Dolar
32.38
Euro
35.06
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,567.50
BTC/USDT
70,820.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, arşiv

Soma'da işçiler madende mahsur kaldı

Soma Kaymakamı Atçı, özel bir madende elektrik trafosunda çıkan yangın sonucu 200-300 işçinin mahsur kaldığını, hastaneye kaldırılan 20 işçiden 1'inin hayatını kaybettiğini söyledi.

13.05.2014 - Güncelleme : 13.05.2014
Soma'da işçiler madende mahsur kaldı

MANİSA

Eynez mevkisindeki özel bir şirketin işlettiği kömür madeninde elektrik trafosunun patlaması sonucu yangın çıktı.

Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, ilçedeki özel bir madende elektrik trafosunda çıkan yangın sonucu madenin içinde bulunan 200-300 kadar işçinin mahsur kaldığını, hastaneye kaldırılan 20 işçiden 1'inin hayatını kaybettiğini söyledi.

Gazetecilere açıklama yapan Atçı, Eynez mevkisinde özel bir şirketin işlettiği madenin elektrik trafosunun yanması sonrası duman nedeniyle madenin içindeki 200-300 işçinin mahsur kaldığını söyledi.

Atçı, "Şu anda kurtarma çalışmaları devam ediyor. Bir vardiya işçi, 200-300 civarında içeride, bu işçilerden 20 tanesi çıkarılabildi, hastanelere sevkedildi. Bir tanesinin vefat ettiği bilgisi geldi" dedi.

Bu arada mahsur kalan işçilere temiz hava pompalandığı belirtildi.

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş'den yapılan açıklamada,  kazanın nasıl gerçekleştiğine dair inceleme ve araştırmaların başlatıldığı bildirildi.

Mahsur kalan işçiler madenden çıkarılmaya başlandı

Madenin içinde mahsur kalan işçilerden bazıları sağ olarak çıkarılmaya başlandı.

Madenden çıkan her işçi, yakınları tarafından alkışlarla karşılandı. İşçilerin bir bölümünün yürüyerek çıktığı, sedyeyle çıkarılan bazı işçilerin ise hayati tehlikesinin bulunmadığı gözlendi. Çıkarılan işçiler, maden önünde bekletilen ambulanslarla hastanelere sevk ediliyor.  

Bu sırada çok sayıda işçi ailesinin madenin önüne yığılması nedeniyle güvenlik görevlileri kalabalığı dağıtmaya çalışıyor. Çok sayıda işçi yakınının madene ulaşmak üzere yola çıkması nedeniyle ilçe merkezi ile maden arasındaki 30 kilometrelik yolda konvoy oluştu. 

Maden önünde bekleyen bazı işçi yakınlarının dua ettiği bazılarının da fenalaştığı gözlendi.

Cumhurbaşkanı Gül'den talimat

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Manisa Valisi Abdurrahman Savaş'a, mahsur kalanların kurtarılması için devletin tüm imkanlarının seferber edilmesi talimatını verdi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İlçe Kaymakamı Bahattin Atçı'yı telefonla arayarak bilgi aldı.

Başbakan Erdoğan gelişmeleri yakinen takip ediyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Soma'daki maden faciasıyla ilgili gelişmeleri ve kurtarma çalışmalarını yakinen takip ettiği bildirildi.

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bölgeye göre, Erdoğan, Ankara'da Resmi Konut'ta bilgi aldığı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ı Soma'ya göndermesinin ardından, gelişmeler ve yürütülen çalışmalar hakkında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, AFAD Başkanı Fuat Oktay başka olmak üzere yetkililerden bilgi aldı.

3 iş müfettişi görevlendirildi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, Soma'da özel şirketin işlettiği kömür madeninde çıkan yangınla ilgili inceleme yapılması amacıyla 3 iş müfettişi görevlendirildi.

Bakan Yıldız Soma'ya gidecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, işçilerinin mahsur kaldığı kömür madeninde incelemelerde bulunmak üzere Soma'ya gidecek.

Alınan bilgiye göre, Bakan Yıldız, madendeki kazanın ardından programlarını iptal etti. 

Taner Yıldız, Soma'da işçilerinin mahsur kaldığı madende incelemelerde bulunacak, kurtarma çalışmalarını yerinde takip edecek.

TTK'dan 15-20 kişilik kurtarma ekibi bölgeye hareket edecek

Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) bağlı 15-20 kişilik kurtarma ekibi, bir özel maden ocağında elektrik trafosunda çıkan yangın sonucu mahsur kalan işçilerin kurtarılması çalışmalarına katılmak üzere Manisa'nın Soma ilçesine gidecek.

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, kurumun tahlisiye ekibinde görevli uzman madencilerin, Soma'ya gitmek için hazırlandığını söyledi.

İnan, madencilerin, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının Zonguldak'a göndereceği helikopterle Soma'ya ulaştırılmasının planlandığını ifade etti.

Türk Kızılayı da bölgeye bir öncü araç ile 5 kişilik uzman personel gönderdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bölgeye arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere 55 personel, 17 araç ve çok sayıda ekipman gönderdi.

CHP milletvekillerinden oluşan bir heyeti bölgeye gönderdi

CHP, özel sektöre ait bir kömür ocağında trafo patlaması sonucu bir işçinin yaşamını yitirmesi, çok sayıda işçinin de ocakta mahsur kalması üzerine Soma'ya bir heyet gönderdi.

Manisa Milletvekilleri Hasan Ören, Sakine Öz, Özgür Özel ile İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, İzmir Milletvekilleri Musa Çam, Mustafa Moroğlu ve Alaatin Yüksel'den oluşan heyet, patlamanın meydana geldiği ocakta incelemeler yapacak.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı: Mevzuata aykırı bir durum görülmediği tespit edildi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Soma Kömür İşletmeleri AŞ işyerinde Bakanlık müfettişlerince 2012 yılında 2 kez, 2013 yılında 2 kez ve son olarak da 13-14, 17-18 Mart 2014'te iş sağlığı ve güvenliği yönünden teftiş yapıldığı belirtilerek mevzuata aykırı bir durumun görülmediği ifade edildi. 

Ayrıca işyerinde 25 Temmuz 2013'ten itibaren 9 iş güvenliği uzmanı, 3 işyeri hekiminin çalıştığının tespit edildiği bildirilerek şunlar kaydedildi:

"Olayın ilk başından itibaren müfettişlerimiz olay yerindedir. Bakan Yardımcımız ve Teftiş Kurulu Başkanımız da olay yerine hareket etmiştir. Maden ocağında mahsur kalan işçi kardeşlerimizin sağlıklı bir şekilde kurtulmalarını temenni ediyoruz."

Muhabir: Soner Övümlü, Turgay Duyar, Tolga Albay, Ali Korkmaz

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın