Dolar
32.31
Euro
34.93
Altın
2,206.91
ETH/USDT
3,571.10
BTC/USDT
70,751.00
BIST 100
9,050.58
Gündem

'Sığınmacılara ateş açılmadı ve şiddet uygulanmadı'

Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, vazifesini yasal mevzuat çerçevesinde kararlılıkla yerine getiren hudut birlikleri, sığınmacılara ve ikazlara uyan kaçakçılara ateş açmadı ve şiddet uygulamadı.

11.05.2016 - Güncelleme : 11.05.2016
'Sığınmacılara ateş açılmadı ve şiddet uygulanmadı' Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, vazifesini yasal mevzuat çerçevesinde kararlılıkla yerine getiren hudut birlikleri, sığınmacılara ve ikazlara uyan kaçakçılara ateş açmadı ve şiddet uygulamadı.

Ankara

ANKARA

Bu yılın ilk 4 ayında Suriye sınırını yasa dışı yollarla geçmek isteyen 67 bin 267 kişinin yakalandığı, vazifesini yasal mevzuat çerçevesinde kararlılıkla yerine getiren hudut birliklerinin, sığınmacılara ve ikazlara uyan kaçakçılara ateş açmadığı ve şiddet uygulamadığı bildirildi.

Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, 1 Ocak-10 Mayıs 2016 tarihleri arasında, 66 bin 49'u Suriye vatandaşı, 16 ülkeden 910 kişi ve 308 Türk vatandaşı olmak üzere toplam 67 bin 267 kişi gözaltına alındı. 

Bu yılın ilk 4 ayında mülki makamların izniyle Cilvegözü ve Yayladağ hudut kapılarından 52 bin 325 Suriyeli sığınmacı giriş çıkış yaptı.

İnsan Hakları İzleme Örgütünce, dün yayınlanan raporda, "Suriye sınırından Türkiye'ye geçmeye çalışan sığınmacılara ateş açıldığı, kaba şiddet uygulandığı, ölümler ve ağır yaralanmalar olduğu" öne sürüldü.

Sık sık ve maksatlı ortaya atılan bu tür iddiaların titizlikle incelendiğini ifade eden askeri kaynaklar, hudut hattında alınan tedbirler sonucunda kaçakçılık olaylarının asgari seviyeye indirildiğini, bu durumun kaçakçılıktan maddi kazanç elde edemeyen Türkiye ve Suriye’deki organize kaçakçı çetelerinin asılsız iddiaları sürekli gündeme getirdiğini bildirdi.

Görentaş Hudut Karakolunda görevli er Mustafa Uyğun'un 14 Şubat'ta müdahalede bulunduğu kaçakçılar tarafından şehit edildiğini ve olayla ilgili dört kişinin tutuklu yargılandığını anımsatan askeri kaynaklar, hudut birliklerinin, vazifesini yasal mevzuat çerçevesinde belirlenen sorumluluk sahalarında kararlılıkla yerine getirdiğini, sığınmacılara ve ikazlara uyan kaçakçılara ateş açılmadığını, şiddet uygulanmadığını vurguladı.

Rapordaki iddiaların, organize kaçakçılık yapan kişilerin ön yargılı ifadelerine dayanan, maksatlı, çarpıtılmış ve gerçeği yansıtmayan asılsız bilgilerden oluştuğunu aktaran askeri kaynaklar, başka yerlerde çekilerek darp fotoğraflarıyla süslenen bu tür iddiaların, sınırda kahramanca ve fedakarca görev yapan unsurları yıldırma maksatlı olduğunu belirtti.

"Türk askeri size ateş etmez"

Hudut birliklerinin kanun, yönetmelik, yönerge ve talimatların tanımış olduğu yetkileri kullanarak sınır emniyetini sağladığını belirten askeri kaynaklara göre, sınırın Suriye tarafında kaçakçılık ve yasa dışı geçiş faaliyetlerini organize eden kaçakçılar, sığınmacılardan kişi başı 100 ile 500 dolar arasında para alıyor.

Yakalananların ifadesine göre kaçakçılar, "Türk askeri size ateş etmez, silah sesi duysanız da ilerleyin" diyerek sığınmacıları yasa dışı geçişe yönlendiriyor. Yasa dışı geçişler, gece geç saatlerde, sık ormanlık ve güçlükle ilerlenen araziden yapılıyor.

Hudut birlikleri, yakaladıkları sığınmacılara Türkçe ve Arapça "Dur" ikazında bulunuyor ve kanunların verdiği yetkiler çerçevesinde müdahale ediyor.

Ölüm veya yaralamalı herhangi bir olayda derhal savcılığa ve kolluk kuvvetlerine bilgi veriliyor, olayla ilgili soruşturmalar savcılıkça yürütülüyor.

Muhabir: Serdar Açıl


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın