Dolar
32.38
Euro
34.98
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,531.20
BTC/USDT
69,742.00
BIST 100
9,087.06
Gündem

'Rusya, Türkiye'nin yanında saf tutar'

Ufuk Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Akgönenç ''Rusya Akdeniz'e inme hayalini şu anda Suriye'de gerçekleştirmiştir. Hem ittifakı hem de çıkarlarını zedeleyecek bir durum oluşursa Rusya Türkiye'nin yanında saf tutar'' dedi.

Gülsüm İncekaya  | 16.01.2018 - Güncelleme : 16.01.2018
'Rusya, Türkiye'nin yanında saf tutar'

Istanbul

İSTANBUL - GÜLSÜM İNCEKAYA

Ufuk Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oya Akgönenç, ABD'nin Türkiye'nin güney sınırında PKK/PYD'den 30 bin kişilik ordu kurma kararına ilişkin AA muhabirinde yaptığı değerlendirmede, ABD'nin, bu hamlesinin şu ana kadar yaşananlardan çok daha büyük ve endişe verici bir boyutta olduğunu ve Fırat Kalkanı ile Kudüs başarısının rövanşını almaya çalıştığını söyledi.

Bölgede gelişen olayların bir birikimin sonucu olduğunu ve Türkiye'nin çok önemli kararlar alması ve buna göre adımlar atması gerektiğini vurgulayan Akgönenç şöyle konuştu:

''Bölgede her gün değişen dengelerle karşı karşıya kalıyoruz. Suriye'de kimse tek başına bir savaş vermiyor. Suriye, büyük güçlerin vesayet savaşı verdiği bir ülke durumuna düştü. Aynı şekilde ABD işgalinden harabe halinde çıkan ve her an bir olayın patlak vereceği bir Irak var. İran'da son günlerde muazzam karışıklıklar oluyor. Bölgede çıkan bu olayların geri planını asla unutmamalıyız. Tüm gelişmeler birbiriyle bağlantılıdır ve birbirini tetikleyerek hareket ediyor. Ve tüm bunlar sınırımızda yaşanıyor.'''

''Türkiye Kürt devletine izin vermez''

Akgönenç, ABD'nin Türkiye'nin güney sınırında bir Kürt koridoru oluşturma arzusunu hiç gizlemeye lüzum görmeden sürekli olarak dile getirdiğini kaydetti.

Türkiye'nin 2009 yılından beri ABD'nin Kürt devleti planına karşı durduğunu ve bu konudaki tavrının da net olduğunu aktaran Akgönenç şunları söyledi:

"Türkiye ise ABD'ye sürekli olarak, 'Ben orada bağımsız bir Kürt devletinin parçası olacak bir Kürt koridorunun açılmasına izin vermeyeceğim çünkü benim güvenliğim için son derece zararlı bir durum.' dedi. Fakat, Türkiye'nin bu kadar net beyanlarına rağmen ABD örgüt üyelerine silah yardımı yapmaya, götürüp eğitmeye devam etti. ABD'nin bu konudaki ısrarının neden açık ve nettir. ABD, 1917 Wilson deklarasyonundan sonra bunu kendisine en büyük emel olarak belirlemiştir.''

''Rusya Türkiye'nin yanında saf tutar''

Akgönenç, Rusya'nın ABD'nin bu kararına karşı sessiz kalmayacağını ve Suriye'deki kazanımlarından vazgeçmeyeceğini söyledi.

Rusya'nın, ABD ile direkt karşı karşıya gelmekten kaçınacağının altını çizen Akgönenç şunları söyledi:

''Rusya'nın yüzyıllardır Suriye ile ilgili çıkarları vardır o da, Akdeniz'e inme. Bu hayalini de şu anda Suriye'de gerçekleştirmiştir. Çünkü Lazkiye Limanı'nı askeri üs gibi tutuyorlar. Hatta ikincisini yapıyor. Rusya bu olaydan dolayı ABD ile doğrudan doğruya karşı karşıya gelmez, kapışmaz. Fakat elinden gelen her şeyi yapar. Çünkü Rusya, 'Ortadoğu'da ben de varım ve alınacak her kararda ben de söz sahibiyim.' diyor.

Rusya,Türkiye ile Suriye'de ciddi bir ittifak kurmuş durumda. ABD'nin bu ittifakı tehlikeye atacak her hamlesine karşı durur. Türkiye'yi zor durumda bırakacak ve kendi çıkarlarını da tehlikeye atacak bir durumda Rusya, Türkiye'nin yanında saf tutar.''

 ''İsrail'i korumak için Kürt devleti kurulmak isteniyor''

Prof. Dr. Oya Akgönenç, ABD'nin Kürt devleti hayalinin temelinde İsrail'i koruma, güçlendirme amacı yattığını öne sürdü. 

Akgönenç, "Neden Kürt devleti?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

''Öncelikle İsrail'e destek olacak ikinci bir devlet, Filistin konusunda dikkatlerin dağıtılması ve mücadelenin bölünmesi hedefleniyor. Diğer önemli bir plan ise İsrail'in kontrolünde olan bir Kürt devletinin orada olması Orta Doğu'nun ilelebet iflah olmaması, sıkıntı içinde yaşaması demek. Çünkü İsrail de ABD de bölgede hiçbir zaman rahat durmayacak.

Çok önemli diğer bir nedeni ise Kürt bölgelerinde gerek Irak'taki Kürt bölgesi gerekse Suriye'deki Kürt bölgelerinde bulunan zengin petrol yatakları. Bu petrolü borularla Suriye üzerinden Akdeniz'e oradan da Aşdod Limanı'na indirecekler. Buraya gelen petrol İsrail üzerinden dünyaya dağıtılacak.''

''21 Mart tezkeresinin gerilimi son noktaya geldi"

Uluslararası Aydın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ata Atun ise Türkiye'nin Orta Asya ve Hazar kıyılarını Avrupa'ya bağlayan bir köprü olduğunu vurgulayarak, ABD'nin bu köprüyü yıkmayı hedeflediğini söyledi.

Atun, ABD'nin 1991'den sonra Irak'ın kuzeyinde kurduğu boru hattını Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi üzerinden Akdeniz'e aktarma hedefinin açık olduğunu belirterek, ''ABD bunun hazırlıklarını yapıyor. Bunu çok net görebiliyoruz. Irak'ın kuzeyinden Türkiye'nin güney sınırlarında, Suriye'nin de kuzey sınırlarından Akdeniz'e açılan bir yol kurmaya çalışıyorlar." dedi.

Atun, ABD'nin 30 bin kişilik bir askeri gücü Türkiye sınırına yığmasının NATO üyesi bir ülkenin güvenliğinin tehdit edilmesi anlamına geleceğini vurguladı. 

''ABD, Türk-Rus-İran ittifakını bozmak istiyor''

ABD'nin Orta Doğu'da ağırlığını devam ettirmek istediğini aktaran Prof. Dr. Ata Atun, ''Aslında 1952'de Süveyş Kanalı'nın millileştirilmek istenmesi üzerine, Fransız, İsrail ve İngiliz ordularının Kahire'ye giderken ABD'nin bunu durdurmasıyla, Orta Doğu'da İngiliz ve Fransız etkisi tamamen son bulmuştu. Şimdi de artık ABD'nin etkisi son bulmaya başladı. Bana göre bunlar Amerika'nın Orta Ddoğu'daki son çırpınışları. Türkiye-İran ve Rusya iş birliği bütün Orta Doğu'yu etkileyecek durumda. Nitekim Rusya Devlet Başkanı Putin'in Suriye'deki Rus üssüne yapılan saldırısı sonrası yaptığı 'Türkiye'nin bu saldırılarla bir ilgisi yoktur' açıklaması, çok önemli bir gelişme. Bu da Türkiye'nin Rusya ve İran'la olan iş birliğini birilerinin bozmak istediğini gösteriyor.'' diye konuştu.

''Artık masaya İncirlik de konacak''

Prof. Dr. Ata Atun ABD'nin Türkiye'nin güney sınırında PKK/PYD'den 30 bin kişilik ordu kurma kararından sonra İncirlik Üssü'nün tartışmaya açılması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

''Bu gelişmelere baktığımız vakit İncirlik Üssü çok önem kazanıyor. Sanırım artık masaya İncirlik de konacak. Ve Türkiye ile Amerika İncirlik konusunu tartışmaya başlayacaklar. Çünkü bu kurulmak istenen 30 bin kişilik orduya gönderilen, 40 bin 900 tırlık silahın tüm sevkıyatı İncirlik üzerinden olduğu için artık bunun da gündeme getirilip tartışılması, konuşulması gerekmektedir. Türkiye'nin de bunu yapacağına inanıyorum.''

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın