Gündem

Samsat'ta hasarlı evlerde 'yapı kusuru' tespiti

Adıyaman'ın Samsat ilçesinde meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremin ardından çıkarılan ön değerlendirme raporunda ağır hasarlı evlerde "Yapı kusuru" tespit edildi.

16.03.2017 - Güncelleme : 16.03.2017
Samsat'ta hasarlı evlerde 'yapı kusuru' tespiti

ADIYAMAN

Adıyaman'ın Samsat ilçesinde meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki depremin ardından çıkarılan ön değerlendirme raporunda, ağır hasarlı evlerde "Yapı kusuru"na rastlandı.

Dicle Üniversitesinin öncülüğünde Diyarbakır ve Şanlıurfa İnşaat Mühendisleri Odalarının iş birliğinde akademisyenler ve inşaat mühendislerinden oluşan heyet, bölgede incelemelerde bulunarak ön değerlendirme raporu hazırladı.

Şanlıurfa İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Veysi Orman, hasarın çapının büyük olmasında yapısal hataların etkili bulunduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Çimentonun malzemesi olan çakıllar çok iri ve uygun olmayan büyüklükteki çakıllar kullanılmış dolayısıyla betonarme yapıların dayanımı düşmüş. Betonun 30-40 yıl sonra da yorulduğunu gördük. Betonun içindeki demirlerin nemden ve sudan etkilenip çaplarının gittikçe küçüldüğü tespitine vardık. Kolon ve kiriş birleşim bölgelerinde etriye (kolonu saran demirler) sıkılaştırması olması gerekirken çok kötü bir etriye düzeniyle karşılaştık. Bunun kolon ve kiriş temel birleşim yerlerinde belli bir sıkılaştırmayla atılması gerekir. Yerinde yapılan incelemelerde 5-10 santim olması gereken etriye aralığının 40-60 santim olduğu görüldü. Yapı kusuru olduğu ortaya çıkıyor. Agrega (farklı büyüklüklerdeki çakıl parçaları) küçükten büyük çapa göre dağılması gerekirken içinde çok fazla büyük çapta ve yuvarlak betonarme yapılarda istemediğimiz agregaya tanık olduk, fotoğrafladık."

Raporda yapısal hasarları iki ana başlık altında topladıklarını aktaran Orman, beton içerisindeki demirler zamanla aşınıma uğradığı için de çapının düştüğünü tespit ettiklerini söyledi.

Özellikle deprem bölgesindeki köylerde kerpiç evlerin yığma yapılar olması nedeniyle ciddi hasar gördüğüne işaret eden Orman, ilçedeki binaların hemen hemen yarısının oturulamayacak vaziyette olduğunu sözlerine ekledi.

Muhabir: Rauf Maltaş, Mehmet Fatih Aslan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın