Gündem

'Ruslara son ikaz 15 Ekim'de Genelkurmay'da yapıldı'

Rus yetkililere, "Türk hava sahasına yönelik ihlaller karşısında angajman kurallarının en sıkı şekilde uygulanacağına" yönelik son ikazın 15 Ekim'de Genelkurmay'da yapıldığı bildirildi.

26.11.2015 - Güncelleme : 27.11.2015
'Ruslara son ikaz 15 Ekim'de Genelkurmay'da yapıldı'

ANKARA - SARP ÖZER

Türk hava sahasını daha önce üç defa ihlal eden Rus savaş uçaklarıyla ilgili her defasında Rus yetkililerle görüşülürken "angajman kurallarının en sıkı şekilde uygulanacağına" yönelik son ikaz, 15 Ekim'de Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'na gelen askeri heyete yapıldı.

AA muhabirinin askeri kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Rus uçaklarının Türk hava sahasına yönelik ihlalleriyle ilgili Rus yetkililer defalarca uyarıldı. 

Rusya Federasyonu'na ait savaş uçakları Türk hava sahasını kasım ayından önce üç defa ihlal etti. 3 Ekim, 4 Ekim ve 29 Ekim tarihlerindeki ihlallerin ardından her seferinde uygun çerçevede davet edilen Rus yetkililere konuyla ilgili bilgilendirme yapıldı.

Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı jetler dördüncü ihlalin ardından Rus savaş uçağına müdahalede bulundu. Müdahale sırasında uçağın milliyetinin kesinlikle bilinmediğini vurgulayan askeri yetkililer, bunun önemli değil, esas unsurun ihlalin gerçekleşmesi olduğuna dikkati çekti.

Karargahta görüşme

Türk hava sahasına yönelik ihlallerin ardından her seferinde uygun çerçevede davet edilen Rus yetkililerle hem Dışişleri Bakanlığında hem de Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda bir araya gelindi.

Rus savaş uçağının 3 Ekim'deki ihlalin ardından Rusya'nın Ankara Büyükelçisi ile Dışişleri Bakanlığı yetkilileri bakanlıkta bir araya geldi.

Bu görüşme sonrasında 4 Ekim'de gerçekleşen ihlalin ardından ise Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği savunma ateşesiyle Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda 5 Ekim'de görüşme gerçekleştirildi. 7 Ekim'de de Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'na davet edilen Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği Siyasi Müsteşar Vekili Aleksandr Kantemirov ile bir araya gelindi. 

Rusya'dan askeri heyet  

Türk ve Rus askeri yetkililer ise 15 Ekim'de Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda bir araya geldi. Rusya Federasyonu'ndan gelen 1 tümgeneral ve 8 subaydan oluşan 9 kişilik askeri heyet ile Tümgeneral Fatih Sert başkanlığındaki 12 kişilik Türk heyeti görüştü. Görüşmede diğer askeri konuların yanı sıra özellikle Rus uçaklarının Türk hava sahasına yönelik ihlalleri de gündeme geldi.

Toplantıda bu konunun özellikle altı çizilerek angajman kurallarının en sıkı şekilde uygulanacağı konusunda askeri yetkililere ikazda bulunuldu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın