Gündem

Milli Savunma Bakanı Işık: Rakka operasyonunda YPG güçleri olmamalı

Milli Savunma Bakanı Işık, Rakka operasyonunda YPG güçlerinin bulunacağı iddiasına dair, "Bunun olmaması gerektiğini söylüyoruz. Bu konuda da sonuna kadar ısrarcı olacağız."dedi.

27.10.2016 - Güncelleme : 27.10.2016
Milli Savunma Bakanı Işık: Rakka operasyonunda YPG güçleri olmamalı

BRÜKSEL

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, NATO Savunma Bakanları Toplantısının ikinci gün oturumlarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Bir gazetecinin ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ile son dönemde gerçekleştirdiği ikili görüşmeleri hatırlatarak, görüşmelerde Münbiç'teki PKK/PYD unsurlarının gündeme gelip gelmediğini sorması üzerine Bakan Işık, Türkiye'nin bu konuda tavrının net olduğunu vurguladı.

ABD'nin Münbiç'te kesinlikle PYD/YPG varlığının olmayacağını taahhüt ettiğini, bu konuda ellerinden geleni yaptıklarını söylediklerini aktaran Işık, şöyle devam etti: 

"Biz de bu noktada hem ABD Başkanı hem de Savunma Bakanı düzeyinde verdiği taahhüdün bir an önce yerine getirilmesini istiyoruz. Bu Türkiye için olmazsa olmazdır. Bu noktada onlar da 'Biz de elimizden geleni yapıyoruz, kesinlikle bu taahhüdü yerine getireceğiz' diyorlar. Bu konu sürekli her toplantıda gündemimizde. ABD'nin bu konuda sözünün arkasında özellikle durduğunu bize ifade ediyorlar. Tabii bu saatten sonra sadece söze değil icraata bakmak durumundayız. Bir an önce inşallah verdikleri sözleri yerine getirirler. Yoksa Türkiye gereğini yapmakta tereddüt etmez."

Rakka operasyonu

Bakan Işık, Rakka operasyonunda YPG güçlerinin bulunacağı iddiası ile ilgili olarak, "Bunun olmaması gerektiğini biz söylüyoruz. Alternatif konusunda, Türkiye'nin bu alternatifi oluşturma yeteneği var. O bölge insanından oluşacak özellikle Özgür Suriye Ordusu bünyesinde yeterli gücün oluşturulacağını biz söylüyoruz. ABD'nin bu noktadaki tavrını bu yönde değiştirmesini istiyoruz. Bu konuda da sonuna kadar ısrarcı olacağız." ifadelerini kullandı.

"Irak ile her vesileyle diyaloğumuzu artırmak istiyoruz"

Musul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda Türkiye'nin savaş uçaklarıyla destek verdiği hatırlatılarak bu konudaki desteğin artıp artmayacağının sorulmasına Işık, ABD, Fransa, Almanya ve İngiltere savunma bakanları ile görüşmelerinde bu konuyu da detaylı görüştüklerini belirtti.

"Irak ile her vesileyle diyaloğumuzu artırmak istiyoruz"

Biz Türkiye olarak Irak ile kesinlikle her vesileyle diyaloğumuzu artırmak istiyoruz. Irak bizim komşumuz, Irak ile Türkiye'nin geriliminden ne Irak ne Türkiye kazanır. Bunun bilincindeyiz. Özellikle Türkiye ve Irak'ın bu konuda daha yakın çalışmasının bölge açısından daha gerekli ve yararlı olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda ABD tarafının katkısına da teşekkür ederiz, memnuniyet duyarız."

"Türkiye'nin Musul operasyonuna katılmasında bir anlayış birliği var"

Irak'ın toprak bütünlüğünün muhafaza edilmemesi durumunda Türkiye'ye bir faydasının, karının olmayacağını vurgulayan Işık, "Bu anlayışla Musul operasyonunda Türkiye elinden gelen tüm desteği verecek. Bu konuda da Türkiye'nin Musul operasyonuna katılmasında bir anlayış birliği var." dedi.

Muhabir: Sarp Özer


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın