Gündem

Sağlık Bakanlığından '18 yaş altı gebelik ve eksik bildirim' iddialarına soruşturma

Sağlık Bakanlığı, bazı basın yayın organlarında yer alan "18 yaş altı gebelik ve eksik bildirim" konusunun tekrar incelenerek soruşturulması talimatı vererek, müfettiş görevlendirdi.

17.01.2018 - Güncelleme : 17.01.2018
Sağlık Bakanlığından '18 yaş altı gebelik ve eksik bildirim' iddialarına soruşturma

ANKARA

Sağlık Bakanlığından, medyada 18 yaş altı gebelik ve eksik bildirim konusuyla ilgili "Türkiye'yi Sarsacak Utanç Listesi" başlıklı haber üzerine yazılı açıklama yapıldı.

Haberin daha önce şikayete konu olduğu ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünce incelendiği belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Medeni kanunun ilgili hükümleri, 'Erginlik, on sekiz yaşın doldurulmasıyla başlar. Evlenme kişiyi ergin kılar.', 'Erkek veya kadın on yedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.' demektedir. Ancak 181 Sayılı KHK'nın 21. maddesinin (a) bendine göre, 18 yaş altında resmi nikahı olmayan gebelerin adli mercilere bildirimi hususu şöyle düzenlenmiştir; 18 yaş altında resmi nikahı olmayan gebeler, kamu sağlık kurum ve kuruluşlarına başvurduklarında, 15 yaşını tamamlamamış olanların (rıza olsun veya olmasın) tamamının ve 15 yaşını tamamlamış olanlar da ise cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen herhangi bir emarenin varlığı mevcut ise adli mercilere bildirimi sağlanmaktadır. Bu düzenleme uyarınca 15 yaşını doldurmuş olanların sosyal hizmet uzmanlarına bildirilmesi gerekmektedir.

Şikayete konu olan sorumlularla ilgili soruşturma açılmasına gerek olup olmadığı hususu, yukarıdaki mevzuat hükümleri uyarınca mülki idare tarafından değerlendirilmiş ve soruşturma açılmasına gerek olmadığı kararına varılmıştır."

Açıklamada, "Ancak Bakanlığımız konunun hassasiyetini dikkate alarak, konunun tekrar incelenerek soruşturulması talimatını vermiş, müfettiş görevlendirmiştir." ifadelerine yer verildi.  

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından inceleme 

Öte yandan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca konuya ilişkin yazılı açıklama yapıldı. 

Söz konusu haberde İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne belli bir tarih aralığında yapılan müracatlarda 18 yaş altı gebelik vakalarından bahsedildiği ve bu vakaların adli mercilere bildirilmediğinin iddia edildiği anımsatılan açıklamada, "Bu iddialara yönelik olarak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın talimatlarıyla derhal inceleme başlatılmıştır." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Habere konu olan iddialar Bakanlığımız avukatları tarafından incelenmekte olup, adli süreç yakından takip edilmektedir. Ayrıca incelemelerin ardından gerekli psiko-sosyal destek verilerek diğer sosyal hizmet modellerinden de yararlandırılacaktır.

Bakanlığımız erken yaşta evlilikler ile mücadele çalışmalarını ülke genelinde kararlılıkla sürdürmektedir. Çocuklarımızı her türlü olumsuzluklara karşı korumak hepimizin vazifesidir. Soruşturma sürecinin sonuna kadar takipçisi olacağız."

Muhabir: Yeşim Sert Karaaslan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın