalesef İspanya'da kadına yönelik şiddet önemli bir sorun alanı olarak önümüze geldi. Şiddet gören ve korunması gereken kadın tanımının çok dar olduğunu, kadına yönelik şiddet istatistiklerinin şaşırtıcı derecede yüksek olduğunu tespit ettik." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de KEFEK'in 24. Dönem'de yürüttüğü Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Komisyonu rapor sonucunda toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme anlayışının 10. Kalkınma Planına dahil olduğunu hatırlatan Katırcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İspanya Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme konusunda en iyi uygulamaların olduğu ülkelerden. Son 10 yılda önemli kazanımlar elde etmiş. Hem bütçe hazırlama sürecinde hem de uygulama sürecinde Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçelemeye ilişkin temel ilkeler dikkate alınıyor ve geçmiş yıla yönelik çalışmalarda bütçeleme anlamında ne kadarının amaca ulaştığı raporlanıyor.

Ülkenin parlamentosu dahil olmak üzere merkezi ve yerel kurum ve kuruluşları stratejik plan ve programlarında toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme anlayışını uyguluyorlar. İspanya'daki çalışmalarımızı rapor haline getireceğiz. İlk somut adım olarak Meclis Strateji Başkanlığımız, hazırlanacak strateji belgesine toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme ve bununla ilgili adımları koyacak. TBMM çatısı altında kanunların sosyokültürel açıdan etki analizini yapabilecek bir birim kurulmasına ilişkin çalışmalarımıza da hızlıca başladık. Bu konuyu çok önemsiyorum çünkü bu birim vasıtasıyla artık kanunlaşacak tüm kanun teklif ve tasarıları yaşlı, kadın, çocuk, genç ve engellilere yönelik fırsat eşitliği anlamında analizi yapılmadan kanunlaşamayacak, böylelikle sosyal politika açısından yetersiz ve eksik kanunlarımız artık olmayacak."



Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın