Dolar
32.37
Euro
34.92
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,557.20
BTC/USDT
70,640.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, G20 Türkİye

'Sığınmacılar istatistik verileri değildir'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Trajedilerine haber bültenlerinde tanıklık ettiğimiz mülteciler, istatistik verileri değildir" dedi.

Ilkay Guder  | 15.11.2015 - Güncelleme : 16.11.2015
'Sığınmacılar istatistik verileri değildir'

Ankara

ANTALYA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Anadolu Ajansı'nın (AA) ev sahibi fotoğraf sağlayıcısı olduğu G20 Liderler Zirvesi kapsamında Titanic Otel'de, "Kadın-20 (W20)" başlıklı açılım grubunca düzenlenen "Mülteci Kadınlar Paneli"nin açılış konuşmasını yaptı.

"Dünyanın neresinde olursa olsun din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın terörün her türlüsünü lanetliyorum, Fransa halkına başsağlığı diliyor, acılarını paylaşıyorum" diyerek konuşmasına başlayan Emine Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nin terörün olmadığı, barış ve huzur dolu bir dünya inşa etmeye vesile olması dilediğinde bulundu.

Akdeniz'in medeniyet denizi olduğunu belirten Emine Erdoğan, "Bugün burada sizlerle dünya barışı için bu medeniyet birikiminden alabildiğimiz ilhamları konuşmak isterdim. Fakat ne yazık ki gerek terör hadiseleri gerekse Akdeniz'in Doğusu'nda yer alan Suriye trajedisi, bizi başka konuları konuşmaya mecbur ediyor" diye konuştu.

Suriye'de tarihin en büyük insanlık trajedilerinden birisinin yaşandığını, yüz binlerce insanın bu iç savaşta hayatlarını kaybettiğini ifade eden Emine Erdoğan, şimdiye kadar ülke nüfusunun neredeyse yarısının yuvalarından uzaklaştığını vurguladı.

Emine Erdoğan, bu büyük insani trajediden en çok etkilenenlerin çocuklar ve kadınlar olduğuna işaret ederek, "Bir kadın düşünün. Evinden, ocağından ayrılırken yanına en fazla ne alabilir? Bir mültecinin çantasında korku ve belirsizlikten başka ne olabilir? Çocukların küçük bedenleri savaşın ağır yükünü nasıl taşıyabilir? Trajedilerine haber bültenlerinde tanıklık ettiğimiz mülteciler, istatistik verileri değildir. Onların her biri, bizler gibi kadındır, çocuktur, insandır. Umutları, gelecek planları, duyguları olan insanlardır" ifadesini kullandı.

Cinsel istismara maruz kalan kadınların, geleceği ellerinden alınan çocukların bu trajedinin en ağır bedelini ödediğini vurgulayan Emine Erdoğan, bugüne kadar Türkiye'deki kamplarda 65 bin bebek dünyaya geldiğini bildirdi. Emine Erdoğan, bu çocukların kendi vatanlarında güven duygusu içinde büyümesinin asıl önemli nokta olduğunun altını çizdi.

En çok çocukların ve kadınların etkilendiği bu hadiseler karşısında yine en duyarlıların da kadınlar olduğuna dikkati çeken Emine Erdoğan, şöyle devam etti:

"Ben, bir anne olarak çocukların denizlerde boğulmasına, tel örgüleri aşmaya çalışırken yaşamlarını yitirmelerine razı olamıyorum. Gelişmenin temel ölçütünün, sadece ekonomik büyümeye indirgenmesini kabullenemiyorum. Gelişmiş ülke olmanın temel şartı, insanlık değerlerini yere düşürmemektir. Bu bağlamda uluslararası toplumu, mülteciler konusunda daha etik ve ahlaki bir duruşa davet ediyorum. Liderleri, eşlerini, iş dünyasını, sivil toplumu, medya patronlarını, bu konuda seferberliğe çağırıyorum."

Muhabir: İlkay Güder

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.