Gündem

'Rusya kendine operasyon yapılmayacağını düşünerek tahrik etti'

Uluslararası ilişkiler uzmanları, Rus uçağının Türk hava sahasını ihlalini, Türkiye'nin Rusya'ya operasyona cesaret edemeyeceğini düşünerek gerçekleştirdiklerini belirttiler.

25.11.2015 - Güncelleme : 25.11.2015
'Rusya kendine operasyon yapılmayacağını düşünerek tahrik etti'

ANKARA

Uluslararası ilişkiler ve Ortadoğu uzmanları, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağına müdahale eden Türkiye'nin, bunu yaparken uluslararası hukukun kendisine verdiği hakları kullandığını vurguladı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Basri Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, angajman kurallarının, her devletin kendi hava sahasını koruması amacıyla uluslararası hukuk tarafından tanınan hakları ifade ettiğini söyledi.

Yalçın, angajman kurallarının, Esed rejiminin Türkiye'yi rahatsız etmesinden dolayı birkaç yıl önce gündeme geldiğini ve bu süreçte Suriye'nin çeşitli zamanlarda tacizde bulunduğunu hatırlattı. 

Türkiye'nin savaşa sürüklenmek istemediğinden, ne ölçüde olursa olsun tacizlere karşılık vermemeye çalıştığını ifade eden Yalçın, "Bunun farkında olan Esed, bu ihlalleri bir tür sömürü aracı olarak görüyordu. Türkiye, karşı tarafı caydırmak için yeni angajman kurallarını açıkladı. Suriye bundan sonra bu ihlalleri birkaç kez daha tekrarladı ama Türkiye de gerekli cevabı verdi ve bu unsurları düşürdü" dedi.

Sonraki süreçte Rusya'nın bölgeye geldiğini ve Türkiye'nin kendisine yönelik böyle bir operasyona cesaret edemeyeceğini düşünerek aynı bölgelerde Türkiye'yi tahrik edici girişimlerde bulunduğunu belirten Yalçın, "Türkiye, Rus uçağını alana girmeden uyarmaya başlamış. Sonuçları detaylıca hesap edilerek bu operasyon gerçekleştirilmiş. Dolayısıyla Türkiye en doğal hakkı olan hava sahasını koruma yoluna gitmiştir" diye konuştu.

ORSAM Ortadoğu Uzmanı Oytun Orhan

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Ortadoğu Uzmanı Oytun Orhan ise angajman kurallarının, Türkiye'nin kendi sınırlarına 8 kilometre yaklaşan herhangi bir askeri unsuru tehdit olarak değerlendirmesini ve bu unsurların daha sınıra yaklaşmadan hedef olarak kabul edilmesini içerdiğini anımsattı. Orhan, "Daha önce bir Suriye helikopteri Bayırbucak civarında sınır ihlali sebebiyle Türk jetlerince düşürülmüştü ve bu nedenle Esed rejimi bu ihlallerden mümkün olduğunca uzak duruyordu" dedi.

Ekim ayı başından bu yana Rusya'nın, Türk hava sahasını iki kez ihlal ettiğini ifade eden Orhan, "Bunun yanlışlıkla olduğunu söylediler ama son olay esasen Rusya'nın bu kuralları esnetmeye çalıştığını ve Türkiye'nin nasıl bir tepki vereceğini test ettiğini gösteriyor. Türkiye sadece söylem düzeyinde bir karşılık vermiş olsaydı Rusya bundan faydalanarak kendi lehine bir uçuşa yasak bölge oluşturmaya çalışabilirdi. Türkiye aslında gerekeni yapmıştır" diye konuştu.

Muhabir: Seyit Ahmet Aytaç


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.